Με τραπεζικά κέρδη «μπαίνει» στον Ιούλιο το Χ.Α.

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 10:57
UPD:10:58
Eurokinissi/ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

Ανοδικά κινείται στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να δίνει το σύνθημα για την «κατάληψη» των 830 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από τη συνεχή βελτίωση στην αγορά ομολόγων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.49), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,49% στις 827,80 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη κατά 0,44% στις 2.162,38 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,69 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 34 ενισχύονται, 13 υποχωρούν και πέντε παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,08% στις 795,81 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 0,90%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,40%, η Eurobank κατά 1,12%, η Alpha Bank κατά 0,93% και η Attica Bank κατά 1,68%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Fourlis Συμμετοχών, ΟΤΕ και Lamda Development ενισχύονται κοντά στο 1,50% ενώ πέριξ του 3% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή του Ελλάκτορα. Στον αντίποδα, η μετοχή των ΕΛΠΕ διολισθαίνει κατά 2,30%, της Folli-Follie κατά 1,36% και της Μότορ Όιλ κατά 1,26%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση, κινούμενες προς το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 2,8 μονάδες βάσης στο 5,406% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 3,6 μονάδες βάσης στο 3,855%.

Σχολιάζοντας την πορεία της αγοράς, ο αναλυτής της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Mάνος Χατζηδάκης, επισημαίνει τα εξής: «Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ισορρόπησε στην περιοχή των υψηλών διετίας, απορροφώντας τις πιέσεις μιας αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών, μετά το ράλι των πέντε μηνών που έχει προηγηθεί. Οι προδιαγραφές της ανόδου δεν έχουν αλλάξει, ωστόσο η μείωση της δυναμικής των συναλλαγών πιθανότατα να βάλει τη χρηματιστηριακή αγορά σε αναμονή.

»Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης παραμένουν στα γνωστά επίπεδα των 790 και 850 μονάδων. Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί μερικώς, διευρύνοντας βραχυπρόθεσμα το ανοδικό περιθώριο, ενώ η επιτόπια κίνηση στο στενό εβδομαδιαίο εύρος (μόλις 14 μονάδες) ενεργοποίησε εκ νέου σήμα πώλησης από τον MACD, χωρίς όμως να αποκτά κάποια απόσταση ασφαλείας από το σημείο καμπής που θα έθετε σε δοκιμασία την τάση».

Όσον αφορά τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, ο Βαγγέλης Σιούτης, αναλυτής της Guardian Trust, υποστηρίζει τα παρακάτω: «Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να δείχνει αδυναμία και να είναι η τροχοπέδη για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Η μη ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE "και οι δύσκολοι στόχοι για τα "κόκκινα" δάνεια, είναι οι παράγοντες αυτοί που δρουν καταλυτικά στη συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών».

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, βελτίωση εμφάνισε τον Ιούνιο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, καθώς ο σχετικός δείκτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) ενισχύθηκε στις 94 μονάδες έναντι 93,2 μονάδων τον Μάιο του 2017 και 90,2 μονάδων τον Ιούνιο του 2016.

Την ίδια ώρα, την έκδοση κοινού ομολογιακού ή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, ύψους έως 300 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της Folli-Follie, η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή. Η έκδοση του δανείου θα πραγματοποιηθεί εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, έχοντας ως στόχο την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα