Politico: Ο Τραμπ δεν θα ανανεώσει τη θητεία της Γέλεν στην προεδρία της Fed

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 08:11
UPD:09:40
REUTERS/POOL

Κατά την προεκλογική περίοδο πέρυσι, ο Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Γέλεν ότι υπέκυψε σε πίεση από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ώστε να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για πολιτικούς λόγους, και είχε δηλώσει ότι θα την αντικαταστήσει γιατί δεν είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Απίθανο είναι -σύμφωνα με τον ιστότοπο Politicο- το ενδεχόμενο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει μία δεύτερη θητεία για την πρόεδρο της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Επικαλούμενο πηγές με γνώση της διαδικασίας το Politico αναφέρει ότι ο νυν διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομικών Γκάρι Κόουν φαίνεται ως φαβορί για να διαδεχθεί τη Γέλεν. Ειδικότερα, πηγές του Politicο στον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Οικονομικών και το Καπιτώλιο ανέφεραν πως αν ο Κόουν αποφασίσει ότι θέλει τη θέση, πιθανότατα θα την πάρει.

Σύμφωνα με στέλεχος των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ακόμα και αν μερικοί Γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εκφράσουν ενδοιασμούς για τον Κόουν, στο τέλος μάλλον θα τύχει ευρείας αποδοχής.

Σε ερώτηση του πρακτορείου Reuters για το θέμα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Νάταλι Στρομ είπε: «Ο Γκάρι είναι εστιασμένος στις ευθύνες του στο Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικών».

Ο Κόουν, Δημοκρατικός και πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs, δεν συνεργάστηκε με την προεκλογική ομάδα του Τραμπ αλλά τον γνώρισε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Η Γέλεν ανέλαβε επικεφαλής της Fed διαδεχόμενη τον Μπεν Μπερνάνκι τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 δεν είχε σταθεροποιηθεί. Η ίδια δεν κρύβει πως οι προτεραιότητές της παραμένουν η αύξηση των θέσεων εργασίας και των μισθών καθώς και μια ευρεία ανάκαμψη πλούτου των αμερικανικών νοικοκυριών.

Κατά την προεκλογική περίοδο πέρυσι, ο Τραμπ είχε κατηγορήσει τη Γέλεν ότι υπέκυψε σε πίεση από τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ώστε να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για πολιτικούς λόγους, και είχε δηλώσει ότι θα την αντικαταστήσει γιατί δεν είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Σε συνέντευξή του ωστόσο στην εφημερίδα Wall Street Journal τον Απρίλιο, ο Τραμπ δήλωσε ότι η θέση της «δεν κινδυνεύει» και ότι τη σέβεται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα