Μεταρρυθμίσεις και μετά τις εκλογές του 2008

Καραμανλής: Δεν υποχωρούμε σε σκοπιμότητες
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 16:39

ΚΑΙ ΜΕΤΑ τις εκλογές του 2008 θα συνεχιστούν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που οδηγούν τη χώρα στο δρόμο του μέλλοντος, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για την οικονομία, στην οποία είχαν κληθεί και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

Οφείλουμε να τολμούμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η μεταρρυθμιστική στρατηγική δεν είναι για τους λίγους, υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δείχνουν ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα της κυβέρνησης και έπεσε κάτω από το 3%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται στο 4,4%, στο εννεάμηνο του 2006 σημειώθηκε αύξηση των εξαγωγών κατά 20%. Παράλληλα οι ξένες επενδύσεις πολλαπλασιάστηκαν. Η αύξηση της ανεργίας ανακόπηκε και αντίθετα μειώθηκε από το 11,3% στο 8,8%. Το 2007, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι έτος εντατικής και στοχευμένης δουλειάς για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης και στα μεγάλα έργα υποδομών, ενώ έδωσε έμφαση στην προώθηση των νέων αποκρατικοποιήσεων, και έκανε ειδική αναφορά στην αναζητήση στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ και στις αλλαγές στον τραπεζικό χώρο.

Επίσης υπογράμμισε τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής του κράτους καθώς επίσης και τη συνταγματική μεταρρύθμιση που μεταξύ άλλων θα απελευθερώσει την Παιδεία από τα δεσμά της. Προτεραιότητα θα δοθεί, τόνισε, στον απεγκλωβισμό των πανεπιστημίων από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και στον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό όπου σημείωσε ότι επιδιώκεται ένα συγκροτημένο πλαίσιο προτάσεων για αλλαγές που θα εφαρμοστούν μετά τις επόμενες εκλογές.

Bασική προτεραιότητα η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ

Στα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

Για το 2007, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Ωστόσο, τους επόμενους μήνες βασική προτεραιότητα είναι η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ και η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου για τον Οργανισμό.

O κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην αύξηση των συνολικών επενδύσεων κατά 9,5% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, στην αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3%, στην αύξηση των εξαγωγών, στην επιτάχυνση της περιφερειακής σύγκλισης.

O υπουργός Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφας έδωσε έμφαση στην ενεργειακή πολιτική και έκανε ειδική μνεία στη δημιουργία του ελληνο-τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου καθώς και του υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώνει την Ελλάδα με την Ιταλία.

Tι ζητούν οι παραγωγικές τάξεις

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για καρτέλ του κράτους που αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις. Υποστήριξε δε ότι έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και συνεχίζουν να γίνονται. Ωστόσο, είπε, ο φαύλος κύκλος της μεταρρυθμιστικής φοβίας πρέπει να σπάσει, και κατέληξε ότι το θέμα δεν είναι εάν θέλει ο λαός τις μεταρρυθμίσεις, αλλά εάν τολμούν οι ηγεσίες.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιώργος Κασιμάτης σημείωσε ως θετικό στοιχείο την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα στο 2007.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εγκαταλειφθεί η λογική των γενικών πολιτικών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ακολουθηθούν εξειδικευμένες πολιτικές για τους επιμέρους κλάδους, καθώς τα οφέλη της ανάπτυξης δεν διαχέονται ισόρροπα.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την οικονομική ανάπτυξη και να αντιπαρέλθει το ότι κάποιοι διαμαρτύρονται γιατί ξεβολεύονται.

Με την ακολουθούμενη πολιτική προκαλείται αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, ανέφερε ο Γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ Θωμάς Φίλιππας και πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2007 είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από τις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς, όπως είπε, συνεχίζεται η πολιτική της λιτότητας και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος ανέφερε ότι η αύξηση του κόστους ζωής, το επίπεδο των μισθών και των συντάξεων, όπως και η ανεργία, διαμορφώνουν το πλαίσιο της δυσαρέσκειας για την ασκούμενη πολιτική.

Ο κ. Παπασπύρος επανέλαβε τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ για τη θέσπιση εγγυημένου εισοδήματος στα 800 ευρώ, διαμόρφωση βασικού μισθού στα 1.250 ευρώ και θεσμοθέτηση θέσεων εργασίας για μείωση κατά 2% της ανεργίας.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΓΕΣΕΣ Μιχάλης Κουτουλάκης μίλησε για αύξηση των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους, που, όπως σημείωσε, πλήττουν τα μικρά εισοδήματα και είναι κοινωνικά άδικοι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα