Εντείνονται οι διεργασίες για έξοδο της χώρας στις αγορές

Χρηματοδότηση: Αποκλιμακώνεται το κόστος δανεισμού - Θετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε.
Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 08:56
UPD:08:56
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Βρίθουν τα δημοσιεύματα Τύπου σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές, με αφορμή το θετικό περιβάλλον όπως αυτό προδιαγράφεται μετά την άρση της χώρας μας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος και τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.  

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επανήλθε χθες με νέες δηλώσεις, λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, υπογραμμίζοντας πως «η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, καθώς και η διατήρηση των στόχων του προγράμματος ξεκλειδώνουν τις διαδικασίες». Κατά τον κ. Ντομπρόβσκις, για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές «χρειάζονται δύο πράγματα: το ένα έχει ήδη γίνει με την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, το άλλο είναι να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει μια συνεχιζόμενη ανάπτυξη».

Ερωτηθείς για το πότε θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, απάντησε στο τέλος του προγράμματος το 2018, με την επισήμανση όμως ότι «οι προεργασίες θα ξεκινήσουν λίγο-πολύ τώρα». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τις απαραίτητες προετοιμασίες, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει εμπιστοσύνη. Άφησε δε και κάποιες αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ και προσδοκά σε γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. 

Καλή είδηση
Και το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνει λόγο για μια «καλή είδηση για την Ελλάδα» και προσθέτει ότι «η Κομισιόν απαλλάσσει την πληττόμενη από την κρίση χώρα μετά από οκτώ χρόνια από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος». Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η «Handelsblatt», λέγοντας ότι «η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι σύμφωνα με την Ε.Ε. και πάλι σε τάξη». 

5ετές και 2 δισ.
Η ηλεκτρονική έκδοση της «Rheinische Post» αναφέρεται στα σχέδια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια της χρηματοδότησής της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού. Όπως σημειώνεται «τρία χρόνια μετά την τελευταία έκδοση η Αθήνα σχεδιάζει τώρα ένα νέο ομόλογο. Εγκαίρως, πριν από το τέλος του προγράμματος, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θέλει να τεστάρει την όρεξη των επενδυτών για νέα ελληνικά χρεόγραφα. Συζητείται η έκδοση πενταετούς ομολόγου με όγκο περίπου δύο δισ. ευρώ».

Αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει επιτόκια μεταξύ 4% και 5% για να αντλήσει φρέσκο χρήμα στις κεφαλαιαγορές και ως εκ τούτου αισθητά περισσότερα χρήματα συγκριτικά με όσα καταβάλλει για τα δάνεια ευρωπαϊκής βοήθειας. Όμως το κόστος του δανεισμού δεν βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο, δεδομένου ότι θα πρόκειται για περιορισμένο ποσό. Το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί ξανά βήμα-βήμα η πρόσβαση στις αγορές. Πάντως, περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο εξόδου στις αγορές το φθινόπωρο «επειδή η Ελλάδα θα μπορούσε πιθανόν τότε να αναχρηματοδοτηθεί με ευνοϊκότερους όρους» σε σύγκριση με το αν επιχειρούσε να επανέλθει στις αγορές νωρίτερα.

Όχι στις διπλές δομές
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο όσον αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και αυτό αντανακλάται στην αύξηση των εξαγωγών της. Στην ερώτηση ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να δώσει την εποπτεία της δημοσιονομικής πολιτικής στον ESM και αν ο ίδιος θέλει να ανταγωνισθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όχι, είμαι κατά των διπλών δομών. Για να μεταφερθεί η εποπτεία της οικονομικής πολιτικής από την Κομισιόν σε εμάς, θα ήταν αναγκαία μία αλλαγή της συνθήκης της Ε.Ε. Θεωρώ ότι δεν είναι ρεαλιστικό να συμβεί αυτό βραχυπρόθεσμα».

Απαντώντας στην ερώτηση αν είναι ρεαλιστική η κατάργηση της τρόικας στα μελλοντικά προγράμματα και η αντικατάστασή της από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Το ΔΝΤ δεν θα μετέχει πλέον σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων, ούτε πιθανόν και η ΕΚΤ. Θα συνεχίσουμε όμως να χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγκεκριμένα θέματα, όπως τις πολιτικές για την ενέργεια ή την αγορά εργασίας. Συνεπώς, θεωρώ ότι ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο θα το έκανε αυτό μαζί με την Κομισιόν στο μέλλον».    

Η αγορά  κρατικού χρέους
Συνεχίζεται σταθερά το θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, εν μέσω φημολογιών για έξοδο της χώρας στις αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά την επόμενη κίνηση ή τυχόν προετοιμασία της Αθήνας για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ χθες ήταν και πάλι μηδενικός. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου παραμένει σταθερά κάτω από την περιοχή του 5,5%, στο 5,3%, με το spread κοντά στις 480 μονάδες βάσης. Στον τίτλο με λήξη τον Ιούλιο του 2017 (που λήγει τη Δευτέρα και επίσημα) η απόδοση κινήθηκε χθες στο 2,3%, ενώ στον τίτλο με λήξη τον Απρίλιο του 2019 η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,5%.  

Κοντά στα υψηλά 28 μηνών το Χ.Α.
tΚοντά στα υψηλά επίπεδα 28 μηνών βρέθηκε το Χρηματιστήριο χθες, με τον γενικό δείκτη να κατακτά τις 850 μονάδες με «καύσιμο» την αισιοδοξία ότι η χώρα μπορεί να επιχειρήσει την έξοδο στις αγορές. Το ιδιαίτερα θετικό είναι ότι η αγορά κινήθηκε ανοδικά με αυξημένο τζίρο, ο οποίος χθες κατάφερε να ξεπεράσει και πάλι τα 100 εκατ. ευρώ και να διαμορφωθεί στα 114 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης αν και διέσπασε το επίπεδο των 850 μονάδων δεν είχε καταφέρει να κλείσει πάνω από αυτό, κάτι που επιτεύχθηκε χθες με μοχλό τις τοποθετήσεις στις τράπεζες. Έτσι, ο γενικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 853,54 με άνοδο 1,22%.

Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση
Στην αγορά ομολόγων είναι στραμμένη η προσοχή της κυβέρνησης μετά την πρόταση της Κομισιόν για έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες.
Οι ίδιοι πάντως συστήνουν «αυτοσυγκράτηση» και προειδοποιούν ότι πρέπει να αποφευχθεί η προώθηση μιας αντίληψης περί success story, καθώς, όπως σημειώνουν, «υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος να διανυθεί» για μια επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές. 

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του κυβερνώντος κόμματος για τις επιφυλάξεις που διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για μια πρόωρη έξοδο στις αγορές. «Ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να είναι προσεκτικός και να μην ασκεί πολιτική. Όταν οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμικοί παράγοντες επιβραβεύουν με δημόσιες δηλώσεις τους την προσπάθεια της χώρας, δεν μπορεί ο κ. Στουρνάρας να μην το αντιλαμβάνεται και να ασκεί επί της ουσίας διαφορετική πολιτική» σημείωσε ο κ. Ρήγας και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς η ανεξαρτησία εμφανίζεται να είναι εντός εισαγωγικών. Εμείς ασκούμε μια πολιτική η οποία προφανώς βρίσκεται στον αντίποδα ορισμένων αντιλήψεων. Αν δεν αρέσει, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να ασκούν πολιτική αυτοί που θα πρέπει να είναι θεματοφύλακες της οικονομίας ενός κράτους και να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια». 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα