Αναγκαία θεωρείται πλέον η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιζητούν ένα θετικό «ξέσπασμα», προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στο πτωτικό σερί των τελευταίων συνεδριάσεων.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.48), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,21% στις 828,43 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,15% στις 2.156,50 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 2,97 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 16 ενισχύονται, 18 υποχωρούν και 14 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,07% στις 807,20 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 0,56%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,04%, η Alpha Bank κατά 0,92% και η Eurobank κατά 1,57%. Η Attica Bank, από την πλευρά της, αυξάνεται κατά 0,94% στα 0,107 ευρώ/μετοχή.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Follie-Follie, AΔΜΗΕ Συμμετοχών και ΕΧΑΕ εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 0,80% ενώ στο 0,71% διαμορφώνεται η πτώση για τη μετοχή του Τιτάνα. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca-Cola HBC ενισχύεται κατά 1,63%, της Aegean κατά 1,81% και του Ελλάκτορα κατά 1,19%.
Σήμερα, τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν οριακές διακυμάνσεις, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 1,1 μονάδα βάσης στο 5,319%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διολισθαίνει κατά 4,5 μονάδες βάσης στο 3,313%. Τα 10ετή spreads, παράλληλα, σημειώνουν μικρή άνοδο κατά 0,9 μονάδα βάσης στις 480,5 μονάδες βάσης.
Η έξοδος στις αγορές, μετά από τρία χρόνια απουσίας, και η άντληση 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%, φαίνεται πως δεν κατέστησαν παράγοντες αλλαγής του σκηνικού στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη διόρθωση και τις πτωτικές συνεδριάσεις.
Όπως διαφαίνεται, επομένως, η επιστροφές στις αγορές ομολόγων δεν επαρκεί, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το «country risk» και οι ξένοι θεσμικοί να εμπιστευτούν την ελληνική αγορά. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η παραίνεση όλων των πιστωτών για τάχιστη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης και πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.
Ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius Sec., επισημαίνει τα εξής: «Η πενταετής ομολογιακή έκδοση του Ελληνικού Δημοσίου αποτελεί, προφανώς, θετική εξέλιξη, αλλά δεν προκάλεσε “κύμα ενθουσιασμού” στις τελευταίες συνεδριάσεις της Λεωφόρου Αθηνών, ίσως διότι έχει ήδη προεξοφληθεί (και με το παραπάνω) κατά τη διάρκεια του πεντάμηνου και πλέον 'ράλι' που έχει προηγηθεί».
«Η συνεδρίαση διεξήχθη με δεδομένη τη βεβαρυμμένη, τεχνικά, εικόνα της Αγοράς, καθώς μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης του ομολόγου δεν διαφαίνεται ο καταλύτης που θα αποτρέψει μια πλαγιοκαθοδική κίνηση. Ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει ενεργοποίηση αγοραστικού ενδιαφέροντος στα επίπεδα στήριξης κάτω από τις 840 μονάδες, με τους πωλητές να διαφαίνεται ότι έχουν αυξημένη πιθανότητα να επικρατήσουν, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στις σχετικές “αψιμαχίες”» αναφέρει, από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Τέλος, η Merit Sec. υποστηρίζει τα παρακάτω: «Η έξοδος στις Αγορές ολοκληρώθηκε με απόδοση, που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης αγορών, αφού το επιτόκιο δεν ήταν καλύτερο των αισιόδοξων εκτιμήσεων, ούτε όμως και αφορμή σημαντικών πωλήσεων, καθώς η Ελληνική Κυβέρνηση με την στήριξη των Ευρωπαίων εκμεταλλεύτηκε το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε την περίοδο που διανύουμε. Εντούτοις, είναι πολύ πιθανό οι πωλητές να υπερισχύσουν τις επόμενες συνεδριάσεις, έστω και αν υπάρξει άλλη μία ανοδική προσπάθεια με στόχο την ζώνη των 860 - 880 μονάδων».
naftemporiki.gr