Αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα άνω των 400 εκατ. ευρώ, ανά έργο

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2006 19:24

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή του στο Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη μετάβασή του στο Ντουμπάι, όπου είχε επίσημες συνομιλίες με τον ηγεμόνα του ομώνυμου Εμιράτου Σεχ Μοχάμεντ Μπεν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, και χαιρέτισε τις εργασίες επιχειρηματικού φόρουμ Ελλήνων και Αράβων επιχειρηματιών, στο πλαίσιο του οποίου υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων Αθηνών και Ντουμπάι.

Ο κ. Παπούλιας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην περαιτέρω διεύρυνση της χρηματοοικονομικής και εμπορικής πτυχής των ελληνοαραβικών σχέσεων.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε στην αραβική πλευρά πως για την Ελλάδα είναι «στρατηγική επιλογή» η ενίσχυση των ελληνοαραβικών σχέσεων και απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις στην χώρα μας.

O Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης, κάνοντας αποτίμηση της προεδρικής περιοδείας στην Αραβική Χερσόνησο έκανε λόγο για «ιστορική επίσκεψη» που «άνοιξε νέους δρόμους» για τις ελληνοαραβικές σχέσεις και επεσήμανε πως «οι πόρτες των χωρών της περιοχής είναι ανοιχτές για την Ελλάδα».

Η αραβική πλευρά, είπε, εξεδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον ώστε να έλθουν ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες στην περιοχή για την κατασκευή λιμένων και σημείωσε πως υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση των λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε, επίσης, ότι ανάλογο αραβικό ενδιαφέρον υπάρχει για συνεργασία με την Ελλάδα για την κατασκευή διαμετακομιστικού λιμένος στη Νότιο Κρήτη (Τυμπάκι), σε συνδυασμό με ελεύθερη ζώνη και αεροδρόμιο.

Ο Υπουργός σημείωσε πως ο Ομανός ομόλογός του έλαβε εντολή από τον σουλτάνο του Ομάν να έλθει στην Ελλάδα προκειμένου να προωθήσει συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά, όπως του τόνισαν οι άραβες συνομιλητές του, υπάρχει πρόβλημα με την ελληνική γραφειοκρατία.

Ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας είπε χαρακτηριστικά πως οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στο Ομάν και των Εμιράτων είπαν στους Ελληνες συνομιλητές τους πως «εμείς είμαστε εδώ, έχουμε χρήματα για επενδύσεις, αλλά δεν έχουμε καιρό για χάσιμο», εννοώντας τα προβλήματα της ελληνικής γραφειοκρατίας και του πολεοδομικού σχεδιασμού. Σημείωσε δε ότι οι άραβες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ, κατά έργο.

Και οι τρεις υπουργοί τόνισαν πως υπάρχει ενδιαφέρον για μεταποιήσεις εξαγωγικών προϊόντων, μέσω μικτών εταιρειών, από τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου στην Ελλάδα και για συνεργασία στο ναυτιλιακό - μεταφορικό τομέα. Τονίσθηκε δε στην ελληνική πλευρά πως οι Αραβες θέλουν την αξιοποίηση της ελληνικής ακτοπλοΐας προκειμένου να συνδεθούν οι χώρες του Κόλπου με την Ινδία και το Πακιστάν.

Ο κ. Δούκας ανέφερε πως έθιξε στους Αραβες συνομιλητές του το θέμα της «Ολυμπιακής». Οταν θα έχει ξεκαθαρίσει με την Ε.Ε. το ζήτημα των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, τότε η Αθήνα θα επανέλθει με πρόταση για ενδεχόμενη πώληση της «Ολυμπιακής» σε αεροπορική εταιρεία των Εμιράτων και για συνεργασία των αεροδρομίων «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Ντουμπάι, στη βάση της αμοιβαιότητας.

Ο κ. Δούκας ζήτησε -και αυτές, όπως είπε, ανταποκρίθηκαν θετικά- από τις επενδυτικές αρχές του Ντουμπάι και του Αμπού Ντάμπι να αγοράσουν εκ νέου ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αλλά και να μην πωλήσουν τα, πολλών δισ. ευρώ, κρατικά ομόλογα που έχουν ήδη στην κατοχή τους, ώστε να μην πιέζεται η τιμή τους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει αύριο το απόγευμα στην Αθήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα