Η EBRD υπογράφει το πρώτο της έργο στο πλαίσιο επενδύσεων σε ΑΠΕ στην Ελλάδα

Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 17:30
UPD:17:34
REUTERS/John Kolesidis

Με 28,3 εκατομμύρια ευρώ συμμετέχει η EBRD στην έκδοση ομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Το ομόλογο είναι δύο δόσεων και ανέρχεται συνολικά σε 450 εκατομμύρια ευρώ, με την EBRD να συμμετέχει στη δεύτερη δόση ύψους 74,5 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με την Black Sea Trade Development Bank και άλλους επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω χρηματοδότηση θα βοηθήσει την εταιρεία στην ανάπτυξη μιας σειράς φωτοβολταϊκών και αιολικών έργων συνολικής ισχύος 190 MW.

Η EBRD παρουσίασε το Ελληνικό Πλαίσιο Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τον Μάρτιο του 2017. Ο σκοπός των 300 εκατομμυρίων ευρώ είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στην ικανότητα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση των απωλειών, καθώς και για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυο.

Το εν λόγω πλαίσιο ακολούθησε την υιοθέτηση από την Ελλάδα ενός καθεστώτος στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περισσότερο βασισμένο στην αγορά, το οποίο εισάγει την ανταγωνιστική δημοπράτηση, η οποία θα αντικαταστήσει τις σταθερές τιμές στην αγορά. Η θυγατρική εταιρεία Elpe Renewables των ΕΛΠΕ, υπέβαλλε επιτυχείς προσφορές για τρεις φωτοβολταϊκές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  και έχει αρκετά έργα υπό προετοιμασία.

Το Πλαίσιο Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της EBRD έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει την Ελλάδα αξιοποιώντας την τεράστια δυναμική της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ενίσχυση των ηλιακών, αιολικών και γεωθερμικών πηγών καθώς και των πηγών βιομάζας, θα μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγωγές.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας της EBRD Χάρι Μπόιντ - Κάρπεντερ εκτιμώντας ότι το νέο Πλαίσιο στήριξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του τομέα, ιδίως με τη χρήση ενός ανταγωνιστικού μηχανισμού. «Η επιτυχία μίας τόσο ισχυρής και έμπειρης εταιρείας όπως τα ΕΛΠΕ, αποτελεί την καλύτερη προώθηση για τον εν λόγω μηχανισμό» σημείωσε.

Απ' την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής οικονομικών των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισης ανέφερε ότι  «η EBRD αποτελεί έναν μακροχρόνιο εταίρο των ΕΛΠΕ και η εν λόγω συναλλαγή αποτέλεσε άλλη μια ευκαιρία για να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας. Η δέσμευση των τραπεζών προς την Ελλάδα και τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών συνάδει με τον στόχο μας και στηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις στη χώρα».

Τα έργα που είναι υπό το Πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με την προσέγγιση της EBRD για την Πράσινη Οικονομία. Στο πλαίσιο αυτού του στρατηγικού στόχου, η EBRD θα αυξήσει τις ετήσιες επιχειρηματικές της επενδύσεις σχετικά με την Πράσινη Ενέργεια στο 40% μέχρι το 2020. Ο φιλοπεριβαλλοντικός (πράσινος) πυλώνας είναι μεταξύ των έξι πυλώνων μετάβασης, οι οποίοι σύμφωνα με την EBRD είναι απαραίτητοι για μια επιτυχημένη οικονομία, μαζί με την ανταγωνιστικότητα, την ενσωμάτωση, τη χρηστή διακυβέρνηση, την ανθεκτικότητα και την ενοποίηση.

Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Μέχρι σήμερα, η Τράπεζα έχει επενδύσει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 22 έργα στους τομείς της χρηματοοικονομίας, της ενέργειας, των υποδομών και της αγροτικής οικονομίας στη χώρα.

Από το 2007 έως το 2016 η EBRD έχει επενδύσει περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ απευθείας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, χρηματοδοτώντας 104 έργα σε 23 χώρες και περισσότερα από 5.3 GW ισχύος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα