«Δεν θα κλείσουν τα εργοστάσια της ΕΒΖ»

Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2006 18:41

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κλείσουν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, αλλά θα μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, με απασχόληση των εργαζομένων τους κατά την 20μηνη μεταβατική περίοδο, έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη Νέα Δημοκρατία ότι απέτυχε στις διαπραγματεύσεις της για την τευτλοκαλλιέργεια, ζημιώνοντας με τους χειρισμούς της τη βιομηχανία της ζάχαρης κατά τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ.

Ετσι, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις που υπήρξαν εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα ότι οι βιομηχανίες που θα παράγουν βιοκαύσιμα χρησιμοποιώντας ελληνικά ενεργειακά φυτά, θα τύχουν αποφορολόγησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Παπαγεωργίου, προέβλεψε ότι από τα πέντε εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, θα λειτουργήσει στο τέλος μόνον εκείνο της Λάρισας, και μάλιστα με εισαγόμενη πρώτη ύλη.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, σημείωσε πως «η μετατροπή των εργοστασίων θα γίνει σε δεκαοκτώ έως είκοσι μήνες. Μιλούμε για μία εσοδεία: Την επόμενη εσοδεία θα καλλιεργήσουν κανονικά οι αγρότες ζαχαρότευτλα και αραβόσιτο και θα απορροφηθεί η πρώτη ύλη από τη βιομηχανία που θα έχει ήδη μετατραπεί».

Λέμε ότι αποσύρουμε το 51% της εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης, ώστε να μην πληρώνουμε "πέναλτι" στην Ε.Ε. και να μπορέσουμε να εισπράξουμε τις ενισχύσεις της από την τη μετατροπή των δύο εργοστασίων. Κατά δεύτερο λόγο μετατρέπουμε τα δύο εργοστάσια, διασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζόμενους, οι οποίοι στη μεταβατική περίοδο θα απορροφηθούν σε άλλες παραγωγικές μονάδες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν παράγοντας ζάχαρη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα