Πρόταση Τσιτουρίδη για σύσταση Εθνικού Συμβούλιου Κοινωνικής Προστασίας

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 17:23

Πρόταση για τη σύσταση Εθνικού Συμβούλιου Κοινωνικής Προστασίας (ΕΣΥΚΠ) παρουσίασε ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικής Προστασίας. Εκτός από την πρόταση για το Εθνικό Συμβουλιο Κοινωνικής Προστασίας, θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ισότητα των Ευκαιριών για όλους και ο ρόλος του κράτους και των κοινωνικών εταίρων στην προώθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τρόποι ενίσχυσή της.

Σύμφωνα με τον υπουργό η δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Κοινωνικής έρχεται να καλυψει την ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό και ευρύτερη διαβούλευση σε θέματα κοινωνικής προστασίας. Όπως επίσης ειπε, το διευρυμένο αυτό όργανο θα συμπεριλαμβάνει εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία και δημόσιους φορείς, το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, καθώς και εκπρόσωπους των πλέον αντιπροσωπευτικών θεσμών της κοινωνίας των πολιτών (ΜΚΟ, δίκτυα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενώσεις ευάλωτων ομάδων πληθυσμού κ.α).

«Στόχος μας», πρόσθεσε ο κ. Τσιτουρίδης, «είναι η στρατηγική της χώρας μας για την κοινωνική προστασία να γίνεται αντικείμενο συζήτησης στα πλαίσια του διευρυμένου ΕΣΥΚΠ, ώστε να αξιοποιούνται οι απόψεις των ανθρώπων στους οποίους απευθύνονται οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας. Με το ΕΣΥΚΠ, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την προώθηση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών και των δράσεων κοινωνικής προστασίας».

Το Ε.ΣΥ.ΚΠ, μεταξύ των άλλων θα επιφορτίζεται με την ευθύνη:

· διατύπωσης προτάσεων ως προς τον σχεδιασμό πολιτικών που αφορούν το πεδίο της κοινωνικής προστασίας

· κατάθεσης μελετών για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων κοινωνικής προστασίας.

· υποβολής ετήσιας έκθεσης για την κοινωνική κατάσταση της χώρας.

· διεξαγωγής της διαβούλευσης πριν την υποβολή των Εθνικών Εκθέσεων Στρατηγικής για την Κοινωνική Προστασία και την Κοινωνική Ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

· διατύπωσης γνώμης επί θεμάτων κοινωνικής πολιτικής.

Καταλήγοντας ο υπουργός Απασχόλησης σημείωσε ότι με τη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου, θα οικοδομηθεί ένα σταθερό και αξιόπιστό σύστημα συντονισμού, παρακολούθησης και αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής προστασίας και τελικά θα διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη και συνεκτική εθνική στρατηγική για την κοινωνική προστασία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα