Αυστραλία: Αμετάβλητα στο 6,25% τα επιτόκια

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 10:30

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ, στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών διατήρησε η Κεντρική Τράπεζας της Αυστραλίας, τα βασικά επιτόκια δανεισμού, καθώς μάχεται να δαμάσει τον πληθωρισμό σε μία οικονομία που συρρικνώνεται.

Η Reserve Bank of Australia, διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια στο 6,25%, μετά την αύξησή τους κατά 1/4 της ποσοστιαίας μονάδες τον μήνα που πέρασε. Και οι 24 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεψαν την απόφαση.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει αυξήσει τρεις φορές τα επιτόκια φέτος για να περιορίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος υπερέβη το όριο του 3% τα δύο τελευταία τρίμηνα. Οι αυξήσεις των επιτοκίων περιόρισαν την ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών και τον δανεισμό των νοικοκυριών, μειώνοντας την ανάπτυξη επί 15 έτη, στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας Ασίας-Ειρηνικού.

Η οικονομική ανάπτυξη υποχώρησε στο 0,3% το τρίτο τρίμηνο από 0,5% (αναθεωρημένα στοιχεία) το δεύτερο τρίμηνο, έχοντας τον χαμηλότερο ρυθμό σε τρία χρόνια, καθώς μειώθηκαν οι επενδύσεις των εταιρειών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας.

Το δολάριο της Αυστραλίας αγοράστηκε στα 78,77 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:30 μ.μ., στο Σύδνεϋ, από 78,59 σεντς, πριν από την ανακοίνωση για τα επιτόκια. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσε άνοδο 1 μονάδα βάσης, στο 5,52%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται στο 5,25%, στη Βρετανία στο 5% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο 3,25%.

Το νόμισμα της Αυστραλίας έχει σημειώσει άνοδο περίπου 6,4% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ τους έξι τελευταίους μήνες, και μόνο το δολάριο της Ν. Ζηλανδίας το υπερέβη, μεταξύ των μεγαλύτερων νομισμάτων του κόσμου.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα ήταν 3,9% το τρίμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, υψηλότερος του στόχου της Κεντρικής Τράπεζας για πληθωρισμό από 2% έως 3%.

Αντιθέτως ο ετήσιος πληθωρισμός των ΗΠΑ ήταν 1,3% τον Οκτώβριο και στην Ε.Ε. ήταν 1,8% τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης ανεργίας διατηρήθηκε στο 4,6% τον Οκτώβριο στην Αυστραλίας, και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1976. Οι μισθοί, πηγή πληθωρισμού, υποχώρησαν 3,9% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, τον μήνα που πέρασε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα