Έκκληση της ΠΟΞ για επανεξέταση του φόρου διαμονής από αρχές του 2018

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 18:37
UPD:18:55
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Η ΠΟΞ εκτιμά ότι τότε θα είναι πολύ αργά, καθώς «θα έχει ανακοπεί η δυναμική της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα και θα έχει ζημιωθεί ανεπανόρθωτα το σύνολο της τουριστικής οικονομίας της χώρας».

Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της, και να μελετήσει προσεκτικότερα τις επιπτώσεις που θα έχει ο Φόρος Διαμονής πριν την εφαρμογή του από τις αρχές του 2018, και όχι ένα χρόνο μετά, απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. 

Με αφορμή τις δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου στη Βουλή, σχετικά με το θέμα της εφαρμογής του Φόρου Διαμονής από 1/1/2018, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισημαίνει ότι: Η πρόσφατη δήλωση της αρμόδιας Υφυπουργού, πως ο Φόρος Διαμονής θα ισχύσει το έτος 2018 και οι όποιες επιπτώσεις του θα αξιολογηθούν στο τέλος της χρονιάς, έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών που είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο  να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η ΠΟΞ εκτιμά ότι τότε θα είναι πολύ αργά, καθώς «θα έχει ανακοπεί η δυναμική της τουριστικής ζήτησης για την Ελλάδα και θα έχει ζημιωθεί ανεπανόρθωτα το σύνολο της τουριστικής οικονομίας της χώρας».

Ο Φόρος Διαμονής, αν τελικά εφαρμοστεί, θα πλήξει, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, κυρίως τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους λιγότερο δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς, στην «άλλη Ελλάδα», την οποία πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε. Θα έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στην όποια προσπάθεια διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου, αφού είναι γνωστό σε όλους πως οι τιμές των δωματίων μειώνονται σημαντικά όσο απομακρυνόμαστε από τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής.

Όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί, λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που έχει υποστεί το τελευταίο διάστημα το ξενοδοχειακό προϊόν (π.χ. διαδοχικές αυξήσεις συντελεστών ΦΠΑ), αλλά και της υπερφορολόγησης των ίδιων των επιχειρήσεων (Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ κ.λπ.), η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει και αυτόν τον φόρο, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο πελάτης.

Ήδη, αυτό το ζήτημα αποτελεί σημείο τριβής και με τους Tour Operators, που προειδοποιούν ότι η καταβολή του Φόρου Διαμονής από τους πελάτες, θα είναι μία σημαντική αύξηση του κόστους των πακέτων και θα λειτουργήσει αρνητικά



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα