Nokia: Στα 500 εκατ. οι χρήστες κινητών στην Κίνα

Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2006 10:30

ΑΥΞΗΣΗ 11%, θα σημειώσει ο αριθμός των χρηστών κινητών στην Κίνα, σε πλέον από 500 εκατ. το 2007, αποτέλεσμα της αύξησης των συνδρομητών στις αγροτικές περιοχές, στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, όπως εκτιμά η Nokia Oyj, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.

Η χώρα θα αυξήσει τον αριθμό των κατόχων κινητών κατά 160 εκατ. χρήστες από το επόμενο έτος, έως το 2010, σύμφωνα με ανακοίνωση της Nokia, που εξέδωσε σήμερα στο Πεκίνο. Εως τον Οκτώβριο η Κίνα είχε 449 εκατ. χρήστες, περισσότερους από τον πληθυσμό της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ μαζί.

Η Nokia και η μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της, Motorola Inc., αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους στην Κίνα με την πώληση κινητών χαμηλού κόστους σε περισσότερους από 800 εκατ. αγρότες, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα της ταχύτερης ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες. Λιγότεροι από τέσσερις στους 10 χρήστες κινητών, έχουν ανάλογη συσκευή στην Κίνα.

«Υπάρχουν φανταστικές προοπτικές εδώ σε όγκο και αξία στην εν λόγω αγορά», είπε ο Colin Giles, αντιπρόεδρος του σκέλους πελατών και αγοράς για την Κίνα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά της Kίνας από πλευράς πωλήσεων, συμμετείχε με περίπου 12% στα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2006 της εταιρείας εξισορροπώντας την συρρίκνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τα έσοδα στην Κίνα, άγγιξαν τα 3,4 δισ. ευρώ (4,5 δισ. δολ.) πέρυσι.

Τα έσοδα το εννεάμηνο, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων κινητών και υποδομών δικτύων, αυξήθηκαν 45%, στα 3,95 δισ. ευρώ στην Ευρύτερη Κίνα, που περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, είπε ο Giles. Οι πωλήσεις στην περιφέρεια αυξήθηκαν 29%, στα 3,85 δισ. ευρώ πέρυσι, αποτελώντας το 11% των εσόδων της Nokia, έναντι του 8% που προήλθαν από τις ΗΠΑ.

Το εννεάμηνο του 2006 η Nokia πούλησε 8 εκατ. κινητά χαμηλού κόστους (το μοντέλο 1100), σύμφωνα με τον Giles, το οποίο διατίθεται περίπου 350 γιουάν, ήτοι 45 δολάρια. Η εταιρεία εκτιμά ότι φέτος στην Κίνα θα πουληθούν 120 εκατ. κινητά, 26% περισσότερα από το 2005. Από το σύνολο των κινητών, τα 70 εκατ. κινητά εκτιμάται από θα γίνουν από αντικατάσταση.

Η εταιρεία εκτιμά ότι ο αριθμός των συνδρομητών κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως θα αγγίξει τα 3 δισ. δολ. το 2007, ένα χρόνο νωρίτερα από την προηγούμενη πρόβλεψη. Περισσότερο από το ήμισυ της ανάπτυξης θα προέλθει από τις αναδυόμενες αγορές στην Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας.

Η Nokia είπε ότι πούλησε 36,6 εκατ. κινητά στην Κίνα το εννεάμηνο του έτους, ήδη περισσότερα από τα 32,5 εκατ. κινητά που πούλησε ολόκληρο το 2005. Επίσης ανακοίνωσε ότι μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου το μερίδιο αγοράς της στην Κίνα ήταν 35%, επικαλούμενη τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών GfK.

Το τρίτο τρίμηνο ήταν ηγέτιδα ξένη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στην Κίνα με μερίδιο αγοράς 36,6%, μπροστά από την Motorola, η οποία είχε μερίδιο αγοράς 23,3%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC.

Το τρίτο τρίμηνο οι εξαγωγές κινητών τηλεφώνων της Nokia αυξήθηκαν 19% από το δεύτερο τρίμηνο, έναντι αύξησης 15% της Motorola, σύμφωνα με την IDC.

H εταιρεία επεκτείνει το δίκτυο διανομής στην Κίνα και στοχεύει σε μικρότερες πόλεις, ενώ σήμερα διαθέτει 46.555 καταστήματα στη χώρα, 10% περισσότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Giles. Η Nokia πουλά επίσης τα προϊόντα της μέσω συνεργατών λιανικής, όπως την Gome Electrical Appliances Holdings Co., τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης οικιακών συσκευών της Κίνας.

Η Motorola, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, είπε χθες ότι ενδέχεται να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της αυτό το τρίμηνο με νέα προϊόντα, όπως το Krzr.

Το τηλέφωνο, μια μικρότερη έκδοση του ηλικίας δύο ετών Razr, μαζί με το κινητό χαμηλού κόστους, Motofone, που άρχισε να διατίθεται αυτήν την εβδομάδα στην Ινδία, πουλάνε στα επίπεδα που προέβλεπε η εταιρεία, σύμφωνα με τον ανώτατο εκτελεστικό της διευθυντή Ed Zander σε τηλεδιάσκεψη για την τεχνολογία, στο Σκοτσντέϊλ στην Αριζόνα.

Σήμερα η Nokia είπε ότι θα αρχίσει να πουλά τέσσερα μοντέλα κινητών τηλεφώνων στην Κίνα το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Το Nokia E62, που έχει σχεδιαστεί να προσφέρει υπηρεσία e-mail της China Mobile's Pushmail, θα διατεθεί στην αγορά τον Ιανουάριο προς 4.000 γιουάν.

Η Nokia διαθέτει έξι κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, τέσσερις παραγωγικές μονάδες και τέσσερα joint-venture στην Κίνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα