Rinker: Απέρριψε την προσφορά εξαγοράς 11,7 δισ. δολ. της Cemex

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 10:25

ΑΠΕΡΡΙΨΕ την επιθετική προσφορά εξαγοράς ύψους 11,7 δισ. δολ. από την Cemex SA του Μεξικό, η Rinker Group Ltd., η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής υλικών κτιρίων της Αυστραλίας, λέγοντας ότι είναι κατά 36% πιο χαμηλή.

«Η Cemex μπορεί να προσφέρει πολλά περισσότερα», ανακοίνωσε σήμερα η Rinker που εδρεύει στο Σύδνεϋ. H μετοχή της αξίζει πλέον των 17,74 δολ. Αυστραλίας, έναντι των 13 δολ. ανά μετοχή που προσέφερε η Cemex, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας συμβούλων Grant Samuel & Associates Pty.

Η Cemex θα καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο, με την εξαγορά της Rinker, η οποία εισπράττει το 80% των κερδών από τις ΗΠΑ. Η εταιρεία είναι ελκυστική επειδή επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην Φλόριντα, την Αριζόνα και τη Νεβάδα, όπου προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα είναι η ταχύτερη από την αντίστοιχη των λοιπών πολιτειών των ΗΠΑ τα 25 επόμενα χρόνια.

Οι μετοχές της Rinker σημείωσαν άνοδο 43 σεντς, φθάνοντας στα 18,49 δολ. Αυστραλίας η μία στη 1:45 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τιμή ίση με 14,48 δολ. ΗΠΑ βάσει της σημερινής ισοτιμίας. Στις 27 Οκτωβρίου η προσφορά εξαγοράς έγινε σε δολάρια ΗΠΑ, ωθώντας 33% υψηλότερα τη μετοχή. Ο εκπρόσωπος της Cemex, Χόρχε Πέρεζ, αρνήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή ανακοίνωση της Rinker.

Μια προσφορά από τη Cemex θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εξαγορά αυστραλιανής εταιρείας και θα σηματοδοτήσει εξαγορές ρεκόρ στη χώρα φέτος. Οι προτεινόμενες εξαγορές έχουν ανέλθει σε 164 δισ. δολ. ΗΠΑ το 2006, από 111 δισ. δολ. πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

O ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, Ντέϊβιντ Κλαρκ, είπε σήμερα ότι έτσι όπως διοικεί την Rinker είναι έτοιμος να εξοικονομήσει 100 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε κόστος φέτος, διπλάσια από τον προηγούμενο στόχο αμβλύνοντας τη συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών στις ΗΠΑ. Η ζήτηση στη Φλόριντα, τη μεγαλύτερη αγορά της Rinker, θα αρχίσει να ανακάμπτει σε έξι μήνες καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός στην πολιτεία, είχε πει ο ίδιος νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Η Cemex έκανε την προσφορά εξαγοράς μετά από την υποχώρηση 35% των μετοχών της Rinker σε ένα εξάμηνο. Η Perpetual Investments, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Rinker, με αρκετό μερίδιο για να εμποδίσει την προσφορά, την χαρακτήρισε «καιροσκοπική» και πολύ χαμηλή για την ποιότητα που προσφέρει η εταιρεία.

Η Rinker, που διαχώρισε το σκέλος ζάχαρης και υλικών κτιρίων το 2003, προμηθεύει τσιμέντο, αγωγούς και άλλα υλικά κατασκευών. Επίσης πουλά αμμοχάλικο, τσιμέντο και άσφαλτο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή δρόμων, γεφυρών, τα οποία θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση από τη συρρίκνωση της αγοράς κατοικιών.

Οι κατασκευές κατοικιών υποχώρησαν 17% ετησίως το τελευταίο τρίμηνο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το πρώτο τρίμηνο του 1991, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στις 27 Οκτωβρίου.

Οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τις κατοικίες στις ΗΠΑ, όπως της Home Depot Inc. και της Fannie May υπερέβησαν τις επιδόσεις του S&P500 Index τους τέσσερις τελευταίους μήνες καθώς εικάζετο ότι η χειρότερη παρά ποτέ συρρίκνωση της εν λόγω αγοράς έφθασε στο τέλος της, παρά το γεγονός ότι κυβερνητικές εκθέσεις και κλαδικές έδειξαν ότι οι κατασκευές, οι πωλήσεις και τιμές μειώνονται, σε συνδυασμό με την αύξηση των απούλητων κατοικιών που έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα