Ευκαιρίες για ελληνική ναυτιλία, κατασκευές στο Κουβέιτ

Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2006 19:20
UPD:20:26

Ολοκληρώθηκε η επιχειρηματική αποστολή, στην οποία συμμετείχαν το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο και 14 επιχειρήσεις, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Κουβέιτ.

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Κουβέιτ είναι περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια, με θετικό ισοζύγιο για την Ελλάδα. Είναι ένας πολύ μικρός αριθμός σε σχέση με το δυναμικό που υπάρχει, όπως διαπίστωσε και ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Ρασίντ Αλ Ταμπταμπάι στη διμερή συνάντηση που είχαν με τον έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών.

Η Ελλάδα εξάγει είδη μετάλλου, φρούτα, μάρμαρα, καλλυντικά, δημητριακά, ηλεκτρικά μέρη οικιακού εξοπλισμού και εισάγει πλαστικές ύλες και χημικά υλικά. Δεν εισάγει πετρέλαιο από το Εμιράτο, του οποίου οι ενεργειακές εξαγωγές κατευθύνονται προς τις ασιατικές αγορές και θεωρούνται ακριβές για την Ελλάδα. Ωστόσο η νέα δυναμική ανάπτυξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας, που αναμένεται να ανεβάσει την ημερήσια παραγωγή ακόμη και στα τρία εκατομμύρια βαρέλια, έναντι των δύο εκατομμυρίων σήμερα, δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για τη μεταφορά τους, στην οποία μπορεί να παίξει ρόλο η ελληνική ναυτιλία. Τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο κουβεϊτιανός ομόλογός του έδειξε ενδιαφέρον.

Ευκαιρίες δημιουργούνται και στον κατασκευαστικό τομέα, ο οποίος γνωρίζει μεγάλη άνθηση στο Εμιράτο, με ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές λόγω των projects για νέο λιμάνι, γέφυρα, οδικό και σιδηροδρομικό άξονα και της κατασκευής ολόκληρης πόλης, που οι Κουβεϊτιανοί ονόμασαν ήδη «Πόλη του Μεταξιού».

Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή, ήταν η Alumil, η οποία έχει εδραιωμένη παρουσία σε πολλές χώρες του Κόλπου, η Attica Ventures, θυγατρική της Τράπεζας Αττικής, η Doral εταιρεία αλουμινίου, η εταιρεία αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού Δοξιάδης, η Rocas παροχής νομικών υπηρεσιών, η Κεράνης από τον τομέα του καπνού, η οποία «βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη σύναψη συμφωνιών», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, αλλά και εταιρείες ελαιολάδου, υφαντουργίας και μαρμάρων.

Μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών ήταν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Αρχής Επενδύσεων του Κουβέιτ, Αλ Σάαντ, τον άνθρωπο που αποφασίζει για την κατανομή των δημοσίων πόρων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία Επιχειρηματικού Συμβουλίου, στην καθιέρωση ανά διετία Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής και στην πραγματοποίηση επιχειρηματικών αποστολών του Κουβέιτ στην Ελλάδα.

Για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη μείωση του ρίσκου, κατά τη συνάντηση του κ. Στυλιανίδη με τον υφυπουργό Οικονομίας Χαλίντ Αλ Ραμάλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συμπληρωθεί σύντομα το θεσμικό πλαίσιο και αναφέρθηκαν κυρίως στην ολοκλήρωση των συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολογίας και για την προστασία και προώθηση των επενδύσεων.

«Αυτό που προκύπτει από την επίσκεψη αυτή είναι η ισχυρή δυνατότητα να αναπτύξουμε περαιτέρω την εξαγωγική μας δραστηριότητα κυρίως σε αγροτικά αλλά και άλλα βιομηχανικά προϊόντα, να αναπτύξουμε την τουριστική μας σχέση προβάλλοντας τη χώρα μας επιθετικά στην περιοχή και προσελκύοντας όχι μόνο τουρίστες αλλά και επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε τον ελληνικό εφοπλιστικό τομέα να συμμετέχει στην μεταφορά καυσίμων που θα παράγονται από τις νέες επενδύσεις πετρελαιοπηγών στο βόρειο Κουβέιτ προς τις διεθνείς αγορές και να ενισχύσουμε την ελληνική παρουσία κατασκευαστικών εταιρειών εδώ, πείθοντας παράλληλα μέσα από σχήματα joint-venture τους Κουβεϊτιανούς επενδυτές να επιλέξουν τη χώρα μας ως χώρα επενδύσεων με σκοπό βεβαίως τα προϊόντα αυτών των επενδύσεων να πωλούνται στην ευρύτερη βαλκανική, παρευξείνια και ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα