Επίκειται απάντηση της Ε.Ε. για την εγκατάσταση περάτωσης έψησης

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2006 18:34

«Είχα και έχω ανοιχτό διάλογο και γόνιμη συνεργασία με την Ομοσπονδία Αρτοποιίας, τα βασικά αιτήματα της οποίας έχω αποδεχτεί. Απομένει εκκρεμές μόνο το ζήτημα της ρύθμισης για την εγκατάσταση περάτωσης έψησης, για το οποίο επίκειται απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία εκτιμώ ότι θα δοθεί η πλέον ικανοποιητική λύση», αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας σε απαντητική του επιστολή στη Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων και στα εννιά Σωματεία Αρτοποιών της χώρας σχετικά τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης προϊόντων αρτοποιίας στη χώρα μας.

«Οποιοσδήποτε καλόπιστος και αντικειμενικός κριτής μπορεί να διαπιστώσει που βρίσκεται το κέντρο βάρους των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε καλόπιστος αποδέκτης και γνώστης της επιστολής σας μπορεί να διακρίνει που βρίσκεται η αλήθεια και που η παραποιημένη πραγματικότητα και να συναγάγει, περί αυτού, τα ανάλογα συμπεράσματα», συμπληρώνει ο υπουργός.

«Ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Δ.Ε.Κ.) είχαν κινηθεί, παραλλήλως, δύο δικονομικές διαδικασίες, προδικαστικών ερωτημάτων και προσφυγής με αντικείμενο το αυτό νομικό ζήτημα, δηλαδή τη συμβατότητα με το άρθρο 28 της Συνθ.Ε.Κ. των διατάξεων της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί αρτοποιίας. Με βάση την προεκτιθέμενη εθνική νομοθεσία οι ελληνικές αρχές, αφενός εξομοιώνουν τη διαδικασία της τελικής έψησης και αναθέρμανσης προϊόντων «bake-off» με τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακού άρτου και, αφετέρου, εξαρτούν την πώληση προϊόντων «bake-off» από την τήρηση των όρων που ισχύουν για τη μέθοδο της πλήρους παρασκευής και διάθεσης στο εμπόριο προϊόντων της παραδοσιακής αρτοποιίας. Οι υποθέσεις των ανωτέρω διαδικασιών λόγω της συνάφειάς τους έτυχαν, ως επιβάλλετο, της συνακρόασης από το ΔΕΚ. Εκ του λόγου τούτου αποφασίστηκε ο καταμερισμός των προς αγόρευση θεμάτων μεταξύ εκπροσώπων - πληρεξούσιων της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, όπως άλλωστε αυτό επιβάλλεται από το Δ.Ε.Κ. σε ανάλογες περιπτώσεις... Η Ελληνική Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αναλάβαμε τη νομοθετική πρωτοβουλία μιας ριζοσπαστικής και καινοτόμου, θέλω να πιστεύω, παρέμβασης για τη συστηματική, πλήρη και εναρμονισμένη με τις υπέρτερες των εθνικών κανόνων διατάξεις της Συνθήκης ΕΚ, αντιμετώπιση όλων των εκκρεμών ζητημάτων, που αναφέρονται στην παραγωγή και διάθεση προϊόντων αρτοποιίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα