Ανοδικά το Χ.Α., προ των πυλών οι 830 μονάδες

Τετάρτη, 05 Ιουλίου 2017 10:58
UPD:11:03
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με στόχο την «κατάληψη» των 830 μονάδων εκκινεί στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προσδοκούν την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ, αντιστεκόμενοι στο διεθνές, αρνητικό κλίμα.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.48), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,42% στις 829,37 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 0,35% στις 2.161,27 μονάδες. Ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται σε 4,71 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 39 ενισχύονται, εννέα υποχωρούν και 13 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος, αντίθετα, κινείται οριακά πτωτικά κατά 0,06% στις 797,06 μονάδες, καθώς η Eurobank μειώνεται κατά 0,21% και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,45%. Αντίθετα, η Attica Bank αυξάνεται κατά 0,86%, η Εθνική Τράπεζα κατά 0,29% και η Alpha Bank κατά 0,46%

Στο ταμπλό, η μετοχή της Jumbo ενισχύεται κοντά στο 1,50%, ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Folli-Follie, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίου. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΑΔΜΗΕ υποχωρεί κατά 0,45% και της Coca-Cola HBC κατά 0,35%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση, διολισθαίνοντας σε νέο χαμηλό οκτώ ετών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 7,4 μονάδες βάσης στο 5,319%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 3,648%.

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM συνεδριάζει σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Μόλις εγκριθεί η ελληνική συμφωνία, τότε το ESM θα δύναται να προχωρήσει και στην εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Μοναδική εκκρεμότητα αποτελεί η έγκριση της νέας συμφωνίας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς απομένει η εφαρμογή ορισμένων προαπαιτούμενων δράσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Πάντως, χθες, η Κομισιόν εμφανίστηκε καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας πως η καταβολή της δόσης θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται και η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, το οποίο ανακοίνωσε πως επρόκειτο για διηπειρωτικό πύραυλο, ο οποίος φέρει τη δυνατότητα μεταφοράς «βαριάς πυρηνικής κεφαλής». Νότια Κορέα και ΗΠΑ αντέδρασαν εντόνως, προειδοποιώντας για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Πιόνγιανγκ.  

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, στην τελική ευθεία για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας στην Πολωνία, στα τέλη Ιουλίου, βρίσκεται η πολωνική Play, μέλος του ομίλου Olympia. Η εταιρεία ξεκίνησε χθες road show το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου. Στόχος είναι η παρουσίασή της σε ξένους και εγχώριους επενδυτές οι οποίοι ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν μέσω της Play στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Πολωνίας.

Τέλος, στην πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 43 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Piraeus Bank Belgrade (PBB), θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς στη Σερβία. H πώληση θα έχει σημαντική θετική επίπτωση στον δείκτη NPLs της PBB -υποχώρηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στο 17%- ενώ επιπλέον, θα καταγραφεί και αναστροφή προβλέψεων 2 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα