ΝΟΜΕ: Ρεκόρ στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος

Σε ιστορικό υψηλό οδήγησε τις τιμές το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών
Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 10:17
UPD:10:32

Από την έντυπη έκδοση

Του Κώστα Δεληγιάννη

Τις πληροφορίες για το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια και εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος επιβεβαίωσε η διεξαγωγή της χθεσινής δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), καθώς η πλειονότητα των δημοπρατούμενων ποσοτήτων αποκτήθηκε σε τιμή 43,05 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Μάλιστα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή που έχει διαμορφωθεί και στις τέσσερις φορές που έχει πραγματοποιηθεί δημοπρασία, υπερβαίνοντας κατά 1,91 ευρώ την έως και χθες μέγιστη προσφορά (41,14 ευρώ/MWh), που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2017.

Η άλλη τιμή στην οποία αποκτήθηκαν χθες ποσότητες ήταν τα 43 ευρώ, με τα οποία συμμετέχοντες εξασφάλισαν 43 MWh/h. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ΡΑΕ είχε ορίσει την τιμή εκκίνησης στα 32,05 ευρώ ανά MWh, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη από τα 37,37 ευρώ που ίσχυε στις τρεις προηγούμενες δημοπρασίες. Επίσης, ενδεικτικό του έντονου ανταγωνισμού είναι πως λόγω των αλλεπάλληλων προσφορών από τους συμμετέχοντες, που ώθησαν τις τιμές προς τα πάνω, χρειάστηκαν πάνω από 3 ώρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο βασικός λόγος για την ισχυρή συμμετοχή και τη διαμόρφωση των τιμών αρκετά υψηλότερα από την τιμή αφετηρίας είχε να κάνει με τη σχετικά περιορισμένη ποσότητα που δημοπρατήθηκε χθες, η οποία ήταν 145 MWh/h και δεν επαρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες των εταιρειών. Όπως υποστηρίζουν, αυτός ήταν και ο λόγος που υπήρξε μεγάλη διασπορά στην απόκτηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων από τις επιχειρήσεις που πήραν μέρος, αλλά και μικρή διακύμανση στις προσφορές που τελικά πλειοδότησαν.

Οι τιμές που διαμορφώθηκαν χθες είναι μικρότερες από την Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή από το ποσό με το οποίο προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια οι εταιρείες από τη χονδρική αγορά. Ωστόσο, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν πως οι διαφορές δεν είναι τέτοιες που να δίνουν τη δυνατότητα για τη διαμόρφωση αισθητά πιο ανταγωνιστικών τιμολογίων σε σχέση με τη ΔΕΗ και επομένως την προσέλκυση νέων πελατών, με δεδομένο πως το μεγαλύτερο μέρος τους εξανεμίζεται από τη χρέωση των προμηθευτών για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Η επόμενη δημοπρασία, που θα είναι και η τελευταία για το 2017, είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 18 Οκτωβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα