Στα ύψη οι μετοχές της Gallaher και των λοιπών καπνοβιομηχανιών

Μετά από προσέγγιση για εξαγορά
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 11:50

ΑΝΟΔΟ έως 24% σημείωσαν οι μετοχές της Gallaher Group Plc, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας που παράγει τα τσιγάρα Benson & Hedges στην Ευρώπη, ότι δέχθηκε προσέγγιση εξαγοράς. Οι μετοχές της Imperial Tobacco Group Plc και της Altadis SA, αναρριχήθηκαν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι μετοχές της Gallaher σημείωσαν άνοδο έως 231 πένες, φθάνοντας στις 1.210 πένες η μία στο Λονδίνο και διαπραγματεύθηκαν στις 1.170 πένες η μία στις 9:08 π.μ., τοπική ώρα. Η άνοδος των μετοχών, ώθησε τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα περίπου 7,7 δισ. λίρες στερλίνες (15 δισ. δολ.).

Η Gallaher δέχθηκε μια «αρχική» προσέγγιση που ενδέχεται να οδηγήσει σε μία προσφορά, ανακοίνωσε χθες μετά το τέλος της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο η βρετανική καπνοβιομηχανία. Η Japan Tobacco Inc., έκανε την προσέγγιση, ανέφερε σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Οι μετοχές της British American Tobacco Plc κινήθηκαν ανοδικά στο Λονδίνο, ενώ οι μετοχές της Swedish Match AB σημείωσαν άνοδο στη Στοκχόλμη.

Η εξαγορά της Gallaher θα είναι η μεγαλύτερη παρά ποτέ εξαγορά καπνοβιομηχανίας στην Ευρώπη. Η επέκταση της εταιρείας στις αγορές της Ρωσίας και του Καζακστάν ενδέχεται να την καταστήσει στόχο για τις ανταγωνίστριές της που επιδιώκουν την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι απαγορεύσεις του καπνίσματος και οι προειδοποιήσεις για τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, μειώνουν τον αριθμό των καπνιστών, όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.

Οι μετοχές της Japan Tobacco, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής τσιγάρων στον κόσμο, σημείωσαν άνοδο 4,8% αμέσως μετά το δημοσίευμα.

«Δεν σχολιάζουμε φήμες της αγοράς», ανέφερε η Γιουκίκο Σέτο, εκπρόσωπος της Japan Tokyo, μιλώντας νωρίτερα σήμερα από την ιαπωνική πρωτεύουσα.

Οι μετοχές της Imperial Tobacco σημείωσαν άνοδο έως 161 πένες, ποσοστό 8,5%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ και στις 2.048 πένες η μία στο Λονδίνο, όπου οι μετοχές της ΒΑΤ αναρριχήθηκαν έως 62 πένες, ποσοστό 4,4%, φθάνοντας στις 1.485 πένες η μία. Οι μετοχές της Swedish Match AB, παραγωγού καπνού, σημείωσαν άνοδο 5,25 κορώνες, ποσοστό 4,4%, φθάνοντας στις 126 κορώνες η μία στη Στοκχόλμη. Οι μετοχές της Altadis, σημείωσαν άνοδο 2,86 ευρώ, ποσοστό 7,6%, φθάνοντας στα 40,60 ευρώ η μία στη Μαδρίτη.

Οι καπνοβιομηχανίες έχουν επιδιώξει να αναπτυχθούν μέσω εξαγορών, τον ταχύτερο τρόπο απόκτησης μεριδίου αγοράς σε νέες χώρες, από την απλή παρουσίαση των σημάτων τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα