Ρωγμές... στη «βιτρίνα» της Αθήνας

Οργή στην επιχειρηματική κοινότητα προκάλεσαν οι καταστροφές σε καταστήματα της Ερμού, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου
Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 09:29
UPD:09:30
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε μια εποχή κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται στο απόγειό του, η εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης του κέντρου της πρωτεύουσας στην πιο γνωστή εμπορική οδό της χώρας τον απωθεί, στερώντας έτσι πολύτιμο τζίρο από τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα διασύρεται και πάλι, καθώς τα έκτροπα έκαναν, όπως ήταν φυσικό, τον γύρο του κόσμου.

Από την έντυπη έκδοση

Αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη και την επιχειρηματική κοινότητα έχουν προκαλέσει οι μεγάλες καταστροφές που επέφεραν σε περισσότερα από εξήντα καταστήματα στην οδό Ερμού αντιεξουσιαστές, το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συγκέντρωση για την Ηριάννα.

Σε μια εποχή κατά την οποία ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται στο απόγειό του, η εικόνα που βλέπει ο επισκέπτης του κέντρου της πρωτεύουσας στην πιο γνωστή εμπορική οδό της χώρας τον απωθεί, στερώντας έτσι πολύτιμο τζίρο από τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα διασύρεται και πάλι, καθώς τα έκτροπα έκαναν, όπως ήταν φυσικό, τον γύρο του κόσμου.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για «μεθοδευμένη επίθεση». «Οι τραμπούκοι που δεν αφήνουν τα καταστήματα να ανοίξουν τις Κυριακές και αυτοί με τις βαριοπούλες αποτελούν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου φαινομένου», είπε ο κ. Καμίνης.

Συγκεκριμένα, η ομάδα των αντιεξουσιαστών έσπασε βιτρίνες και εισόδους αρκετών καταστημάτων, καθώς και δύο ATM κοντά στον σταθμό Μοναστηράκι, αλλά και κατά μήκος του πιο εμπορικού δρόμου της Αθήνας. Προηγήθηκε πορεία διαμαρτυρίας αντιεξουσιαστών για την απόφαση του δικαστηρίου που απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης της 29χρονης Ηριάννας. Ειδικότερα, περίπου 150 άτομα βγήκαν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου έβαλαν φωτιές σε κάδους. Το ίδιο συνέβη στη συνέχεια και στην οδό Ιπποκράτους, όπου μετέβησαν πεζή, πριν επιτεθούν με πέτρες κατά αστυνομικών, στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων.

Παρά το γεγονός ότι η αστυνομία είχε ενδείξεις ότι η βραδινή πορεία έκρυβε κινδύνους, δεν εμποδίστηκε ομάδα αναρχικών να προχωρήσει σε εκτεταμένες φθορές στην οδό Ερμού, ενώ τα επεισόδια απετράπησαν μόνον όταν η πορεία έφθασε στην πλατεία Συντάγματος. Το κακό όμως είχε ήδη συντελεστεί… Όλες κι όλες έγιναν 14 προσαγωγές, όμως στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι οι 13 και κρατήθηκε ένας για κατοχή μικροποσότητας χασίς. Ομάδα αντιεξουσιαστών αποτελούμενη από περίπου 150-200 άτομα είχε συγκεντρωθεί γύρω στις εννιά το βράδυ στο Μοναστηράκι και ανεβαίνοντας την οδό Ερμού προχώρησε στους βανδαλισμούς. Όταν οι αντιεξουσιαστές βρέθηκαν στο ύψος του υπουργείου Οικονομικών άρχισαν να πετούν πέτρες και φωτοβολίδες κατά της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν στο σημείο. Οι άνδρες της αστυνομίας απώθησαν τους αντιεξουσιαστές κάνοντας χρήση χημικών.

«Ίδιου τύπου τραμπούκοι»

«Τον τελευταίο καιρό ζούμε μια συστηματική και μελετημένη επίθεση απέναντι στην οικονομική ζωή της πόλης και ειδικότερα του κέντρου. Υπάρχουν κάποιοι που μεθοδευμένα επιτίθενται στην οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής γιατί ξέρουν ότι όσο ανεβαίνει το κέντρο, αυτό αντανακλά σε ολόκληρη την πόλη και αυτό θέλουν να το σταματήσουν», ανέφερε ο κ. Καμίνης από την Ερμού όπου βρέθηκε για να διαπιστώσει το μέγεθος των καταστροφών. «Είτε μιλάμε για τους τραμπούκους που έρχονται τις Κυριακές και εμποδίζουν τους καταστηματάρχες ν’ ανοίξουν, είτε μιλάμε για τους άλλους με τις βαριοπούλες, μιλάμε για δύο διαφορετικές εκδοχές του ιδίου φαινομένου, που εντάσσονται όμως στην ίδια στρατηγική», πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων. «Κάποιοι θέλουν να πλήξουν την εμπορική κίνηση, γιατί αν αυτό το πετύχουν θα γονατίσουν το κέντρο της πόλης», πρόσθεσε.

«Να δοθούν αποζημιώσεις»

Αποκαρδιωτική χαρακτήρισε την εικόνα των καταστημάτων ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. «Για ακόμα μία φορά», ανέφερε, «συνάδελφοι βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας παράλογης και ακατανόητης συμπεριφοράς. Όποιος και αν είναι ο σκοπός μιας διαμαρτυρίας από τους συμμετέχοντες, σίγουρα δεν μπορεί να προωθείται με τέτοιου είδους πρακτικές. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά για την οικονομική επιβίωση να βρίσκουν τα καταστήματά τους σε αυτήν κατάσταση. Επίσης, δεν μπορεί να συγχέεται αυτού του είδους η συμπεριφορά με την όποια επίκληση ατομικών δικαιωμάτων, διότι εκ των πραγμάτων το πρώτο υπονομεύει το δεύτερο. Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να υπερασπιζόμαστε το κράτος δικαίου, όπως και αυτό οφείλει να σέβεται και να προστατεύει τα δικαιώματα και την περιουσία μας. Θεωρούμε ότι δημοκρατικό δικαίωμά μας είναι και η προστασία της επαγγελματικής μας στέγης, από την οποία ζούμε εργοδότες και εργαζόμενοι και την οποία με μεγάλο κόπο και θυσίες προσπαθούμε να διατηρήσουμε. Ζητούμε, λοιπόν, από την πολιτεία να διασφαλίσει την τάξη στο κέντρο της πρωτεύουσας και καλούμε τους “διαμαρτυρόμενους” να επιδείξουν κοινωνική συνείδηση. Δεν φταίνε οι καταστηματάρχες σε τίποτα να είναι εξιλαστήρια θύματα όσων αποφάσισαν, για δικούς τους λόγους, να προκαλέσουν ζημιές σε συνολικά 64 καταστήματα, εκ των οποίων τα 57 είναι εμπορικά, με κόστος αρκετών χιλιάδων ευρώ, που σίγουρα δεν περισσεύουν, απαιτούνται, όμως, για να αποκατασταθούν οι ζημιές, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους εν μέσω τουριστικής περιόδου». Η ΕΣΕΕ με επιστολή της στα αρμόδια υπουργεία ζητά την ενεργοποίηση του άρθρου 73 του Νόμου 3746/2009, για την αποζημίωση των καταστηματαρχών.

«Καταγραφή και συμπαράσταση»

Συνεργεία τα οποία θα προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις συγκροτεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, «η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του νόμου Ν. 3775/21.7.2009 άρθρο 20, το οποίο προβλέπει την καταβολή αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που υφίστανται ζημιές κατά τη διάρκεια επεισοδίων». Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την αγανάκτησή του για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας και μάλιστα τέτοιας μεγάλης έντασης. Γνωρίζοντας πολύ καλά τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν όλες ανεξαιρέτως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πολύ σημαντική για αυτές τις πληγείσες επιχειρήσεις η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας που θα συμβάλει στην επιβίωσή τους».

«Να προστατευθούν οι πολίτες»

Την πλήρη αντίθεσή του σε φαινόμενα βίας, που εμπεριέχουν προπηλακισμούς, απειλές και καταστροφές εμπορικών σημείων, εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η πολιτεία και οι φορείς εκπροσώπησης των εργαζομένων οφείλουν, πέραν της απλής καταδίκης παρόμοιων περιστατικών, να προστατεύσουν τους πολίτες, να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα και να μην αφαιρούν το δικαίωμα επιχειρήσεων και εργαζομένων στη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους ίδιους και για τη χώρα μας. «Η νομιμότητα βρίσκεται στην πλευρά των επιχειρήσεων που προσπαθούν, μέσω του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας, αλλά και τους επισκέπτες της χώρας, ταυτόχρονα δε να διατηρήσουν και να επαυξήσουν τις θέσεις εργασίας στον κλάδο, καθώς μόνον έτσι διασφαλίζεται και η συλλογή των αναλογούντων φόρων για μια ευνομούμενη και αποτελεσματική πολιτεία. Η συνεχής δημιουργία προσκομμάτων στο επιχειρείν υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

Έλλειψη ασφάλειας

Τις ιδιαιτέρως δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρουν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας στον τουριστικό κλάδο επισημαίνουν μιλώντας στη «Ν» εκπρόσωποι της αγοράς. Όπως τονίζουν, «την τελευταία πενταετία το 60% του τζίρου στην Αθήνα έχει χαθεί λόγω των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο, τα οποία πολλές φορές παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις όπως συνέβη προχτές». Σύμφωνα με τους ίδιους, η τουριστική κίνηση στην πρωτεύουσα βάλλεται κατά κύριο λόγο από τις όποιες αναταραχές και εντάσεις συμβαίνουν, καθώς, όπως επισημαίνουν, «ούτε η πολιτική αστάθεια των τελευταίων χρόνων, ούτε τα capital controls αποτελούν τις βασικές αιτίες που έχουν πλήξει την κίνηση στο κέντρο της Αθήνας. Τα επεισόδια αποτελούν κυρίαρχο λόγο αποφυγής του κέντρου, τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εγχώριους καταναλωτές. Ειδικά σε επίπεδο τουρισμού, η ασφάλεια αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα επιλογής ενός προορισμού και σε αυτό το πλαίσιο ο φόβος των επεισοδίων λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επισκέπτες της πρωτεύουσας».

«Η κυβέρνηση προσφέρει άλλοθι στην τυφλή βία»

Βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καταστροφές στην οδό Ερμού επέρριψε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδίδοντας τις βιαιοπραγίες στις επιθέσεις που εξαπολύουν κυβερνητικά στελέχη κατά της Δικαιοσύνης, αλλά και στην «ανικανότητα» του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Με δηλώσεις του χθες από τη Λακωνία, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «απαράδεκτες παρεμβάσεις» και κυβερνητικές «επιθέσεις» στη Δικαιοσύνη που τραυματίζουν βαριά τη δημοκρατία στη χώρα μας. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι «προσφέρει άλλοθι στην τυφλή βία» αλλά και ότι «έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό, με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατήγγειλε ταυτόχρονα ότι τα «θλιβερά επεισόδια» που έγιναν στην Ερμού αποδεικνύουν, για μία ακόμη φορά, ότι «ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του». «Εκφράζω την αγανάκτησή μου για τις καταστροφές στην οδό Ερμού. Αρκετά πια με τους γνωστούς άγνωστους, που σε κάθε αφορμή καταστρέφουν περιουσίες και μένουν ατιμώρητοι» τόνισε. Κάλεσε, μάλιστα, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες «να σταθούν απέναντι το θεσμικό κατήφορο όπου σπρώχνει η κυβέρνηση τη χώρα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα