Με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο το Χ.Α.

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 14:19
UPD:14:21
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Σε θετικό έδαφος κινείται στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να υπερτερούν των πωλητών και να οδηγούν την αγορά στο τεχνικό όριο των 825 μονάδων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.12), ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,64% στις 825,00 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει άνοδο κατά 0,69% στις 2.159,85 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 24,70 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 69 ενισχύονται, 34 υποχωρούν και 16 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 2,01% στις 787,57 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα αυξάνεται κατά 1,54%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,93%, η Eurobank κατά 1,88%, η Alpha Bank κατά 2,33% και η Attica Bank κατά 4,42%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Fourlis Συμμετοχών και ΓΕΚ Τέρνα ενισχύονται άνω του 1,70%, ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή τη ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ διολισθαίνει κατά 1,33%, της Lamda Development κατά 1,04% και της Aegean κατά 0,68%.  

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν περαιτέρω βελτίωση, προσεγγίζοντας εκ νέου το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 18,8 μονάδες βάσης στο 3,932%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται οριακά κατά 0,4 μονάδα βάσης στο 5,442%.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι ενδείξεις εξόδου της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2017, σενάριο το οποίο τροφοδοτείται και από τις χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Χθες, από το βήμα συνεδρίου του Economist, τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ άφησαν «ορθάνοιχτο» το ενδεχόμενο άμεσης επιστροφής της χώρας στις αγορές, ενώ αμφότεροι εξέφρασαν την πεποίθηση για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018.

«Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές φέτος, εμείς θα είμαστε ένας εκ των αγοραστών» δηλώνει ο Μαρκ Ντόουντινγκ, στέλεχος της BlueBay Asset Management, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. «Έχουμε διαμορφώσει την άποψη ότι οι δανειστές εξακολουθούν να θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα» σπεύδει να προσθέσει, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές στο β’ εξάμηνο του 2017.

Στο μεταξύ, στο 1,6% του ΑΕΠ εκτιμάται ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για το 2017, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική της περιόδου 2016 - 2017. Η κεντρική τράπεζα κρίνει αναγκαία τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του χρέους, ενώ εκτιμά ότι η έξοδος της αγορές μπορεί να καταστεί εφικτή πριν το καλοκαίρι του 2018.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται από χθες, το σχέδιο συμφωνίας με το ΔΝΤ, υπό τη μορφή της «επιστολής προθέσεων», το οποίο θα υπογραφεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να σταλεί στην Ουάσιγκτον και να προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης συμμετοχής του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Τέλος, την πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ολλανδική EXIN ενέκριναν οι μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης. «Καταφέραμε να μεγιστοποιήσουμε το τίμημα πώλησης και να διατηρήσουμε μια επιτυχημένη σχέση μεταξύ της τράπεζας και της ασφαλιστικής» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, από το βήμα της ετήσιας γ.σ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα