ΣΕΧΒ: Ζητά εφαρμόσιμο REACH, χωρίς επιπτώσεις στις ΜΜΕ

Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2006 14:27

Έναν κανονισμό εφαρμόσιμο, που θα πετυχαίνει τους στόχους της προστασίας των πολιτών, του περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), εν όψει της ψήφισης στο Ευρωκοινοβούλιο του σχεδίου κανονισμού της ΕΕ για τα χημικά, γνωστού ως REACH.

Την περασμένη Παρασκευή 1/12- οπότε επετεύχθη και στις Βρυξέλλες ο συμβιβασμός για το νέο κανονισμό σε επίπεδο κρατών –μελών της Ε.Ε., το θέμα του REACH συζητήθηκε και στη χώρα μας σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΕΧΒ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΧΒ κ. Αρμόδιος Γιαννίδης και ο γενικός διευθυντής κ. Πάνος Σκαρλάτος επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, ότι μετά από πέντε χρόνια διαβούλευσης, στο σχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη διατάξεις μη εφαρμόσιμες από τη βιομηχανία, όπως η υποχρεωτική αντικατάσταση των χημικών χωρίς να υπάρχουν κατάλληλα υποκατάστατα. Η διαδικασία αδειοδότησης που προβλέπεται από τον κανονισμό, οδηγεί σε κατάργηση χημικών, χρήσιμων για την κοινωνία ακόμη και όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή του REACH θα έχει οικονομικές επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλώντας ακόμη και τη βιωσιμότητά τους, ο ΣΕΧΒ κάλεσε τους Ευρωβουλευτές και τον Υπουργό Ανάπτυξης να υποστηρίξουν κατά τη διάρκεια της ψήφισής του στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 13-14 Δεκεμβρίου, τις θέσεις του Συμβουλίου των Υπουργών (όπου δεν προβλέπεται η υποχρεωτική υποκατάσταση σε περίπτωση που ο κίνδυνος ελέγχεται επαρκώς).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα