Ιαπωνία: Σε επίπεδα ρεκόρ η βιομηχανική παραγωγή

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 08:12

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, στηρίζοντας την εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ότι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο είναι αρκετά δυνατή για να αντέξει υψηλότερα επιτόκια. Ανοδικά κινήθηκε το γιέν.

Η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο – εποχιακώς προσαρμοσμένη – αυξήθηκε 1,6% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Τόκυο. Την άνοδο οδήγησε η παραγωγή αυτοκινήτων και ημιαγωγών, καθώς η παραγωγή τους αυξήθηκε 7,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών.

Η Toyota Motor Corp. και η Honda Motor Co., οι δύο μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας, είπαν αυτήν την εβδομάδα ότι αύξησαν την παραγωγή τους για να καλύψουν τη ζήτηση οικονομικών σε καύσιμα οχημάτων. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Τοχισίκο Φουκούϊ, είπε χθες ότι τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των μεγάλων οικονομιών του κόσμου θα πρέπει να αυξηθούν, εξασφαλίζοντας το ότι η οικονομική ανάπτυξη επεκτείνεται.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 115,74 έναντι του δολαρίου στις 12:34 μ.μ. στο Τόκυο, μετά τη διαπραγμάτευσή του στα 116,27, πριν την ανακοίνωση για την παραγωγή. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, αναρριχήθηκε 5 μονάδες βάσης, στο 1,695%. Κατά μέσον όρο, 40 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα υποχωρούσε 0,4%.

Το γιέν έχει υποχωρήσει πλέον του 3% έναντι του δολαρίου και του ευρώ τους έξι τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, η βιομηχανική παραγωγή θα αυξηθεί 2,7% τον Νοέμβριο και 0,1% τον Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα