Ahold: «Προκλητικό» το δ' τρίμηνο στην αγορά των ΗΠΑ

Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2006 11:25

ΠΡΟΚΛΗΣΗ για την εταιρεία, καθώς ο ανταγωνισμός από την Wal-Mart Stores Inc. και την Kroger Co. εντείνεται μειώνοντας τα κέρδη, θα είναι το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης για την ολλανδική Royal Ahold NV, ιδιοκτήτρια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ, Stop & Shop και Giant.

Tα καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο ανήλθαν σε 210 εκατ. ευρώ (279 εκατ. δολ.) έναντι ζημίας 236 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Ahold με έδρα το Αμστερνταμ στην Ολλανδία, κατέβαλε πέρυσι 585 εκατ. ευρώ για τον διακανονισμό αγωγής που είχε να κάνει με την υπερεκτίμηση των κερδών της από το 2000 έως και το 2003.

Σήμερα, ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Αnders Moberg «κατηγόρησε» την αυξημένο ανταγωνισμό και τις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις για τη συρρίκνωση των περιθωρίων στις ΗΠΑ. Τον προηγούμενο μήνα ο Moberg υποχώρησε στην πίεση επενδυτή θέτοντας προς πώληση του σκέλους Foodservice στις ΗΠΑ και των καταστημάτων Tops, αντί ποσού τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη το τρίμηνο, υπερέβησαν τις προβλέψει των 10 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και εκτιμούσαν ότι αυτά θα διαμορφωθούν στα 188 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένης της επίδρασης από τον διακανονισμό της αγωγής, τα προ φόρων κέρδη σημείωσαν αύξηση 30%, φθάνοντας στα 237 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Ahold.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 16 σεντς, φθάνοντας στα 2,07 ευρώ η μία χθες στο Αμστερνταμ. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 19%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 11,8 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα