Ιαπωνία: Στα υψηλότερα τεσσάρων μηνών ο κύριος δείκτης της οικονομίας

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 10:43

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών αναρριχήθηκε τον Οκτώβριο ο κύριος δείκτης της μελλοντικής οικονομικής δραστηριότητας της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας την άποψη της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές και τα ομόλογα.

Ο δείκτης που αποτελείται από τις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού, αναρριχήθηκε στο 50%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας στο Τόκυο. Ο δείκτης στο 50 ή υψηλότερα, καταδεικνύει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί σε τρεις έως έξι μήνες.

Οι ιαπωνικές εταιρείες που ευνοούνται από τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των κερδών σε 36 χρόνια, έχουν αυξήσει τις δαπάνες και τροφοδότησαν την οικονομική ανάπτυξη εν μέσω της μείωσης της κατανάλωσης. Η ανάκαμψη του θεμελιώδους δείκτη, ενδέχεται να πείσει την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας να αυξήσει πάλι τα βασικά επιτόκια δανεισμού, το συντομότερο αυτόν τον μήνα.

Το ιαπωνικό γιέν διαπραγματεύθηκε στα 114,62 έναντι του δολαρίου στις 4:40 μ.μ. στο Τόκυο, από 114,71, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Ο δείκτης Topix, αναρριχήθηκε 1%, φθάνοντας στις 1.615,17 μονάδες, ενώ ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 16.371,28 μονάδες. Και οι δύο δείκτες, έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Νοεμβρίου.

Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας θα συσκεφθούν ξανά στις 19 Δεκεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Tankan για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.

Τον Ιούλιο, η Bank of Japan αύξησε τα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των τραπεζών στο 0,25%, προχωρώντας στην πρώτη αύξηση σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών. Ο διοικητής της, Τοσιχίκο Φουκούϊ, έχει πει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια για να αποφύγει υπερβολικές επενδύσεις από τις εταιρείες και υπερβολικές τιμές-φούσκες στην αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα