AWB: Προς διαχωρισμό του μονοπωλιακού σκέλους των εξαγωγών

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 09:26

ΣΤΟΥΣ αγρότες θα παραδοθεί το μονοπώλιο εξαγωγής σταριού της AWB Ltd., αξίας 3,3 δισ. δολ. Αυστραλίας (2,6 δισ. δολ. ΗΠΑ), του οποίου πρώην υψηλόβαθμα στελέχη ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις για χρήματα που κατέβαλαν στον Σαντάμ Χουσεΐν.

Η εταιρεία θα διαχωρίσει το σκέλος που ελέγχει της εξαγωγές σταριού από τα σκέλη των προμηθειών, του real estate και της τραπεζικής, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της AWB, που εδρεύει στο Σύδνεϋ.

Ο διαχωρισμός θα επιτρέψει στους αγρότες να διατηρήσουν τον έλεγχο των πωλήσεων σε μία περίοδο που οι τιμές του σταριού βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών. Το σκάνδαλο της δωροδοκίας ώθησε τις μετοχές της AWB κατά 55% χαμηλότερα φέτος και κόστισε στον πρώην ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή, Αντριου Λίντμπεργκ, τη θέση του. Ο Λίντμπεργκ απεδείχθη πως δεν έκανε κάποιο αδίκημα.

Οι μετοχές της AWB υποχώρησαν 4 σετνς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 2,78 δολ. Αυστραλίας η μία στις 4:10 μ.μ. κατά το τέλος της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει μειωθεί από τα 2,2 δισ. δολ. Αυστραλίας, στα 963 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Κυβερνητική έρευνα αυτήν την εβδομάδα είχε αποτέλεσμα την απαγγελία κατηγοριών σε 11 πρώην στελέχη της εταιρείας για δωροδοκία. Η έρευνα ξεκίνησε στο πλαίσιο του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών Πετρέλαιο-για-Τρόφιμα, από τον πρώην πρόεδρο της Federal Reserve των ΗΠΑ, Πωλ Βώλκερ.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζων Χάουαρντ θα εισηγηθεί στις 5 Δεκεμβρίου εάν η χώρα πρέπει να εγκαταλείψει το ηλικίας 67 ετών μονοπωλιακό σύστημα εξαγωγών και να ανοίξει την τρίτη σε μέγεθος εξαγωγική αγορά σταριού στον κόσμο σε διαπραγματευτές δημητριακών, όπως την Cargill Inc., την Bunge Ltd. και την ABB Grain Ltd.

Η AWB θα ζητήσει την έγκριση των μετόχων για τις αλλαγές το 2007, σύμφωνα με την ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα