Με ρυθμό ανάπτυξης 7% οι πωλήσεις της Jumbo

Μεγέθη: Υψηλές επιδόσεις και για τη χρήση 2016/2017, στα 681,43 εκατ. ευρώ
Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 13:30
UPD:13:30
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Η διοίκηση της Jumbo προβλέπει νέα αύξηση πωλήσεων της τάξης του 6% με 9% για την τρέχουσα χρήση, με ώθηση από τις επιδόσεις στο εξωτερικό και κυρίως τη Ρουμανία.

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Συνέχισε το σερί των υψηλών επιδόσεων ο όμιλος Jumbo, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων σχεδόν 7% στην οικονομική χρήση 2016/2017, με ναυαρχίδα της ανόδου το δίκτυο καταστημάτων στο εξωτερικό, γεγονός που πριμοδοτεί τα σχέδια της διοίκησης για νέες επενδύσεις (με επίκεντρο τη ρουμανική αγορά). Ταυτόχρονα η διοίκηση του ομίλου θέτει τον πήχη των προβλέψεων ως προς την αύξηση των πωλήσεων στη νέα οικονομική χρήση μεταξύ 6% και 9%.

Ειδικότερα, τα προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε ο όμιλος Jumbo δείχνουν ότι κατά την οικονομική χρήση Ιούλιος 2016/Ιούνιος 2017, παρά το δυσμενές περιβάλλον εντός και εκτός συνόρων, εμφάνισε πωλήσεις 681,43 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,88% συγκριτικά με τις πωλήσεις της προηγούμενης χρήσης (637,56 εκατ. ευρώ).

Όλες οι αγορές όπου έχει παρουσία το σήμα Jumbo εμφάνισαν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την ελληνική -οι πωλήσεις της οποίας περιλαμβάνουν τα καταστήματα στην Ελλάδα, το ηλεκτρονικό κατάστημα και τις εξαγωγές προς συνεργάτες της Jumbo (πΓΔΜ, Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία και Βοσνία) και πωλήσεις χονδρικής- να σημειώνει αύξηση άνω του 2%. Το δίκτυο στην Κύπρο εμφάνισε αύξηση πωλήσεων περίπου 2% ενώ εντυπωσιακή συνεχίζεται να είναι η αύξηση σε Ρουμανία και Βουλγαρία όπου ο ρυθμός ανέρχεται σε 36% και 24% αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης 2016/2017 o όμιλος πρόσθεσε δύο καταστήματα στο δίκτυό του, ένα ενοικιαζόμενο υπερ-κατάστημα στη Stara Zagora, στη Βουλγαρία, σε επιφάνεια 11.000 τ.μ. περίπου κι ένα ιδιόκτητο στην Κοστάντζα της Ρουμανίας, σε επιφάνεια 16.000 τ.μ. περίπου. Έτσι σήμερα το δίκτυο Jumbo αριθμεί 73 καταστήματα, εκ των οποίων 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, πέντε στην Κύπρο, εννέα στη Βουλγαρία και οκτώ στη Ρουμανία, ενώ επιπλέον λειτουργεί και ηλεκτρονικό κατάστημα. Επίσης, μέσω συνεργασιών ο όμιλος έχει παρουσία με καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo σε πέντε ακόμη χώρες (πΓΔΜ, Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία και Βοσνία).

Η διοίκηση του ομίλου Jumbo δεσμεύεται να συνεχίσει να επενδύει στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Έμφαση, πάντως, φαίνεται να δίνει στη Ρουμανία, όπου το δίκτυο καταστημάτων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 25 την επόμενη πενταετία. Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα λειτουργήσουν τρία νέα ιδιόκτητα υπερκαταστήματα στη συγκεκριμένη χώρα, ενώ κατά το ίδιο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσει και ένα νέο στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι προβλέψεις

Εν κατακλείδι, οι επιδόσεις του ομίλου Jumbo κατά την οικονομική χρήση 2016/2017 με βάση τα προσωρινά στοιχεία επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις της διοίκησης, που ανέφεραν ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων μεταξύ 4% και 7%. Για τη νέα οικονομική χρήση ο πήχης ανεβαίνει υψηλότερα. Μάλιστα εκτιμάται ότι η έναρξη λειτουργίας των νέων καταστημάτων, η αύξηση των πωλήσεων του ήδη υπάρχοντος δικτύου σε Ρουμανία αλλά και Βουλγαρία με διψήφιο ρυθμό καθώς και η σταθεροποίηση της ελληνικής και της κυπριακής αγοράς θα συνεισφέρουν έτσι ώστε οι πωλήσεις του ομίλου για τη νέα οικονομική χρήση να αυξηθούν με ρυθμό μεταξύ 6% και 9%. Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη σε επίπεδο ομίλου, προϋπολογίζεται να διατηρηθούν στα επίπεδα της χρήσης που έληξε 30.06.2017 (πρόβλεψη που είχε κάνει η διοίκηση και για τα κέρδη της προηγούμενης οικονομικής χρήσης 2015/2016, όταν αυτά είχαν διαμορφωθεί σε 121,26 εκατ. ευρώ). 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΠΕΛΑ



Σχολιασμένα