Ινδία: Σε επίπεδα ρεκόρ φέτος η παραγωγή σταριού

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2006 09:50

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ ενδέχεται να αναρριχηθεί η παραγωγή σταριού στην Ινδία, τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής του εν λόγω δημητριακού στον κόσμο, καθώς οι αγρότες αυξάνουν τις καλλιέργειες, ωθώντας υψηλότερα τις παγκόσμιες προμήθειες και περιορίζοντας τις τιμές που άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών τον μήνα που πέρασε.

Η παραγωγή σταριού ενδέχεται να αυξηθεί έως τα 80 εκατ. μετρικούς τόνους το έτος έως τον Ιούνιο, από τα 69,4 εκατ. τόνους, σύμφωνα με οκτώ αξιωματούχους, διαπραγματευτές και αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από τα 75 εκατ. τόνους και πλέον.

Παραγωγή ρεκόρ ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή των εισαγωγών από τη χώρα της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας η οποία άρχισε τις αγορές σταριού από το εξωτερικό τον Φεβρουάριο, μετά από έξι χρόνια αποχής και κάλυψης της περυσινής ανόδου 69% των τιμών παγκοσμίως. Η αύξηση ενδέχεται να ωθήσει ανοδικά την παγκόσμια παραγωγή η οποία περιορίστηκε από την ξηρασία στην Αυστραλία, την τρίτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σταριού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια του σταριού στο Χρηματιστήριο του Σικάγο, αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών στις 17 Οκτωβρίου, μετά την μείωση της παραγωγής σε 24 από τις 41 χώρες παραγωγής που παρακολουθεί το International Grains Council. Οι τιμές για άμεση παράδοση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων και Παραγώγων της Ινδίας, σημείωσαν αύξηση 27% από την έναρξη του 2006.

Η παγκόσμια παραγωγή σταριού το έτος έως τον Ιούνιο θα είναι 587 εκατ. τόνοι, 5% χαμηλότερη από την τελευταία εσοδεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του International Grains Council που εδρεύει στο Λονδίνο, στις 24 Νοεμβρίου. Η παγκόσμια κατανάλωση θα είναι 607 εκατ. τόνοι, σύμφωνα με το συμβούλιο.

Η ξηρασία στην Αυστραλία ενδέχεται να ωθήσει 62% χαμηλότερα την παραγωγής, στα χαμηλότερα επίπεδα 12 ετών και στους 9,5 εκατ. μετρικούς τόνους αυτήν την εσοδεία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της χώρας στις 27 Οκτωβρίου. Ο πρωθυπουργός, Τζων Χάουαρντ, είπε στις 7 Νοεμβρίου ότι η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία από οποιαδήποτε άλλη που θυμάται μέχρι σήμερα άνθρωπος.

Στην Ινδία φυτεύτηκαν συνολικά 11,37 εκατ. εκτάρια (28 εκατ. acres) έως τις 24 Νοεμβρίου, 17% περισσότερα από τα 9,69 εκατ. εκτάρια, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας στις 27 Νοεμβρίου. Το σιτάρι είναι η κυριότερη καλλιέργεια της Ινδίας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Στην έρευνα προβλέπεται ότι η παραγωγή σταριού ρεκόρ, συμφωνεί με τα σχόλια του Ινδού υπουργού Γεωργίας, Σαράντ Παγουάρ στις 8 Νοεμβρίου, ότι η χώρα θα έχει φέτος την καλύτερη παρά ποτέ παραγωγή του δημητριακού. Η Ινδία ενδέχεται να αναστείλει το επόμενο έτος τις εισαγωγές, καθώς οι Ινδοί αγρότες, έλυσαν το πρόβλημα των εσωτερικών προμηθειών, σύμφωνα με τον Παγουάρ.

Το σιτάρι για παράδοση Μαρτίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, έκλεισε χθες στα 5,115 δολ. ανά μπούσελ, από τα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών των 5,57 δολ., τον μήνα που πέρασε. Στις 11:16 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, το προϊόν διαπραγματεύθηκε στα 5,13 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα