ΚΕΔΚΕ: Απάντηση σε ΥΠΑΝ για τα δημοτικά τέλη και την είσπραξή τους μέσω ΔΕΗ

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 17:58

«Στην επιστολή του ο κ. υπουργός τονίζει ότι οι χειρισμοί της Αυτοδιοίκησης στο θέμα των ανταποδοτικών και δημοτικών τελών δεν ευνοούν τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε.

Ωστόσο, αν περιοριστεί η επιχειρηματολογία μας στα περί δυσφήμισης του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της ΔΕΗ Α.Ε. τότε θα πρέπει να υπολογιστεί και το μέγεθος της δυσφήμισης που "εισπράττει" η ΔΕΗ Α.Ε. από την επιβάρυνση της αύξησης, ύψους 38%, του τέλους υπέρ της ΕΡΤ και για την οποία, σημειωτέον, δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης», τονίζεται σε ανακοίνωση - απάντηση της ΚΕΔΚΕ στον υπουργό Ανάπτυξης http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/11/27/1272105.htm .

«Για την ουσία του θέματος "ανταποδοτικά τέλη" πρέπει να σημειωθούν και να διευκρινιστούν τα εξής:

Ισως ο κ. υπουργός δεν γνωρίζει ότι οι μονομερείς αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι αυτές που προσδιορίζουν και αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού των δήμων.

Αποφάσεις όπως είναι η πρόσφατη υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υπέγραψαν το ΥΠΕΣΔΔΑ και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και παρά τη μη συμμετοχή και τις επιμέρους διαφωνίες της ΚΕΔΚΕ, που προβλέπει αυξήσεις που ξεπερνούν τον πληθωρισμό και που επιφέρουν στους Δήμους επιπλέον κόστος μισθοδοσίας της τάξης των 62,6 εκ. ευρώ.

Επίσης με τη θέσπιση του Ν.3345/05, μειώνονται τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης από τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κατά 3%.

Γνωρίζει όμως ο κ. υπουργός, αφού αποτέλεσε και αντικείμενο της συζήτησης που έγινε κατά την επίσκεψή του στην ΚΕΔΚΕ, ότι οι δήμοι πληρώνουν σήμερα το ρεύμα που καταναλώνουν για τον φωτισμό των οδών και των πλατειών ακριβότερα από όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Για παράδειγμα για κατανάλωση 2000 KWH ο δήμος πληρώνει 135 ευρώ, οι βιομηχανίες 88 ευρώ, οι αγροτικές εγκαταστάσεις 72 ευρώ, οι καταναλωτές 83 ευρώ.

Συμφωνούμε με την πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα και με το ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος, στον οποίο, όμως, θα πρέπει να συμμετέχουν και το ΥΠΕΣΔΔΑ και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, που επηρεάζουν τις αποφάσεις αυτές.

Και η ατζέντα του διαλόγου αυτού θα πρέπει να συμπεριλάβει και τα ζητήματα που θέτει ο υπουργός κ. Σιούφας, αλλά και ζητήματα που έχουν προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση, όπως είναι ο κοινωνικά άδικος τρόπος κατανομής των βαρών των ανταποδοτικών υπηρεσιών, ισοπεδωτικά σε όλους τους πολίτες, η αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας, αλλά και ποιος θα αναλάβει το κόστος των μονομερών αποφάσεων της Κυβέρνησης, οι οποίες διαμορφώνουν και την οικονομική πολιτική των Δήμων».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα