«Ξεκλειδώνει» με 2 κινήσεις το έργο «Σύζευξις 2»

Δημόσιο - τηλεπικοινωνίες: Ανακατανομή δαπανών μέσω ΕΣΠΑ - Επικαιροποίηση φακέλου
Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 09:59
UPD:10:07
SHUTTERSTOCK

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Εξασφάλιση της χρηματοδότησης στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ (έπειτα από ανακατανομή δαπανών) και επικαιροποίηση του φακέλου μεγάλου έργου είναι τα αναγκαία βήματα προκειμένου να υπογραφούν με τους αναδόχους οι συμβάσεις εκτέλεσης του έργου Σύζευξις 2, που αφορά την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Δημόσιο και την εξοικονόμηση ετησίως 150 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω δρομολογούνται υπό την αίρεση ότι δεν θα παρουσιαστούν στην πορεία ζητήματα που δεν ξεπερνούνται, με δεδομένο ότι το εν λόγω έργο ξεκίνησε το 2011 (Ιούνιο του έτους αυτού έγινε η δημόσια διαβούλευση για τις τεχνικές προδιαγραφές). Είχε ενταχθεί στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, δεν προχώρησε και απεντάχθηκε, υπήρξε η αλλαγή της κυβέρνησης και σήμερα, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, η κυβέρνηση πείστηκε για την αναγκαιότητά του και το θέτει σε τροχιά υλοποίησης, βασιζόμενη στις διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουν ολοκληρωθεί. Να σημειωθεί ότι στην όλη συζήτηση που προηγήθηκε είχε κατατεθεί η άποψη ότι ο σχεδιασμός του έργου είναι ξεπερασμένος τεχνολογικά και χρειάζεται να γίνει εξαρχής, όπως και οι διαγωνισμοί. Η άποψη αυτή δεν επικράτησε με το βασικό επιχείρημα ότι για να φθάσει στην ωριμότητα που βρίσκεται σήμερα το έργο θα χρειάζονταν περί τα 3 χρόνια.

616 εκατ. ευρώ

Το Σύζευξις 2 θα εκτελεστεί στο μεγαλύτερο μέρος του με συμβάσεις πλαίσιο. Ο αρχικός συνολικός προϋπολογισμός του είναι 616 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 172 εκατ. ευρώ αφορούν τις υποδομές και τα υπόλοιπα τις υπηρεσίες.

Στη σχετική (λιτή) ανακοίνωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.) αναφέρεται ότι τρεις υπουργοί της κυβέρνησης «συμφώνησαν να επανεκκινηθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησης του Σύζευξις 2, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα ιδιαίτερα σημαντική εξοικονόμηση για το ελληνικό Δημόσιο (μεγαλύτερη από 150 εκατ. ευρώ ανά έτος), καθώς και υψηλές επενδύσεις στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών». Οι προαναφερόμενοι υπουργοί είναι η Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, ο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης, ενώ στη σχετική σύσκεψη συμμετείχε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Ιωάννης Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με πηγές της ΚτΠ (φορέας υλοποίησης) εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και επικαιροποιηθεί ο φάκελος μεγάλου έργου, δεν υπάρχει κανένα άλλο εμπόδιο για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Έχει ολοκληρωθεί και το στάδιο των ενστάσεων που έγιναν κατά τη διαγωνιστική διαδικασία.

Ως προς τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ανάδοχοι και στις 8 νησίδες (η χώρα έχει χωριστεί σε 8 τμήματα) είναι ο ΟΤΕ και η Cyta Ελλάδος. Σε ορισμένες είναι και οι Vodafone, Wind και Forthnet. Για τις υπηρεσίες κινητής είναι όλοι οι πάροχοι, Cosmote, Vodafone, Wind συν τη Cyta, η οποία είναι εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας.

Στις υποδομές, στο μεγαλύτερο έργο «ασφάλεια τηλεφωνίας, τηλεδιάσκεψη και καλωδίωση» προϋπολογισμού 132,6 εκατ. ευρώ, συμφωνία πλαίσιο μπορεί να συναφθεί με τη Logicom και την κοινοπραξία των OTE - Space - Unisystems. Στο έργο «κεντρικές υπηρεσίες ISP & SLA», προϋπολογισμού 26,6 εκατ. ευρώ, ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των OTE, Space, Unisystems, Intrasoft, ενώ στο έργο «κεντρική υποδομή διασύνδεσης και υποδομές κέντρου δεδομένων» προϋπολογισμού 12,7 εκατ. ευρώ, ανάδοχος είναι η Med-Nautilus. Για να προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρακτικά χρειάζεται να εξασφαλιστούν από το ΕΣΠΑ περί τα 90 εκατ. ευρώ. Συγχρηματοδοτούμενα μπορεί να είναι τα έργα υποδομής (πιθανότατα μέρος τους), ενώ οι υπηρεσίες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Θεωρείται ότι υφίσταται ευελιξία ως προς τη χρηματοδότηση του Σύζευξις 2, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του έργου θα εκτελεστεί με συμβάσεις πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι το ευρύτερο Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος πελάτης υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών στη χώρα, δαπανώντας περί τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στο πλαίσιο του Σύζευξις 1 και σε περίπου 4.500 σημεία παρουσίας της Δημόσιας Διοίκησης προσφέρονται τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, κάποιες εξ αυτών όμως έχουν τύχει πολύ χαμηλής αξιοποίησης.

Σε όλο το Δημόσιο

Το Σύζευξις 2 διευρύνει την παροχή υπηρεσιών σε όλα τα σημεία παρουσίας του Δημοσίου (περίπου 33.000) καλύπτοντας όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που χρησιμοποιεί. Με τη χρήση συμβάσεων πλαίσιο (που επιτρέπουν την προμήθεια μόνο όσων πραγματικά χρειάζονται) επιδιώκεται η συγκέντρωση όλων των αναγκών του Δημοσίου κάτω από ένα δίκτυο, ώστε να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα