Στην Ελλάδα το μοναδικό ολοκληρωμένο δίκτυο πρόγνωσης για όλη την Μεσόγειο

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2006 17:45
UPD:17:55

Η Ελλάδα αποκτά την επιστημονική και ερευνητική ευθύνη σχεδόν ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου σε θέματα που συνδέονται με την κατάσταση των θαλασσών, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας εγκαινιάζοντας σήμερα, στον πολυχώρο του υπουργείου Ανάπτυξης, την παρουσίαση-έκθεση του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι στις αρχές του 2007 παραλαμβάνονται πέντε πλωτήρες νέας γενιάς του Συστήματος «Ποσειδών» με σκοπό την αναβάθμιση και την επέκτασή του.

Το έργο που άρχισε τον Απρίλιο του 2005 είναι συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ. Το δίκτυο αυτό, επισήμανε ο κ.Σιούφας, θα καταγράφει την κατάσταση των θαλασσών και θα δίνει προγνώσεις για το ύψος κύματος, τα θαλάσσια ρεύματα και τις τιμές της ραδιενέργειας, με χρόνο πρόβλεψης τις 72 ώρες και θα είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο δίκτυο σταθμών μέτρησης και πρόγνωσης για όλη την Μεσόγειο.

Το ΕΛΚΕΘΕ δραστηριοποιείται για την παραχώρηση κτιριακών συγκροτημάτων στον χώρο την παλαιάς Αμερικάνικης Βάσης (σε μια περιοχή δηλαδή στην οποία είναι εγκατεστημένο το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κρήτης) με σκοπό τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού-ερευνητικού πόλου. Οπως είπε ο υπουργός, είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που προβλέπει τη συνεργασία ελληνικών, ευρωπαϊκών και αμερικάνικων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα