Περικοπές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2006 19:23

Οι βιομηχανίες στην Ελλάδα μπορούν να εκπέμπουν μέχρι 69,1 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ετησίως, έναντι 75,5 εκατομμύρια τόνων που προτείνει η Ελλάδα στο εθνικό της σχέδιο δράσης, ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ζητά τη μείωση των ορίων εκπομπής, για όλα τα κράτη μέλη, κατά περίπου 7%, σε σχέση με το 2005, η οποία αναλογεί σε μείωση 860,1 εκατομμύρια τόνους CO2.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση οι οικολογικές οργανώσεις WWF και Greenpeace, η απόφαση της Επιτροπής δεν είναι αρκετά αυστηρή με τα κράτη μέλη και με τις βιομηχανίες που μολύνουν περισσότερο. Θεωρούν, επίσης, πως τα εθνικά σχέδια δράσης θα πρέπει να αντανακλούν την αρχή «πληρώνει περισσότερο όποιος μολύνει περισσότερο».

Η οικολογική οργάνωση Greenpeace αναφέρει ότι «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΕΣΚΔΕ), για την περίοδο 2008 - 2012, έκρυβε μία δυσάρεστη έκπληξη για την ελληνική κυβέρνηση. Εισέπραξε ένα ηχηρό ευρωπαϊκό "όχι" στα καταστροφικά σχέδιά της για το κλίμα και την εμμονή της στα ορυκτά καύσιμα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα