Β. Παπανδρέου: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση

Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2006 16:37

Για προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης και δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας, «ενώ οι έλληνες πολίτες ζουν καθημερινά την σκληρή πραγματικότητα», κατηγόρησε την κυβέρνηση η υπεύθυνη Οικονομίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι όταν η χώρα βγει κάποια στιγμή από τη δημοσιονομική επιτήρηση, δεν θα αλλάξουν και πολλά πράγματα για τον ελληνικό λαό, ενώ εκτίμησε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν πολύ πριν την λήξη της τετραετίας. «Η επιθυμία και η προσπάθεια είναι την άνοιξη να βγει η χώρα από την επιτήρηση και είναι πιθανό ή το 2007 ή το 2008 να βγει η χώρα, βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι οι έλληνες πολίτες θα έχουν καλύτερη τύχη. Θα αρχίσει μια προεκλογική καμπάνια υποσχέσεων και ο στόχος θα είναι οι εκλογές που θα γίνουν πολύ πιο σύντομα από την λήξη της τετραετίας με βάση τις νέες υποσχέσεις να παραπλανήσουν ξανά τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ικανοποιητικούς τους ρυθμούς ανάπτυξης παρότι -όπως επεσήμανε- είναι πολύ μικρότεροι από αυτούς που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η ανάπτυξη βασίζεται κατά πρώτον στην κατανάλωση, η οποία με τη σειρά της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δάνεια, και κατά δεύτερον στην οικοδομική δραστηριότητα λόγω των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση με τον ΦΠΑ στα ακίνητα και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Αντίθετα απαράδεκτους χαρακτήρισε τους ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών πόρων, σημειώνοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της κυβέρνησης απαιτεί την δραστική περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την απώλεια σημαντικών πόρων από το Γ' ΚΠΣ.Κόβουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να μειώσουν τα ελλείμματα που μόνοι τους δημιούργησαν», υπογράμμισε η κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου, το 2006 θα χαθεί περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες στην επόμενη διετία. «

Σε ό,τι αφορά την αναδιανομή του εισοδήματος μέσω της φορολογίας, η κ. Παπανδρέου είπε ότι «το 2004 για κάθε 100 ευρώ που πλήρωναν οι επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα πλήρωναν 160 ευρώ και σήμερα πληρώνουν 212 ευρώ».

Η κ. Παπανδρέου είπε ακόμα ότι η ανισότητα διευρύνεται με το φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Όπως διευκρίνισε, «επιβαρύνονται οι έγγαμοι χωρίς παιδιά μέχρι 26.000 ευρώ, όπως και οι έγγαμοι με ένα παιδί μέχρι 24.000 ευρώ, ενώ ελαφρύνονται οι έγγαμοι με δύο παιδιά, αλλά αντιστρόφως ανάλογα με το εισόδημα, δηλαδή όσο μεγαλύτερο εισόδημα έχει κανείς, η ελάφρυνση γίνεται μεγαλύτερη».

Αναφερόμενη τέλος στις επενδύσεις, η πρώην υπουργός σημείωσε ότι κυρίως αφορούν χρήματα που είχαν συγκεντρώσει οι ξένοι για εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων και όχι για δημιουργία νέων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα