ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ κέρδη εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, καθώς πούλησε περισσότερο ατσάλι, η Corus Group Plc, αντικείμενο μάχης για εξαγορά μεταξύ της Tata Steel Ltd. και της Cia. Siderurgica Nacional SA.
Τα καθαρά κέρδη που θα διανεμηθούν στους κατόχους μετόχων, αυξήθηκαν στα 141 εκατ. λίρες στερλίνες (275 εκατ. δολ.) ή 15,76 πένες ανά μετοχή, από 50 εκατ. λίρες ή 5,5 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο. Οι πωλήσεις της αναρριχήθηκαν στα 2,49 δισ. λίρες από 2,13 δισ. λίρες, πριν από ένα χρόνο.
Η Corus, η μεγαλύτερη βιομηχανία ατσαλιού της Βρετανίας, ευνοήθηκε από την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, που αύξησε τη ζήτηση και επέτρεψε στις βιομηχανίες του κλάδου να αυξήσουν τις τιμές πώλησης. Στην Ευρώπη, το ατσάλι που χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτοκινήτων και στις κατασκευές, σημείωσε άνοδο 11% το τρίμηνο. Η Tata και η CSN, θέλουν και οι δύο την Corus, πρώην British Steel Plc, με στόχο να αυξήσουν τις μονάδες τους στην Ευρώπη για να προμηθεύσουν αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως τη Ford Motor Co.
Oι μετοχές της Corus υποχώρησαν 1,5 πένες, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας χθες στις 498 πένες η μία στο Λονδίνο. Πέρυσι, σημείωσαν σχεδόν διπλάσια άνοδο, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 4,47 δισ. λίρες στερλίνες.
Οι τιμές ατσαλιού που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία ανήλθαν στα 600 δολ. ο μετρικός τόνος στην Ευρώπη, το τρίτο τρίμηνο. Οι τιμές, μειώθηκαν 5,5%, στα 515 δολ. ο τόνος κατά τη διάρκεια της αντίστοιχης περυσινής χρονικής περιόδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Metal Bulletin Plc. Από τα τέλη του 2001 οι τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί.
Η CSN προσέφερε στους μετόχους της Corus 475 πένες ανά μετοχή στις 17 Νοεμβρίου. Η Tata Steel προσέφερε στις 29 Οκτωβρίου, 455 πένες ανά μετοχή. Μία εμπορική συναλλαγή του είδους θα δημιουργούσε την πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο και τη δεύτερη σε μέγεθος εξαγορά φέτος μετά την εξαγορά της Arcelor SA, ύψους 38,3 δισ. δολ., από την Mittal Steel Co.
Σήμερα η Corus είπε ότι δεν έλαβε επίσημη προσφορά από την CSN και πως θα αναβάλει τις συνελεύσεις των μετόχων για τις 4 και τις 20 Δεκεμβρίου, για να δώσει περισσότερο χρόνο στην CSN.
H Corus, δημιουργήθηκε το 1999 μέσω του συνδυασμού της British Steel και της ολλανδικής Royal Hoogovens. O ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Φίλιπ Βάριν, που ανέλεβε τη διοίκηση της εταιρείας το 2003, επανέφερε την Corus στην κερδοφορία, μετά τη μείωση των θέσεων εργασίας και το κλείσιμο εργοστασίων. Ο ίδιος, πούλησε τη δραστηριότητα αλουμινίου της εταιρείας και πέρυσι ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ.