Επιφυλακτικές κινήσεις στο Χ.Α., σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος

Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017 10:59
UPD:11:09
Eurokinissi/ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

Επιφυλακτικές κινήσεις καταγράφονται στην εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε συγκρατημένες ρευστοποιήσεις, εν μέσω των εξελίξεων στην αγορά των εταιρικών ομολόγων.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.51), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,21% στις 821,08 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,44% στις 2.155,17 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 4,54 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,49% στις 773,65 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 0,60%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,42%, η Eurobank κατά 0,52% και η Attica Bank κατά 0,85%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank διατηρείται σταθερή στα 2,130 ευρώ.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Coca-Cola HBC, Viohalco και EXAE διολισθαίνουν πέριξ του 1%, ενώ στο 0,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Μότορ Όιλ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η μετοχή του Ελλάκτορα αυξάνεται κατά 1,45%, της Aegean κατά 0,73% και της Grivalia Properties κατά 0,54%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, παραμένοντας κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 3,7 μονάδες βάσης στο 5,504%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου διατηρείται σταθερή στο 4,240%.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις της αγοράς των τελευταίων ημερών, ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας, επισημαίνει τα εξής: «H συρρίκνωση της αξίας των συναλλαγών αναστέλλει τις προσδοκίες ανοδικής κίνησης του γενικού δείκτη και διαμορφώνει “άλλη τεχνική εικόνα” που προϊδεάζει για πλαγιοκαθοδική κίνηση, με τους αγοραστές να καλούνται να επιβεβαιώσουν τα όρια στήριξης με πιο σημαντική την περιοχή των 800 μονάδων.

»Επομένως, είναι ζητούμενο η εμφάνιση νέων καταλυτών για την αγορά που θα επιτρέψουν την επάνοδο της εκδήλωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικές μετοχές, όπως η επιτυχής έξοδος για την κάλυψη μιας ομολογιακής έκδοσης στις αγορές που είναι πιθανό να επιδιωχθεί ακόμη και εντός του Ιουλίου».

Την ίδια ώρα, σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των 300.000 ομολογιών της Μυτιληναίος στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στην ομολογιακή έκδοση της Μυτιληναίος συμμετείχε και η ευρωπαϊκή τράπεζα ανάπτυξης EBRD, με τη συμμετοχή της να ανέρχεται στο ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζει η τράπεζα, η συμμετοχή της στην ομολογιακή έκδοση της δίνει τη δυνατότητα να στηρίξει μια ηγετική ελληνική εταιρεία καθώς και την ελληνική κεφαλαιαγορά. Αυτή η συναλλαγή δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και η EBRD είναι αποφασισμένη να στηρίξει αυτή τη δυναμική για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Παράλληλα, στην αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα εισαχθεί το ομολογιακό δάνειο που σχεδιάζουν να εκδώσουν τα ΕΛΠΕ, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν». Το ύψος του δανείου θα είναι 200 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση της εταιρείας είναι πως το επιτόκιο θα κυμανθεί γύρω στο 3,5%.

Τέλος, στα 3,3 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν τα καθαρά κέρδη της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2017, έναντι κερδών 4,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ο κύκλος εργασιών, παράλληλα, διευρύνθηκε οριακά κατά 0,2 εκατ. ευρώ σε 13,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 10,1 εκατ. ευρώ έναντι 10,4 εκατ. ευρώ το 2016.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα