Ελπίδες στο Δεκέμβριο

O Νοέμβριος , πρώτος μήνας με ζημίες μετά το Μάιο
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2006 00:01

O ΜΗΝΑΣ ΝOEMBΡΙΟΣ δεν αποδείχθηκε τελικά και τόσο καλός για τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά την παράδοση που τον θέλει ιδιαίτερα δυναμικό, εν όψει του τέλους του έτους, καθώς αποτέλεσε τον πρώτο μήνα με ζημίες από το Μάιο. Αντίθετα, ο Νοέμβριος ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας κερδών για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500.

Η Wall Street έκλεισε σε κλίμα νευρικότητας την τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου, καθώς η απρόσμενη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ ενέτειναν τις ανησυχίες για τις προοπτικές των εταιρικών κερδών. Αρνητικό τόνο έδωσε και ο κολοσσός Wal-Mart Stores, αφού ανακοίνωσε την πρώτη μηνιαία πτώση πωλήσεων εδώ και μία περίπου δεκαετία.

Ο δείκτης S&P 500 αγνόησε ωστόσο τη νευρικότητα, σημειώνοντας άνοδο, καθώς η συνεχιζόμενη ισχυροποίηση της αγοράς πετρελαίου ενίσχυσε τους πετρελαϊκούς κολοσσούς. Σημειώνεται ότι ο δείκτης ενισχύθηκε 1,6% το Νοέμβριο, καταγράφοντας κέρδη για έκτο διαδοχικό μήνα και σηματοδοτώντας την πιο παρατεταμένη περίοδο ανόδου από τον Αύγουστο του 2003.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση, εν μέσω ανησυχιών για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τα ασθενέστερα στοιχεία στις ΗΠΑ, με τις μετοχές του τομέα αυτοκινήτου και φαρμάκων να πλήττονται περισσότερο. Οι φήμες περί εξαγορών συνέβαλαν επιλεκτικά στην τόνωση ορισμένων μετοχών, όπως της ιταλικής ασφαλιστικής εταιρείας Generali και της γαλλικής εταιρείας οικοδομικών υλικών Saint-Gobain. Ομως, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αναστρέψει το κλίμα, το οποίο έχει επηρεαστεί από τη διολίσθηση του δολαρίου σε χαμηλά 14 ετών έναντι της στερλίνας και σε χαμηλά 20 μηνών έναντι του ευρώ.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,8%, κλείνοντας με απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, γεγονός που τον απομακρύνει περισσότερο από τα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων πεντέμισι ετών, τις 1.476,47 μονάδες. Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν το Νοέμβριο με τις πρώτες μηνιαίες απώλειες από το Μάιο, με το δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να χάνει 0,4% της αξίας του.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei επέστρεψε σε θετικό έδαφος φέτος, ενισχυόμενος 1,23%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα