Boeing: Πρόβλεψη για πωλήσεις 15 δισ. δολ. στην Ινδία

Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2006 09:28

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για τις παραγγελίες του ινδικού στρατού, τα επόμενα δέκα χρόνια, ύψους 15 δισ. δολ. ενδέχεται να κάνει η δεύτερη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ, Boeing Co., κατατάσσοντας τη χώρα μεταξύ των τριών μεγαλύτερων ασιατικών αγορών.

Η εταιρεία και οι προμηθευτές της έχουν κλείσει επίσης συμφωνία με κάποιες από τις 40 ινδικές κρατικές εταιρείες αλλά και ιδιωτικές για τη δημιουργία venture στον τομέα της άμυνας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, James Albaugh, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους στο Ν. Δελχί. Ο ίδιος αρνήθηκε να ονομάσει κάποια από τις ινδικές εταιρείες με τις οποίες η Boeing ήρθε σε επαφή.

Η Boeing και η Lockheed Martin Corp., οι δύο μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες στον κόσμο, μπορούν να κάνουν προσφορά για συμφωνίες στην Ινδία για πρώτη φορά, καθώς οι σχέσεις του κράτους της Νοτίου Ασίας με τις ΗΠΑ, βελτιώνονται. Η Ινδία, που παραδοσιακά βασιζόταν σε αγορές αμυντικών συστημάτων από την πρώην Σοβιετική Ενωση και την Ευρώπη, ζήτησε το 2005 από τις αμερικανικές εταιρείες να κάνουν την προσφορά τους για μαχητικό αεροσκάφος.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί από την στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος George Bush και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Manmohan Singh, συμφώνησαν να θέσουν τέλος στους περιορισμούς που επεβλήθησαν με την πυρηνική δοκιμή της Ινδίας το 1974. Τον περασμένο μήνα η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε πυρηνικό πρόγραμμα για τους πολίτες, το οποίο θέτει επίσης τέλος στον περιορισμό εξαγωγών πυρηνικών στη χώρα της Νοτίου Ασίας.

Η Boeing και οι προμηθευτές της ενδέχεται να εργαστούν με τους Ινδούς εταίρους τους, με στόχο τη μείωση του κόστους ανάπτυξης και παραγωγής, είπε ο Albaugh.

«Υπάρχει εξειδίκευση, τεχνολογία και εργατικό δυναμικό στην Ινδία που θα βοηθήσει την Boeing και τους συνεργάτες της να επιτύχουν τον στόχο», συμπλήρωσε ο ίδιος. Οι δύο μεγαλύτεροι πελάτες της Ασίας, είναι η Ιαπωνία και η Ν. Κορέα, επεσήμανε.

Η Boeing σχεδιάζει να καταθέσει προσφορά για τα πολεμικά αεροσκάφη της Ινδίας αξίας 9 δισ. δολ. To μαχητικό F-18, θα ανταγωνιστεί τα αεροσκάφη που θα προτείνει η Lockheed και οι ευρωπαϊκές ανταγωνίστριες της Boeing. Η εταιρεία, θα κάνει επίσης την προσφορά της και για παραγγελία βλημάτων.

Οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ινδία, σήμερα είναι λιγότερες από το 10% των αντίστοιχων με την Κίνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα