Πηγές: Η ΕΚΤ προτιμά να μη δώσει ημερομηνία λήξης για την ποσοτική χαλάρωση

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 14:46
UPD:14:47
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Tο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει επίσης την ερχόμενη Πέμπτη. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτιμά να μην ανακοινώσει μία πιθανή ημερομηνία λήξης για το πρόγραμμά της αγοράς ομολόγων (QE), ώστε να διατηρήσει την ευελιξία της σε περίπτωση που οι προοπτικές αλλάξουν προς το χειρότερο, δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση της συζήτησης.

Με το να μην ανακοινώσει πότε θα μηδενιστούν οι αγορές ομολόγων, η ΕΚΤ ελπίζει ότι θα υπογραμμίσει πως δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία του QE και πως οι όποιες αλλαγές θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία, με ιδιαίτερη έμφαση στους μισθούς, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η έξοδος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) από το δικό της πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2014 θα είναι πιθανόν ένας οδηγός για την ΕΚΤ, σημείωσαν οι ίδιςες πηγές, επισημάινοντας την απροθυμία της Fed να ανακοινώσει δημοσίως έναν στόχο για την ημερομηνία λήξης του προγράμματός της. «Η Fed έχει κάνει την πιο επιτυχημένη έξοδο, επομένως είναι το παράδειγμα που πρέπει να μελετήσουμε. Το σημαντικό είναι να μη δεσμεύεσαι εκ των προτέρων και να προχωράς πολύ σταδιακά» ανέφερε μία από τις πηγές.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι νωρίτερα αυτόν τον μήνα άνοιξε «παράθυρο» για πιθανές αλλαγές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό έκανε τους επενδυτές να αναζητούν ενδείξεις για την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας, η οποία αναμένεται στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 7 Σεπτεμβρίου.

Tο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει επίσης την ερχόμενη Πέμπτη. 

Οι μισοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters αναμένουν τώρα ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο τη σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων (μία διαδικασία που είναι γνωστή ως tapering), ένα 25% προβλέπει μία εφάπαξ μείωση και το υπόλοιπο 25% δεν αναμένει καμία αλλαγή.

Έως τώρα, η ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι το QE θα τρέξει με τον τρέχοντα ρυθμό έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2017 (με μηνιαίες αγορές 60 δισ. ευρώ) «ή και περισσότερο, εάν είναι αναγκαίο» και ότι θα υπάρξει μία φάση μείωσης του προγράμματος στη συνέχεια.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα