ΣτΕ: «Πράσινο» στην επένδυση Ίτανος Γαία στη Σητεία

Μεγαλύτερο άνοιγμα στην αγορά τουριστικών γραφείων στη Βρετανία
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 10:15
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην αγορά των Τουριστικών γραφείων στη Βρετανία θα ρίξει το βάρος της το επόμενο διάστημα η Minoan Group Plc, η οποία αναπτύσσει το έργο Ίτανος Γαία στη Σητεία της Κρήτης, μετά το «πράσινο φως» που έλαβε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνέχιση της επένδυσης.

Η εταιρεία εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόρριψη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις αποφάσεις 1704/2017 και 1705/2017 των αιτήσεων ακυρώσεως, οι οποίες είχαν ασκηθεί κατά του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκαν οι χρήσεις γης για το έργο Ίτανος Γαία στη Σητεία Κρήτης. Κατόπιν τούτου, η Minoan Group Plc, με τη θυγατρική της Loyalward Ltd διαθέτει ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δεν υπόκειται πλέον σε ένδικα βοηθήματα και το οποίο, στην ουσία, αποτελεί τους βασικούς όρους της έγκρισης για το έργο, αναφέρει σε ανακοίνωση της.

Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη της στην Ελλάδα, η εταιρεία προετοιμάζει το επόμενο στάδιο αδειοδοτήσεων του έργου, ενώ σχεδιάζει νέες επενδύσεις στον κλάδο των τουριστικών γραφείων σε Αγγλία και Σκωτία προκειμένου εκτός των άλλων ωφελημάτων (αύξηση εσόδων κ.λπ.) να διευρύνει τη δεξαμενή άντλησης μελλοντικών πελατών για τις τουριστικές μονάδες που θα αναπτυχθούν στη Σητεία. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η χρηματοδότηση ενός τουριστικού έργου είναι η μια πλευρά της ανάπτυξής του και αυτή τη στιγμή δεν επείγει. Η άλλη όμως είναι η ύπαρξη πελατών. Με τα σχέδια επέκτασης που έχει η Minoan Group υπολογίζει ότι το 20% των πελατών των ξενοδοχειακών μονάδων στη Σητεία θα προέρχονται από τα τουριστικά γραφεία της ίδιας εταιρείας στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Christopher Egleton

Με αφορμή την απόρριψη των αιτήσεων ακυρώσεων ο Christopher Egleton, πρόεδρος της Minoan Group Plc., δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα από την έκδοση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ότι η Minoan Group Plc μπορεί πλέον να επιταχύνει την ανάπτυξη του έργου και, μεταξύ άλλων, να συνεχίσει διαπραγματεύσεις για συνεργασίες με hotel operators. Περαιτέρω, η έκδοση των αποφάσεων σημαίνει ότι η μακρόχρονη συνεργασία μας με το Ίδρυμα ‘’Παναγία η Ακρωτηριανή’’, τον Δήμο Σητείας και την τοπική κοινωνία θα αρχίσει να αποφέρει οφέλη στην περιοχή. Οι αποφάσεις αυτές είναι το ευτυχές αποκορύφωμα πολλών ετών σκληρής δουλειάς όλων στην εταιρεία, φυσικά με την υποστήριξη και την υπομονή των μετόχων της εταιρείας».

Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει τις επαφές με τράπεζες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο, όχι μόνο την ανάπτυξη του έργου Ίτανος Γαία αλλά και την αγορά ή την ανάληψη διαχείρισης ξενοδοχείων στην Ελλάδα.

Η τουριστική επένδυση Ίτανος Γαία αποτελεί τη μεγαλύτερη στην Κρήτη και είναι συνολικού ύψους 267,7 εκατ. ευρώ, δυναμικότητας 1.936 κλινών σε μια έκταση περίπου 22.120 στρεμμάτων.

Η δικαστική διαμάχη

Με δύο αποφάσεις της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις του Σωματείου Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και 140 κατοίκων της Κρήτης, που ζητούσαν την ακύρωση του από 7.3.2016 Προεδρικού Διατάγματος. Στο σκεπτικό της Ολομέλειας του ΣτΕ τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το επενδυτικό σχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγική επένδυση από το 2012 (από τη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων). Επίσης, αναφέρονται και τα εξής: «Η σχετική ΣΜΠΕ ανταποκρίνεται στις κοινοτικές οδηγίες και η υλοποίηση του σχεδίου της επένδυσης δεν αναμένεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και να βλάψει την ακεραιότητα των προστατευόμενων περιοχών. Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός προσφευγόντων ότι θα πληγεί η εν λόγω περιοχή, καθώς βρίσκεται σε ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου NATURA 2000 που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις. Και τούτο διότι δεν τίθεται ζήτημα διασφάλισης της συνολικής συνοχής  του δικτύου NATURA».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα