Προς δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο το γιέν

Καθώς στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα αποφευχθεί η αύξηση των επιτοκίων
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2006 07:57

ΚΕΡΔΗ για δεύτερη εβδομάδα οδεύει να σημειώσει το γιέν, καθώς ο δείκτης ανεργίας στην Ιαπωνία, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών και οι διαπραγματευτές στοιχηματίζουν ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού δεν θα εμποδίσει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας από την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού τους επόμενους μήνες.

Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας είπαν ότι οι τιμές καταναλωτή είναι μόνος παράγοντας που υπονομεύει την πολιτική τους. Εκθεση, πριν από δύο ημέρες, έδειξε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε απροσδόκητα στη χώρα τον Οκτώβριο, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Η τελευταία σύσκεψη για φέτος της Bank of Japan είναι στις 19 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Tankan για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 115,62 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:21 μ.μ. στο Τόκυο, από 115,80 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη και από τα 115,90 πριν από μία εβδομάδα. Το ιαπωνικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 153,27 έναντι του ευρώ από 153,35. Το γιέν, σύμφωνα με τους αναλυτές ενδέχεται να αναρριχηθεί στα 110 έναντι του δολαρίου έως τον Μάρτιο.

Ο δομικός πληθωρισμός – εκτός των νωπών τροφίμων – αυξήθηκε 0,1%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Τόκυο και χαμηλότερα της πρόβλεψης των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και εκτιμούσαν ότι αυτός θα αυξηθεί 0,2%.

Ο δείκτης ανεργίας στην Ιαπωνία υποχώρησε στο 4,1% τον Οκτώβριο, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του 4% των οκτώ ετών που πέτυχε τον Μάϊο, σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση σήμερα. Οι δαπάνες των νοικοκυριών, υποχώρησαν 2,4% λιγότερο της πρόβλεψης των αναλυτών για μείωση 4%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα