Από την έντυπη έκδοση
Του Γιάννη Κανουπάκη
[email protected]
Βάσιμες προσδοκίες ότι θα τονωθεί ο τζίρος της αγοράς, σε σχέση με πέρυσι, λόγω της αύξησης του τουρισμού, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, έχει η ΕΣΕΕ. Ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης, προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, κάνοντας φθηνές και «έξυπνες» αγορές. Και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών καλεί το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, εμπιστευόμενο τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, και να επιλέξει προϊόντα, κατόπιν έρευνας αγοράς, με γνώμονα την ποιότητα και τη σχέση τελικής τιμής-έκπτωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι τακτικές θερινές εκπτώσεις του παρόντος έτους θα αρχίσουν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου και θα λήξουν την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017, ενώ τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά μόνο την Κυριακή 16 Ιουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, η εικόνα της αγοράς στην αντίστοιχη χρονική περίοδο ήταν βελτιωμένη σε σύγκριση με εκείνη των εκπτώσεων του καλοκαιριού του 2015, ωστόσο οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου περί ουσιαστικότερης ανάκαμψης δεν επαληθεύτηκαν, καθώς συνολικά καταγράφηκε πτώση του τζίρου κατά 9,7%. Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής ότι το καλοκαίρι του 2015 διαδραματίστηκαν πρωτόγνωρα γεγονότα, όπως η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας, που είχαν καταλυτική επίδραση στο επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών, διατηρούνται, δε, ακόμη και σήμερα…
Πέρυσι, πάντως, καλύτερη εικόνα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά είχε καταγραφεί στις εμπορικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου. Υψηλότερο ήταν, τότε, το μέσο ποσοστό έκπτωσης, καθώς στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων (60%) το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 40%, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2015 ήταν 39%. Παράλληλα, στη διάρκεια της θερινής εκπτωτικής περιόδου του 2016 περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις πραγματοποίησε πωλήσεις με ποσοστό έκπτωσης άνω του 40%, όταν έναν χρόνο πριν στην αντίστοιχη επιλογή οδηγούνταν μία στις τρεις επιχειρήσεις. Όσον αφορά την εξέλιξη των πωλήσεων διαπιστώθηκε ότι πάνω από μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) εμφάνισε υποχώρηση στις πωλήσεις σε σύγκριση με το 2015, ενώ στασιμότητα δήλωσε το 1/3. Αντίθετα, το ποσοστό αυτών που δήλωσαν ότι οι εκπτώσεις του 2016 ήταν καλύτερες σε σύγκριση με την περίοδο του 2015 ανέρχεται στο 14% (5% στις θερινές εκπτώσεις του 2015).
Οδηγίες
Με την ευκαιρία της διενέργειας των φετινών θερινών εκπτώσεων, η ΕΣΕΕ με επιστολή της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών. Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από … % έως … %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διαφορετικά κινδυνεύουν με πρόστιμα.
Τα πρόστιμα
Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.