Βραζιλία: Μείωση 20% της παραγωγής καφέ το 2008

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ICO, Nestor Osorio
Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2006 13:53

ΜΕΙΩΣΗ έως 20% ενδέχεται να σημειώσει το 2008 η παραγωγή καφέ της Βραζιλίας, της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής του προϊόντος στον κόσμο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ (ICO).

«Η Βραζιλία εισέρχεται τώρα σε έτος χαμηλής παραγωγής», ανέφερε ο Nestor Osorio, επικεφαλής του ICO, μιλώντας σήμερα. Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Υπήρξαν προβλήματα με τον καιρό και με τις βροχές. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η παραγωγή θα είναι χαμηλότερη από 40 εκατ. σάκους. Θα είναι μια δύσκολη κατάσταση για την αγορά».

Οι τιμές του καφέ που διαπραγματεύεται σε εκατ. σάκους των 60 κιλών, αυξάνοντας από την έντονη ζήτηση. Ο καφές Arabica έχει σημειώσει φέτος άνοδο 16%, ενώ ο καφές της ποικιλίας Robusta, αναρριχήθηκε 20%. Η παγκόσμια παραγωγή καφέ κυμαίνεται από 105 εκατ. έως 120 εκατ. σάκους ετησίως.

Η Βραζιλία θα παράγει περίπου 41,6 εκατ. σάκους τη χρονιά που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2007, είπε ο Osorio, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βιετνάμ, αναφερόμενος στο προϊόν θα μαζευτεί από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο αυτού του έτους.

«Η επόμενη εσοδεία το 2007-08 θα αρχίσει να μαζεύεται τον Ιούνιο, με Ιούλιο του επόμενου έτους και αυτή η παραγωγή βρίσκεται αυτήν την ώρα στα δένδρα», επεσήμανε ο Osorio. «Η επόμενη εσοδεία θα είναι χαμηλότερη, ίσως 10% και 20% λιγότερη. Θα ξέρουμε σε τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες όταν τα άνθη μετατραπούν σε καρπούς».

Ο Osorio δεν κατηγόρησε τον ξηρό καιρό για το φαινόμενο του El Nino που σημειώνεται κάθε πέντε με επτά χρόνια και μπορεί να αυξήσει διεθνώς τα καιρικά φαινόμενα. Οι μετεωρολόγοι στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και σε κάποιες χώρες της Ασίας, έχουν πει τους τελευταίους μήνες ότι επίκειται φαινόμενο El Nino.

Ο Διεθνής Οργανισμός Καφέ που εδρεύει στο Λονδίνο αποτελείται από 75 χώρες εξαγωγής και κατανάλωσης καφέ στον κόσμο, όπως αναφέρεται στο Web site του. Ο Osorio, είναι πρόεδρος του Οργανισμού από τον Μάρτιο του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα