Χ.Α.: Ατονεί το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 14:11
UPD:14:13
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται ο σημερινός τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σταδιακά -και παρά την αισιόδοξη εκκίνηση- ατονεί το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.04), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,05% στις 820,09 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κάμψη κατά 0,28% στις 2.161,48 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 29,44 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 55 ενισχύονται, 33 υποχωρούν και 18 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,13% στις 773,94 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα μειώνεται κατά 1,22%, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς αυξάνεται κατά 0,46% και η Attica Bank κατά 2,54%. Alpha Bank και Eurobank διατηρούνται σταθερές σε 2,15 και 0,933 ευρώ/μετοχή, αντίστοιχα.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Motor Oil διολισθαίνει άνω του 3%, ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Grivalia Properties και Coca-Cola HBC. Στον αντίποδα, η μετοχή της Lamda Development ενισχύεται κατά 2,27%, του Ελλάκτορα κατά 1,48% και της Folli-Follie κατά 1,40%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, χάρη στην αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 8,5 μονάδες βάσης στο 5,398% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου καταγράφει πτώση κατά 11,7 μονάδες βάσης στο 4,183%.

Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στις εταιρικές εξελίξεις, καθώς το σερί των επιτυχημένων εταιρικών εκδόσεων συνεχίζεται και οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι θερμοί ως προς αυτή την κατεύθυνση.

Πέραν της Terna Energy, τις σχετικές διαδικασίες έχει ξεκινήσει και μία δεύτερη εταιρεία, η οποία περιλαμβάνεται στον ftse/Large Cap και φέρεται να είναι μεταξύ των αγαπημένων των ξένων επενδυτών.

Επίσης, έπειτα από αρκετό χρονικό διάστημα, το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται πως θα υποδεχθεί μία νέα εταιρεία, ιδιαίτερα γνωστή, με έδρα στη Βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, την τρέχουσα εβδομάδα είναι προγραμματισμένες σημαντικές ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις, καθώς οι μέτοχοι πολλών δεικτοβαρών τίτλων θα κληθούν, να αποφασίσουν -εκτός των τυπικών εγκρίσεων για ισολογισμούς και μερίσματα (Κρι-Κρι, ΟΛΠ)- ομολογιακά δάνεια (Alpha Bank και Folli Follie Group) και reverse split μετοχών (Τράπεζα Πειραιώς).

Σήμερα, μάλιστα, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΛΠΕ Α.Ε. ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ/μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 3 Ιουλίου. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου.

Όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, υπενθυμίζεται ότι η Moody’s προχώρησε στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, σε «Caa2» από «CC3» προηγουμένως, ενώ βελτίωσε σε «θετικές» τις προοπτικές της οικονομίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα