Απώλειες σημειώνει η τιμή του αργού

Καθώς πιστεύεται ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2006 12:12

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς μερίδα επενδυτών και διαπραγματευτών εικάζει ότι ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να μην συμφωνήσει να μειώσει την παραγωγή για να συγκρατήσει τις τιμές, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώνεται.

Ο ΟΠΕΚ θα σκεφθεί να μειώσει την παραγωγή του για δεύτερη φορά φέτος, κατά τη σύσκεψή του στη Νιγηρία στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Ιράν και της Βενεζουέλας, χθες. Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ υποχώρησε απροσδόκητη τον περασμένο μήνα και για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, επιδεινώνοντας την οικονομική υποχώρηση της οποίας ηγείται η αγορά κατοικιών.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, υποχώρησε έως 49 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 62,94 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 63,02 δολ. το βαρέλι στις 9:14 π.μ. στο Λονδίνο.

Ο δείκτης του Institute for Supply Management στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 49,5 από 51,2 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Κάτω από το 50 ο δείκτης καταδεικνύει συρρίκνωση σε έναν κλάδο που αποτελεί το 12% του ΑΕΠ. Οι δαπάνες για τις κατασκευές υποχώρησαν τα μέγιστα σε πέντε χρόνια τον Οκτώβριο, κατά 1%, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας την 1η Δεκεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

Το μπρεντ υποχώρησε 50 σεντς, φθάνοντας στα 64,12 δολ. το βαρέλι, στο ICE Futures του Λονδίνου.

Ο ΟΠΕΚ επιδιώκει υψηλότερες τιμές, επειδή η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γιέν, περιορίζει την αγοραστική δύναμη των παραγωγών, σύμφωνα με τους υπουργούς Πετρελαίου του Κατάρ και της Νιγηρίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα