Market Beat: Το ξεκίνημα του Ιουλίου ξεκαθαρίζει την τάση του καλοκαιριού

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2017 09:41
UPD:09:43
Eurokinissi/ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η πρώτη εβδομάδα του πρώτου μήνα του δεύτερου εξάμηνου θα ξεκαθαρίσει πρώτα από όλα τις επιδιώξεις των αγοραστών την τελευταία βδομάδα του πρώτου. Αρκετοί θεώρησαν, όπως και η στήλη, ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον, την Παρασκευή ειδικά, είχε άμεση σχέση με την βελτίωση της εικόνας των θεσμικών χαρτοφυλακίων στο τέλος του πρώτου μισού μιας χρονιάς που το ΧΑ εμφανίζει, την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις αγορές μετοχών του ευρώ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η εκτίμησή μας είναι ότι το «κόστος» της διατήρησης των τιμών των βασικών δεικτών κοντά σε υψηλά διετίας θα «πληρωθεί» από τις συναλλαγές αυτού του μήνα. Υπήρξε  παράλληλα ανάδειξη μετοχών με άνοδο διαρκείας, που διατηρούν στατιστικά φαινόμενα όπως οι συνεχείς ανά μήνα αυξήσεις του ΓΔ με αλυσίδα πέντε μηνών ως τώρα. Το συγκυριακά ενδιαφέρον είναι πως μετά το φινάλε του Ιουνίου το ΧΑ και αρκετές ακόμα αγορές στον πλανήτη θα λειτουργήσουν χωρίς ουσιαστική καθοδήγηση από την αμερικάνική κεφαλαιαγορά αφού εκεί τη Δευτέρα είναι ημιαργία και την Τρίτη εορτάζεται η Τετάρτη Ιουλίου Μέρα της Ανεξαρτησίας. Το σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η καταβύθιση του τζίρου διεθνώς και στο ΧΑ, εντείνοντας ένα φαινόμενο που άρχισε να εμφανίζεται μετά το κρίσιμο Eurogroup του Ιουνίου.     

Τα επιτεύγματα της αγοράς φέτος είναι υπολογίσιμα και οι επιδόσεις συγκεκριμένων μετοχών εντυπωσιακές, με τη δυναμική της επιλογής από τους επενδυτές των νικητών της χρονιάς. Κυνηγώντας δηλαδή τις μετοχές με ανοδική ορμή όπως ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ και ΜΟΗ που εμφάνισαν απόδοση πρώτου εξάμηνου πάνω από +45% με τον ΓΔ στο +28%. Οι Τράπεζες, που παρέμειναν για τους εγχώριους αναλυτές ο αδύναμος κρίκος, δεν νομίζουμε πως θα καταφέρουν χωρίς μια είδηση γύρω από τα «κόκκινα δάνεια» να αποφύγουν την ανατριχίλα που θα πιάσει τους θεσμικούς στο άκουσμα των ελέγχων

«Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να δείχνει αδυναμία και να είναι η τροχοπέδη για κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Η μη ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο "QE "και οι δύσκολοι στόχοι για τα "κόκκινα" δάνεια, είναι οι παράγοντες αυτοί που δρουν καταλυτικά στη συμπεριφορά των Τραπεζικών μετοχών» επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Η θέση μας είναι πως μια διόρθωση θα εμφανιστεί σύντομα και θα κατεβάσει τα επίπεδα τιμών της πλάγιας κίνησης για τον Ιούλιο, αλλά αν αρχίσουν να στοιχηματίζουν για έξοδο έκπληξη στις αγορές καλοκαιριάτικά όλα θα κινηθούν διαφορετικά (μετοχές και ομόλογα). Η τεχνική ανάλυση δείχνει ως πιθανότερη, μια κατάβαση, παρά μια υπέρβαση των 828,32 μονάδων, που είναι το μέγιστο από τις 22 Ιουνίου. Ανώτερό του έχει να φανεί από τον Ιούνιο του 2015, όταν η αγορά ήταν στα δυο τρίτα της πτώσης από την προεξόφληση και την εμφάνιση της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Θεωρούμε ότι από τον Ιούνιο του 2014, όταν ο ΓΔ ήταν πάνω από τις 1300 μονάδες, με καταπόντιση των δυνάμεων των κομμάτων του τότε κυβερνητικού συνασπισμού ΝΔ ΠΑΣΟΚ, οι αγοραίοι υποψιάστηκαν αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς η τότε αντιπολίτευση έδειχνε έτοιμη να κερδίσει, στην πρώτη εκλογική ευκαιρία. Αυτή αρχικά ήταν για το Μάρτιο του 2015, αλλά οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κατάφεραν να την φέρουν νωρίτερα.

Τώρα ωστόσο, οι αγοραίοι βρίσκονται στην αντιδιαμετρική πλευρά αυτού του κύκλου εμπιστοσύνης. Ο «άγνωστος» Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν τα εναπομείναντα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που σχεδιάστηκαν από το πρώτο μνημόνιο και αποσαφηνίστηκαν με το δεύτερο, του οποίου το ανεκτέλεστο μέρος έφερε το τρίτο και η ανακούφιση αντικατέστησε την ανησυχία.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η διατήρηση του 25άρη κοντά στα υψηλά έτους εξαφάνισε το discount

Στην σύνοδο της Παρασκευής 30/6, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη, μικτή δυναμική με διακύμανση μέρας 21,45 μονάδες. Στο άνοιγμα στις 2150,30 μονάδες σημειώθηκε μεταβολή +0,25% και το ελάχιστο στις 2138,94 μονάδες εμφανίστηκε στις 11:07 με μεταβολή -0,28%. Το μέγιστο μέρας  εμφανίστηκε στις 13:59 ήταν οι 2160,35 (+0,71%) μονάδες. Το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης στις 2153,01 από 2145,03 την Πέμπτη, με μεταβολή +0,37%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,463 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Ιουλίου εμφανίστηκε όγκος 1605 συμβολαίων με ανώτερο στις 2161,00 μονάδες και το κατώτερο ήταν οι 2134,25, οι δε ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 5663 με εκκαθάριση στις 2155,50 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 539 ΣΜΕ της σειράς Αυγούστου, με ανώτερο στις 2159,00 μονάδες, το κατώτερο ήταν οι 2140,00. Με εκκαθάριση στις 2155,50 οι ανοιχτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 770. Οι traders εγκατέλειψαν τις δυσοίωνες προσδοκίες, ορίζοντας προ-πορεία των ΣΜΕ Ιουλίου έναντι του 25άρη στις 2,50 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ο συνολικός όγκος κινήθηκε χαμηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης αφού το ενδιαφέρον περιορίστηκε στην νέα κυρίαρχη σειρά Σεπτεμβρίου. Ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 3812 για την σειρά Σεπτεμβρίου, της ΕΤΕ με 18576, της ΕΥΡΩΒ με 6518, της ΠΕΙΡ με 9315, και της ΜΙΓ με 7345 συμβόλαια λήξης Σεπτεμβρίου. Οι όγκοι των ΣΜΕ επί τραπεζικών μετοχών παρέμειναν στις πρώτες θέσεις παρακολουθώντας τους όγκους στην υποκείμενη αγορά. Η κατάταξή τους με βάση τις ανοικτές θέσεις στη σειρά Σεπτεμβρίου φέρνουν πρώτα τα ΣΜΕ για την ΠΕΙΡ με 227.642 ανοικτά συμβόλαια και ακολουθούν της ΕΤΕ με 146.159, της ΜΙΓ με 92.795, της ΕΥΡΩΒ με 35.942, και της ΑΛΦΑ με 32.740.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 30.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ,  στα 5000 για ΒΙΟ, και στα 101 για ΦΦΓΚΡΠ.

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, με εμφανή την τάση παραμονής κοντά στα υψηλά έτους και διετίας, είχαμε υποχώρηση των όγκων στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά και άνοδο των θετικών προσδοκιών. Αυξήθηκε η έκθεση σε αυτά. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2153,01 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή -0,67% και διακύμανση 2,1%, από τις 2138,94 ως τις 2184,49 μονάδες.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη υποχώρησαν -13%, όταν οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 6.481 από 5.978. Ο μέσος όγκος της σειράς Ιουλίου, κατέβηκε στα 1277 από 1584 ΣΜΕ, ενώ της σειράς Αυγούστου ανέβηκε αισθητά σε 353 από 290 συμβόλαια ημερησίως και κατέληξε με 770 από 594 ανοικτές θέσεις. Η εκκαθάριση του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς, Ιουλίου, ορίστηκε στις 2155,50 μονάδες. Οι traders όρισαν προ-πορεία των ΣΜΕ έναντι του 25άρη, της τάξης των 2,5 μονάδων.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε την Παρασκευή μετά τη σύνοδο σχετικά με τον 25άρη και τις τράπεζες:

«Εγκλωβισμένος γύρω από τις 2.150 μονάδες  βρίσκεται ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αναμένοντας εντολές. Στήριξη παρουσιάζει το σημείο των 2.126 μονάδων, ενώ αντίσταση η ζώνη των 2.215 με 2.240 μονάδων. Εδώ  η διαγραμματική αναμονή είναι πολύ πιθανό να λάβει τέλος μετά και το κλείσιμο εξαμήνου,  που ως είθισται λαμβάνει χώρα ο "καλλωπισμός" των Θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Τέλος, ο Τραπεζικός Δείκτης παρέμεινε όλη την εβδομάδα κάτω από βραχυχρόνιο όριο εγρήγορσης των αγοραστών, στις 1.055 μονάδες. Πιθανή κίνηση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών άνω του εν λόγω ορίου, θα σπρώξει τον δείκτη να αναμετρηθεί με την πολύ σημαντική περιοχή των 1081 μονάδων. Αντιθέτως ημερήσια κλεισίματα κάτω από τις 1000 μονάδες θα ανοίξουν το δρόμο για μια κατάβαση προς το πρώτο "προπύργιο" των "Bulls" στις 954 μονάδες. Επιμέρους  διαγραμματικά σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πιθανής απασφάλισης  των πωλητών είναι τα 2,05€ για την Alpha, τα 0,31€ για την Εθνική, τα 0,90€ για τη Eurobank  και τα 0,20€ ή 4€ μετά το reverse  split της Πειραιώς».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση με 'άξονα' τις 820 μονάδες, πραγματοποιεί στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης, προσπαθώντας να μετρήσει τις υπάρχουσες δυνάμεις για μια συνέχεια στην ανοδική τάση προς το όριο των 850 με 860 μονάδων.

Σημεία αναφοράς για μεν τους αγοραστές είναι το επίπεδο των 830 μονάδων και για δε τους πωλητές το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Οποιαδήποτε επαφή με τα εν λόγω επίπεδα θα αγγίξει τις "ευαίσθητες χορδές" της Αγοράς. Πάντως η πρώτη αίσθηση που έρχεται από τις διαγραμματικές αναλύσεις των  επιμέρους Δεικτοβαρών τίτλων, μετά κυρίως και την αποκοπή των μερισμάτων, πλην του ΟΤΕ, του ΟΛΠ και των ΕΛΠΕ, είναι η "κόπωση". Μάλιστα κάποια διαγράμματα έχουν αρχίσει και δείχνουν φαινόμενα ανοδικής οροφής, κάτι που σημαίνει ότι το περιθώριο ανόδου έως το τέλος του έτους μπορεί να είναι  τις τάξεως του 6% με 10%.

Ο μόνος κλάδος που θα μπορούσε να σπάσει το φράγμα των 860 μονάδων και να τραβήξει το "άρμα" του Γενικού Δείκτη προς το επίπεδο των 920 μονάδων είναι ο Τραπεζικός. Κάτι όμως που στη παρούσα φάση, λόγω της έλλειψης των κατάλληλων νέων, φαντάζει ως "όνειρο θερινής νυκτός".

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Το εξάμηνο που μόλις τελείωσε ήταν το καλύτερο για το Γενικό Δείκτη από το 1999, όταν η Αγορά είχε καταγράψει στο πρώτο μισό της χρονιάς κέρδη 47,3% και ένα από τα καλύτερο στον Κόσμο φέτος. Σε αυτή την επίδοση οι Εμποροβιομηχανικές εταιρείες είχαν την μεγαλύτερη συνεισφορά, καθώς ο Τραπεζικός κλάδος δεν είχε ομοιόμορφη κατανομή αποδόσεων, επηρεασμένος από το δύσκολο ξεκίνημα της χρονιάς, σε ότι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις που καταγράφηκαν στους ισολογισμούς.

Αν και η συνέχεια είναι πιο δύσκολη από πλευράς εντοπισμού των προφανών φθηνών αποτιμήσεων, το οικονομικό περιβάλλον έχει κάποια εχέγγυα για να διατηρήσει την θετική ψυχολογία με σημείο αιχμής την συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ολοκλήρωση της λίστας των προαπαιτούμενων στην οποία εμπλέκονται και εισηγμένες εταιρείες ( ΔΕΗ +2,34%, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΛΑΜΔΑ, Τράπεζες κ.λπ.).

Το σβήσιμο των συναλλακτικών τζίρων που παρατηρήθηκε στο τέλος του μήνα, είχε ως φυσικό επακόλουθο η Αγορά να κατεβάσει ταχύτητα και να κινηθεί στην ευθεία. Οι ενδείξεις όλες συντείνουν ότι το χρονικό διάστημα που ακολουθεί θα είναι μια μικρή, ή μεγάλη επανάληψη του περυσινού Καλοκαιριού, με την Αγορά να κινείται πλάγια σε καθεστώς χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Η ατζέντα του Ιουλίου σε ότι αφορά τα γεγονότα εσωτερικού ενδιαφέροντος είναι "αραιογραμμένη" με κυριότερες ημερομηνίες την 18η Ιουλίου όπου η Fitch θα εκδώσει την "ετυμηγορία" της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας, ενώ στις 24 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών για το 66% της ΔΕΣΦΑ.

Στο εξωτερικό η έναρξη των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β’ τρίμηνου, μετά το α’ δεκαήμερο του Ιουλίου, αναμένεται να οδηγήσει σε κάποιες επιλεκτικές κινήσεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον Τραπεζικό κλάδο. Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις Αγορές, για την αναχρηματοδότηση της τριετίας ύψους 2 δισ. ευρώ, που λήγει στις 17 Ιουλίου, το οποίο στην παρούσα φάση έχει μάλλον χαρακτήρα επιθυμίας, παρά "πατάει" στην υλοποίηση ενός ρεαλιστικού σεναρίου.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ισορρόπησε στην περιοχή των υψηλών διετίας, απορροφώντας τις πιέσεις μιας αναμενόμενης κατοχύρωσης κερδών, μετά το ράλι των 5 μηνών που έχει προηγηθεί. Οι προδιαγραφές της ανόδου δεν έχουν αλλάξει, ωστόσο η μείωση της δυναμικής των συναλλαγών πιθανότατα να βάλει την Αγορά σε αναμονή. Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης παραμένουν στα γνωστά νούμερα των 790 και 850 μονάδων.

Οι ταλαντωτές έχουν αποφορτιστεί μερικώς, μεγαλώνοντας βραχυπρόθεσμα το ανοδικό περιθώριο, ενώ η επιτόπια κίνηση στο στενό εβδομαδιαίο εύρος (μόλις 14 μονάδες) ενεργοποίησε εκ νέου σήμα πώλησης από τον MACD, χωρίς όμως να αποκτά κάποια απόσταση ασφαλείας από το σημείο καμπής που θα έθετε σε δοκιμασία την τάση. Ως εκ τούτου το 'επιτόπιο τροχάδην' φαίνεται επικρατέστερο για την συνέχεια, αναμένοντας τον επόμενο βραχυπρόθεσμο καταλύτη που θα θέσει τα αντανακλαστικά της Αγοράς σε ετοιμότητα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές διατηρήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών σήμερα Δευτέρα, ξεκινώντας τον νέο μήνα σε σταθερή βάση μετά από δύο τρίμηνα των κερδών, ενώ οι προσδοκίες για αυστηρότερες πιστώσεις από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου κράτησαν τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων υπό πίεση.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας ήταν επίπεδος, παραμένοντας σε απόσταση αναπνοής από την πεντάχρονη κορυφή του την περασμένη εβδομάδα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,2%, ενώ τα futures για τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,2%.

Οι αγορές μετοχών παγκόσμια έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις αυξήσεις των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Δήλωσε  ο Masahiro Ichikawa,  της Sumitomo Mitsui Asset Management.

Σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας της Κίνας και η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας συνέβαλαν στην τόνωση των τιμών των μετοχών παγκόσμια κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Μια έρευνα για την βιομηχανία της Κίνας έδειξε μια εκπληκτική ανάκαμψη της δραστηριότητας, προσθέτοντας στοιχεία σταθερής ανάπτυξης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η επιτόπια εταιρική έρευνα της Τράπεζας της Ιαπωνίας έδειξε ότι το ιαπωνικό επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο.

Στη Wall Street, ο S & P 500 σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα για το πρώτο εξάμηνο του έτους από το 2013, ενώ το πρώτο εξάμηνο του Nasdaq Composite ήταν το καλύτερο σε βάθος οκτώ χρόνων.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ρεαλιστικούς χαρακτήρισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό πρόγραμμα Ντεκλαν Κοστέλο τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022 σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

«Το Eurogroup αποφάσισε επίσης το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2022 να είναι 2% του ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ ρεαλιστικό. Επίσης, το Eurogroup έκανε πιο συγκεκριμένα τα μέτρα για το χρέος τα οποία θα εφαρμοστούν τον Αύγουστο του 2018, μετά το τέλος του προγράμματος» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο επικεφαλής του του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, εκτιμώντας ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τέταρτο πρόγραμμα.

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει βέβαιος ότι εάν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν τους επόμενους 14 μήνες, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές.

Είναι παραπλανητικό για τους Έλληνες να λέγεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη μείωση των συντάξεων, σημειώνει ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στα «Νέα». «Στην πολιτική αντιπαράθεση είναι ευκολότερο να λες: πρέπει δυστυχώς να μειώσουμε τις συντάξεις διότι το ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό, διότι παραπλανά τους πολίτες, που έχουν εν μέρει διαφορετική γνώμη» αναφέρει.

Την προκήρυξη επτά νέων προγραμμάτων για 22.500 ανέργους από τον ΟΑΕΔ το αμέσως επόμενο διάστημα, προαναγγέλλει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως επισημαίνει, «οι αιτήσεις για τα δύο πρώτα θα ξεκινήσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και θα αφορούν 1.300 νέους, ηλικίας 25 έως 29 ετών και 2.500 νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών». Ταυτόχρονα, θα ανοίξουν 10.000 θέσεις σε πρόγραμμα για άτομα 55 ετών και άνω, και 2.000 θέσεις εργασίας για άτομα με αναπηρίες και αποφυλακισμένους, ενώ η ένταξη των ανέργων στις 22.500 νέες θέσεις εργασίας θα έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο».

Τις «σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις» από τον υψηλό κίνδυνο φτώχειας και την άνιση κατανομή του εισοδήματος, παραθέτει η Alpha Bank, ΑΛΦΑ+0,47% στο εβδομαδιαίο δελτίο για την πορεία της οικονομίας.

Στήριξη στους χειρισμούς της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ως προς τη συμμετοχή του Ταμείου σε προγράμματα στήριξης μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, παρείχε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούσιν. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει την μικρή οικονομική συμμετοχή του Ταμείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρηθεί σήμερα λαϊκίστικο κόμμα, διότι έχει κάνει σκληρές επιλογές και έχει εφαρμόσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε ημερίδα που οργάνωσε στις Βρυξέλλες το Ίδρυμα Ευρωπαϊκών Προοδευτικών Σπουδών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Euractiv, ερωτηθείς από την πρώην επίτροπο και πρώην υπουργό επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου «κατά πόσο ο αριστερός λαϊκισμός μπορεί να γίνει δεκτός στον προοδευτικό κόσμο», ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Αριστερά έχει την ικανότητα να κυβερνήσει» καθώς και ότι «δεν μπορώ να θεωρήσω σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίστικο κόμμα.

Την πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ολλανδική EXIN ενέκριναν οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας, ΕΤΕ+2,46% κατά τη σημερινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης. «Καταφέραμε να μεγιστοποιήσουμε το τίμημα πώλησης και να διατηρήσουμε μια επιτυχημένη σχέση μεταξύ της τράπεζας και της ασφαλιστικής» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, από το βήμα της ετήσιας γ.σ.

Σε «MLS Innovation Inc» μετονομάζεται η MLS Πληροφορική ΜΛΣ-0,88% Α.Ε., κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Παράλληλα, οι μέτοχοι αποφάσισαν τη μη διανομή μερίσματος για το έτος χρήσης 2016,

Στην εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου προχώρησε η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Compucon ΑΒΕΕ.

Συγκεκριμένα, το δ.σ. της εταιρείας θα απαρτίζεται από τους εξής: Βασίλειος Θωμαΐδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος (Εκτελεστικό Μέλος)  Άννα Θωμαΐδου, Σύμβουλος (Μη Εκτελεστικό Μέλος) Χαράλαμπος Φιλαδαρλής, Σύμβουλος (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος) Ελένη Γεωργιτσέλη, Σύμβουλος (Ανεξάρτητο Μη Εκτελεστικό Μέλος)

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν των τελευταίων 10 ετών εκτινάχθηκε το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε κατά 1,9 μονάδα στις 111,1 μονάδες, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τον Αύγουστο του 2007.  Η βελτίωση του κλίματος αφορά το σύνολο των επιμέρους κλάδων, με την ισχυρότερη αύξηση, παράλληλα, να παρατηρείται σε Γερμανία και Γαλλία.

Στη σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την πορτογαλική οικονομία προχωρά το ΔΝΤεπικαλούμενο τις αυξημένες επιδόσεις σε επενδύσεις και εξαγωγές. Συγκεκριμένα, το Ταμείο αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5% για φέτος, έναντι της πρότερης εκτίμησης περί αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,3%. Για το 2018, παράλληλα, προσδοκά ρυθμό ανάπτυξης +2%, έναντι πρόβλεψης 1,2% προηγουμένως.

Οριακή αύξηση εμφάνισαν τον Μάιο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑκαθώς ενισχύθηκαν κατά 0,1% έναντι ανόδου 0,4% τον Απρίλιο και τον Μάρτιο. Η επίδοση του Μαΐου θεωρούταν αναμενόμενη από τους αναλυτές του MarketWatch. Tην ίδια ώρα, ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών υποχώρησε κατά 0,1%, καταγράφοντας μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Στο μεταξύ, ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 1,4% έναντι 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Στο 1,3% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, έναντι πληθωρισμού 1,4% τον Μάιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Η επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή αποδίδεται στους εξής κλάδους: Ενέργεια 1,9% από 4,5% τον Μάιο Τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός 1,4% από 1,5% τον Μάιο Αντίθετα, βελτίωση εμφάνισε ο πληθωρισμός στις εξής κατηγορίες: Υπηρεσίες 1,6% από 1,3% τον Μάιο Μη βιομηχανικά προϊόντα 0,4% από 0,3% τον Μάιο.

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, υπονομεύοντας τις προσπάθειες του Εμανουέλ Μακρόν να «τακτοποιήσει» τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, το χρέος αυξήθηκε στο 98,9% του ΑΕΠ ή στα 2,21 τρισ. ευρώ, έναντι 96,3% στο δ’ τρίμηνο του 2016. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης ενισχύθηκε κατά 49,5 δισ. ευρώ, ενώ το χρέος των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκε κατά 15 δισ. ευρώ.

Αναπάντεχη άνοδο εμφάνισε τον Ιούνιο ο δείκτης ανεργίας στη Γερμανίακαθώς ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 7.000 άτομα.

Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν πτώση των ανέργων κατά 10.000 άτομα. Παρά την αύξηση, το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε σταθερό στο 5,7%. Σε μη προσαρμοσμένα επίπεδα, ωστόσο, η ανεργία υποχώρησε κατά 0,1% στο 5,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1991.

Επιτάχυνση εμφάνισε ο ρυθμός αύξησης των καταναλωτικών δαπανών στη Γαλλίαχάρη στις ισχυρές πωλήσεις στους κλάδους των ενδυμάτων και των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Μαΐου, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1% σε μηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές της The Wall Street Journal ανέμεναν άνοδο κατά 0,5% και κατά 0,9%, αντίστοιχα.

Πτώση εμφάνισε τον Ιούνιο το καταναλωτικό κλίμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της αβεβαιότητας για τη συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε κατά 5 μονάδες και διαμορφώθηκε στις -10 μονάδες. Σημειώνεται ότι τον Μάιο, ο αντίστοιχος δείκτης είχε ανέλθει στις -5 μονάδες, ενισχυόμενος κατά 2 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJI
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα