Οι αλλαγές στον επενδυτικό νόμο

Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2006 17:18
UPD:17:26

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ το μεσημέρι στη Βουλή στο νομοσχέδιο «Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις», διάταξη, με την οποία τροποποιείται ο επενδυτικός νόμος 3299/2004.

Ο νόμος 3299/2004 «Κίνητρα Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση» ψηφίστηκε από την Βουλή τον Δεκέμβριο του 2004.

Όπως αναφέρεται στην Ενημερωτικό Σημείωμα, τα ελκυστικά κίνητρα του νόμου 3299/2004 - με την εξάντληση των ανώτατων ορίων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Ελλάδα 2000-2006 - ο εμπλουτισμός των ενισχυόμενων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με νέα είδη επενδυτικών σχεδίων, ο προσδιορισμός συγκεκριμένων προθεσμιών για τις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου και εκταμίευσης των εγκεκριμένων επενδύσεων, σε συνδυασμό με άλλες βελτιώσεις, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ευρύτατης αποδοχής του νόμου αυτού από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας. Αποδοχή που αποτυπώνεται και στον μεγάλο αριθμό των επενδυτικών προτάσεων που υποβλήθηκαν.

Επειδή από τις αρχές του 2007 θα ισχύει το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα καθώς και ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ελλάδας 2007-2013, υπήρξε ανάγκη εναρμόνισης των διατάξεων του Ν. 3299/2004 με τις νέες κοινοτικές ρυθμίσεις.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή θεσπίζονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις καθώς και περαιτέρω βελτιώσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Ν. 3299/2004, προκειμένου ο επενδυτικός νόμος, διατηρώντας τη βασική δομή του, να εξακολουθήσει να λειτουργεί και να δέχεται αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων από την αρχή του επόμενου έτους, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων προς όφελος της οικονομίας.

Οι βασικότερες αλλαγές που προωθούνται είναι :

- Διαίρεση της Επικράτειας σε τρεις Περιοχές κινήτρων με βάση το ανώτατο ύψος έντασης ενίσχυσης που προβλέπεται από τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Σημειώνεται ότι και στην Περιοχή Α΄ θα παρέχονται κίνητρα για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων.

- Προβλέπεται η έκδοση κανονιστικής απόφασης για την χορήγηση επιπλέον ποσοστών ενίσχυσης - έως 10 επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως 20 για τις μικρές επιχειρήσεις - που μπορεί να διαφοροποιούνται στις περιοχές της επικράτειας, ανάλογα με τα είδη των επενδυτικών σχεδίων και λαμβανομένων υπόψη κριτηρίων ανεργίας, ΑΕΠ και γεωγραφικής θέσης.

- Προβλέπεται, μετά από σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ενίσχυση του κόστους ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρών επιχειρήσεων, πέραν της επιχορήγησης για τις επενδύσεις τους. Η ενίσχυση του κόστους ίδρυσης και λειτουργίας ανέρχεται έως το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

- Ενοποιούνται οι 5 κατηγορίες των επενδυτικών σχεδίων σε δύο, ενώ παράλληλα εξαντλούνται τα ανώτατα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

- Διευρύνονται οι ενισχυόμενες δαπάνες με την δαπάνη αγοράς πάγιων στοιχείων ενεργητικού μιας παραγωγικής μονάδας. Επίσης, διευρύνονται με την δαπάνη αγοράς γης (έως το 10% της συνολικής δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου) από τις μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο.

- Η επιβεβαίωση επιλεξιμότητας του υπό εξέταση επενδυτικού σχεδίου θα χορηγείται σε σύντομο χρονικό διάστημα (5 εργάσιμων ημερών), προκειμένου να διευκολύνεται ο επιχειρηματικός φορέας να προβαίνει, με δική του ευθύνη, στην έναρξη υλοποίησης των επενδυτικών δαπανών πριν την έκδοση της τελικής απόφασης υπαγωγής.

- Αυξάνεται σε 50% από 30% η προκαταβολή της επιχορήγησης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ – ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ

Στο σ.ν. «Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις»

Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 3299/2004

1. Με το παρόν άρθρο προτείνεται η θέσπιση ρυθμίσεων, το περιεχόμενο των οποίων αντικαθιστά, τροποποιεί ή συμπληρώνει διατάξεις του επενδυτικού νόμου 3299/2004.

α. Ο νόμος 3299/2004 «Κίνητρα Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση» ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το Δεκέμβριο του 2004 (261/Α΄/23-12-2004).

Με επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «στοιχεία C(2005) 166f/2.2.05 – SG-Greffe (2004)D/200563/7.2.05» κρίθηκε ότι το καθεστώς, τη νομική βάση του οποίου αποτελεί ο ν. 3299/2004, συμβιβάζεται με τη Συνθήκη ΕΚ.

Το Μάρτιο του 2005 εκδόθηκαν οι αναγκαίες κανονιστικές αποφάσεις και έκτοτε άρχισε η ουσιαστική εφαρμογή του.

β. Σύμφωνα με την ανωτέρω εγκριτική πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Κρατική Ενίσχυση με αριθμ. Ν573/2004 (το καθεστώς κινήτρων δηλαδή του Ν. 3299/2004) λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2006.

Ο λόγος για τη συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης απορρέει από το γεγονός ότι στις αρχές του 2007 θα έχει εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα καθώς και σε εναρμόνιση αυτών ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ελλάδας 2007-2013.

Σημειώνεται ότι τα κίνητρα που προβλέπονται και παρέχονται από τις διατάξεις του Ν. 3299/2004 αποτελούν ενισχύσεις κυρίως περιφερειακού χαρακτήρα (στοχεύουν στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης περιοχών, στις οποίες το βιοτικό επίπεδο είναι ασυνήθως χαμηλό ή στις οποίες επικρατεί σοβαρή υποαπασχόληση) και θεωρούνται ότι συμβιβάζονται με την κοινή αγορά σύμφωνα με το άρθρο 87 παρ. 3 (α και γ) της συνθήκης Ε.Κ.

γ. Η ανάγκη επομένως εναρμόνισης προς τις νέες Κοινοτικές ρυθμίσεις επιβάλλει την άμεση θέσπιση των απαραίτητων τροποποιήσεων καθώς και ορισμένων περαιτέρω βελτιώσεων στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Ν. 3299/2004 προκειμένου ο επενδυτικός νόμος, διατηρώντας τη βασική δομή του, να εξακολουθήσει να λειτουργεί και να δέχεται αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων από την αρχή του επόμενου έτους, χωρίς την ύπαρξη «κενού διαστήματος» με κύριο στόχο την περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και επ΄ ωφελεία της εθνικής οικονομίας.

2. Ειδικότερα με την :

α. παράγραφο 1 προστίθενται δύο διατάξεις στο άρθρο 1 του Ν. 3299/2004.

Η πρώτη (παράγραφος 4) θεσμοθετεί την υποχρέωση εναρμόνισης των προϋποθέσεων και διαδικασιών χορήγησης των ενισχύσεων του καθεστώτος κινήτρων του Ν. 3299/2004 με τα οριζόμενα στον απαλλακτικό Κανονισμό (αριθμ. 1628/2006) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 24ης Οκτωβρίου 2006 για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης στις εθνικές επενδυτικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα.

Ο συγκεκριμένος Κανονισμός παρέχει το δικαίωμα ενεργοποίησης καθεστώτων ενισχύσεων περιφερειακού χαρακτήρα χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά αρκεί μια απλή κοινοποίηση, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που εμπεριέχονται στις διατάξεις του.

Επισημαίνεται ότι η δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ν. 3299/2004 αλλά δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω απαλλακτικού Κανονισμού π.χ. πρωτογενής τομέας κ.λ.π., ή είδη επενδυτικών σχεδίων που η δυνατότητα ενίσχυσής τους εξαρτάται από ειδικούς Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής π.χ. επιχειρήσεις εκμετάλλευσης μέσων μεταφοράς ανθρώπων και εμπορευμάτων σε απομονωμένες, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, επενδυτικά σχέδια προστασίας περιβάλλοντος κ.λ.π., θα πραγματοποιούνται βάσει των ειδικότερων προδιαγραφών του αντίστοιχου θεσμικού πλαισίου.

Με τη δεύτερη διάταξη (προστίθεται παράγραφος ε) αποτυπώνεται η ήδη διαμορφωθείσα πρακτική της υποβολής από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων της χώρας για την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης στην ίδια παράγραφο προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης κανονιστικής απόφασης (υπήρξε σχετική αναφορά στην κοινοποίηση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων στην Ε.Ε.) με την οποία θα ενσωματώνονται στην εσωτερική έννομη τάξη οι δεσμεύσεις που θα απορρέουν από τα Κοινοτικά κείμενα για τις Περιφερειακές Ενισχύσεις προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη κατά το σχεδιασμό και την ενεργοποίηση οιουδήποτε καθεστώτος ή προγράμματος, από οποιοδήποτε φορέα, κρατικών ενισχύσεων με περιφερειακή διάσταση.

β. παράγραφο 2 αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του Ν. 3299/2004 και η Επικράτεια πλέον διαιρείται σε 3 περιοχές κινήτρων στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που παρέχει ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων της Ελλάδας.

Ο εγκεκριμένος Χάρτης έχει ουσιαστικά ως βάση αναφοράς την Περιφέρεια και όλη η Επικράτεια θεωρήθηκε επιλέξιμη για περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις είτε βάσει της παρέκκλισης του άρθρου 87, παράγραφος 3 στοιχείο α της Συνθήκης Ε.Κ. (συμβιβάζονται με την κοινή αγορά οι ενισχύσεις για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης περιοχών, στις οποίες το βιοτικό επίπεδο είναι ασυνήθως χαμηλό ή στις οποίες επικρατεί σοβαρή υποαπασχόληση) είτε βάσει της παρέκκλισης του άρθρου 87 παράγραφος 3 στοιχείο γ (συμβιβάζονται με την κοινή αγορά οι ενισχύσεις για την προώθηση της ανάπτυξης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων ή οικονομικών περιοχών, εφόσον δεν αλλοιώνουν τους όρους των συναλλαγών κατά τρόπο που θα αντέκειτο προς το κοινό συμφέρον).

Σημειώνεται ότι για την κατανομή των περιοχών σε ζώνες κινήτρων προκειμένου να χορηγούνται περιφερειακές ενισχύσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του Ν. 3299/2004, αλλά και σε κάθε καθεστώς περιφερειακών ενισχύσεων που θα ενεργοποιεί η χώρα μας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η κατάταξη των Περιφερειών σύμφωνα με τα δεδομένα του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα διαφοροποιήσεων και επιλογών κατά την άσκηση της εθνικής πολιτικής π.χ. διαφορετική κατάταξη των Νομών μιας ενιαίας περιφέρειας, τμημάτων ενός Νομού κ.λ.π.

Ειδικότερα στην Περιοχή Β΄ περιλήφθηκαν οι Περιφέρειες που το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο περιφερειακών ενισχύσεων ανέρχεται στο 30% ενώ στην Περιοχή Γ΄ οι Περιφέρειες που το αντίστοιχο όριο είναι στο 40%. Ορίστηκαν επιπλέον ως περιοχή Α΄ οι Νομοί που περιέχουν τα μεγάλα αστικά κέντρα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης (πλην των Βιομηχανικών Επιχειρηματικών Περιοχών και των νησιών τους) με την επισήμανση ωστόσο ότι και στη συγκεκριμένη ζώνη θα παρέχονται κίνητρα για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων.

γ. παράγραφο 3 τροποποιείται το άρθρο 3 του Νόμου 3299/2004 ως εξής :

- Τροποποιείται το υφιστάμενο καθεστώς για τα επενδυτικά σχέδια υλοποίησης ολοκληρωμένων πολυετών (2-5 ετών) επιχειρηματικών σχεδίων με την υιοθέτηση διακριτών προϋποθέσεων υπέρ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες των φορέων αυτών.

- Στην παράγραφο 4 προστίθεται :

περίπτωση ε με την οποία προβλέπεται ότι δεν θα παρέχονται ενισχύσεις σε επενδυτικά σχέδια τα οποία πραγματοποιούνται με την πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου, έστω και αν η εκτέλεσή τους έχει ανατεθεί, δια της συνάψεως σχετικής συμβάσεως, σε ιδιώτη, δεδομένου ότι, σύμφωνα και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι χρειάζεται περαιτέρω ενθάρρυνση η επενδυτική δραστηριότητα που το αντικείμενό της συνίσταται στην εκτέλεση έργου, του οποίου η ανάληψη και εκτέλεση δεν επαφίεται πλέον, μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, στην ελεύθερη επιλογή του φορέα της ιδιωτικής επιχείρησης αλλά αποτελεί συμβατική του υποχρέωση και

περίπτωση στ βάσει της οποίας δεν θα ενισχύονται φορείς επενδυτικών σχεδίων, σύμφωνα και με σχετική αναφορά της Κοινοτικής νομοθεσίας (άρθρο 7 του υπ΄αριθμ. 1628/2006 απαλλακτικού Κανονισμού της Ε.Ε.), για τους οποίους εκκρεμεί εντολή ανάκτησης ενισχύσεων μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκρινε τις ενισχύσεις αυτές παράνομες και ασυμβίβαστες με την κοινή αγορά.

- αντικαθίσταται η υποπερίπτωση ii της περίπτωσης α της παραγράφου 5, διευρύνοντας έτσι τη δυνατότητα ενίσχυσης επενδυτικών δαπανών σε σχέση με την ισχύουσα ρύθμιση (προέβλεπε την αγορά βιομηχανικών ή βιοτεχνικών κτιριακών εγκαταστάσεων που παρέμεναν σε αδράνεια επί δύο τουλάχιστον έτη) που θα αφορά πλέον την αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού μιας παραγωγικής μονάδας εφόσον βέβαια η συγκεκριμένη μονάδα έχει παύσει την λειτουργία της, η απόκτηση θα γίνει από ανεξάρτητο επενδυτή, η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί με τους συνήθεις όρους της αγοράς και θα αφαιρεθούν τυχόν ενισχύσεις που είχαν χορηγηθεί πριν την αγορά στη συγκεκριμένη εγκατάσταση.

- επίσης προστίθεται στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου, υποπερίπτωση xxiv, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης της αγοράς γης, μόνο για επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται από μικρές επιχειρήσεις και έως το 10% της συνολικής ενισχυόμενης δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου.

- με την προτεινόμενη αντικατάσταση της περίπτωσης γ της παραγράφου 5 του άρθρου 3 αναπροσαρμόζεται από το 8% στο 10% το ποσοστό επί του συνολικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου για το οποίο αναγνωρίζεται η ενίσχυση δαπανών μελετών συμβούλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο υλοποίησης των επενδυτικών τους προτάσεων.

- η ρύθμιση της καταργούμενης περίπτωσης θ της παραγράφου 6 εμπεριέχεται στη νέα παράγραφο 7 που προστίθεται στο άρθρο 3, η οποία περιλαμβάνει επιπλέον και τις λοιπές προϋποθέσεις (δημιουργία νέας ή επέκταση υπάρχουσας εγκατάστασης, διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας με νέα πρόσθετα προϊόντα, θεμελιώδη αλλαγή στη συνολική παραγωγική διαδικασία της υπάρχουσας εγκατάστασης) που συνθέτουν την έννοια της «αρχικής επένδυσης» και είναι απαραίτητος όρος για τη χορήγηση περιφερειακών ενισχύσεων σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική νομοθεσία.

Επομένως, προκειμένου να ενισχυθούν τα επενδυτικά σχέδια του άρθρου 3 παρ. 1 του ν. 3299/2004, βάσει του απαλλακτικού Κανονισμού 1628/2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 24ης Οκτωβρίου 2006, θα πρέπει να πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις.

δ. Με την παράγραφο 4 αντικαθίσταται ολόκληρο το άρθρο 4 του Ν. 3299/2004 που αναφέρεται κυρίως στην ένταση των παρεχόμενων ενισχύσεων.

- Αρχικά επισημαίνεται ότι για να υπάρξει απλούστευση στην ταξινόμηση των επενδυτικών σχεδίων σε κατηγορίες, προκειμένου να ορισθούν τα παρεχόμενα ποσοστά ενισχύσεων, οι 5 κατηγορίες του άρθρου 3 παρ. 1, ενοποιούνται για την εφαρμογή του άρθρου 4 σε 2 κατηγορίες και έτσι τα επενδυτικά σχέδια της 3ης, 4ης και 5ης αντιμετωπίζονται πλέον ως 1η κατηγορία, ενώ τα αντίστοιχα της 1ης και 2ης περιλαμβάνονται στη νέα 2η κατηγορία (π.χ. ο εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων στο άρθρο 3 παρ. 1 κατατάσσεται στην 4η κατηγορία ενώ για την εφαρμογή του νέου άρθρου 4 θα θεωρείται 1η κατηγορία).

Για τον προσδιορισμό των ποσοστών της επιχορήγησης ή και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης ή της φορολογικής απαλλαγής στις επί μέρους περιοχές της χώρας ελήφθησαν υπόψη τα ανώτατα όρια του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων της χώρας για την περίοδο 2007-2013.

Σημειώνεται ότι το ανώτατο επιτρεπόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσοστό ενίσχυσης εκάστης Περιφέρειας έχει ορισθεί βάσει του κατά κεφαλή ΑΕΠ, σε ορισμένες περιφέρειες θα υπάρξει μείωσή του το 2011 ενώ για άλλες θα υπάρξει και επαναξιολόγηση των στατιστικών δεδομένων, καθώς και ότι υπάρχει πλέον δυνατότητα παροχής κινήτρων περιφερειακού χαρακτήρα για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων και στις περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Στα αρχικά ποσοστά ενίσχυσης που προβλέπονται στην περίπτωση α της παραγράφου 1 (οι μεγάλες επιχειρήσεις υποχρεωτικά θα ενισχύονται με τα συγκεκριμένα ποσοστά) και που δεν υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια που ορίζονται στον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων (εξαντλήθηκαν τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια για την Περιοχή Β΄ και Γ΄ στα επενδυτικά σχέδια της κατηγορίας 1 π.χ. ειδικές μορφές τουρισμού, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υψηλή τεχνολογία κλπ, ενώ τα ποσοστά ενίσχυσης για τα λοιπά επενδυτικά σχέδια της κατηγορίας 2 π.χ. μεταποίηση κ.λ.π. υπολείπονται μόλις κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες), υπάρχει η δυνατότητα να προστίθενται επιπλέον ποσοστά έως το 10% για τις μεσαίες επιχειρήσεις και έως το 20% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το μέγεθος των επιχειρήσεων καθορίζεται στο Παράρτημα I του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 364/2004 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ με την πρόβλεψη έκδοσης κανονιστικής απόφασης δύναται να ορίζεται το συγκεκριμένο επιπρόσθετο ύψος ενισχύσεων, ανά είδος επενδυτικού σχεδίου και ανάλογα της περιοχής υλοποίησής του π.χ. μεσαία επιχείρηση που δημιουργεί μεταποιητική μονάδα στην Περιφέρεια Ηπείρου ή σε νησιωτική περιοχή κάτω των 5.000 κατοίκων.

Η διαφοροποίηση του ύψους ενίσχυσης θα τεκμηριώνεται σε στοιχεία δεικτών ανεργίας, του κατά κεφαλή Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος καθώς και της γεωγραφικής θέσης της κάθε περιοχής π.χ. απομακρυσμένες από μεγάλα αστικά κέντρα.

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών να αλλάζουν κατηγορία είδη επενδυτικών σχεδίων του άρθρου 3 παρ. 1 π.χ. ένας κλάδος της οικονομίας λόγω κορεσμού, υστέρησης κ.λ.π. να χρειάζεται περισσότερη ή λιγότερη ενθάρρυνση και να διαφοροποιείται αντίστοιχα το ύψος ενίσχυσής του.

- Οι ανωτέρω προσαυξήσεις που δύναται να ορισθούν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν θα εφαρμόζονται, βάσει σχετικού περιορισμού της Κοινοτικής νομοθεσίας, για τα επενδυτικά σχέδια με επιλέξιμες δαπάνες που υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τα συγκεκριμένα «μεγάλα επενδυτικά σχέδια» (το συνολικό τους κόστος είναι άνω των 50 εκατ. ευρώ) υπόκεινται επιπρόσθετα σε προσαρμογή της παρεχόμενης ενίσχυσης βάσει της ακόλουθης κλίμακας :

Επιλέξιμες δαπάνες Προσαρμοσμένο ανώτατο όριο ενίσχυσης

Έως 50 εκατ. ευρώ 100% του περιφερειακού ανωτάτου ορίου

Για το τμήμα άνω των 50 εκατ. ευρώ έως 100 εκατ. Ευρώ 50% του περιφερειακού ανωτάτου ορίου

Για το τμήμα άνω των 100 εκατ. ευρώ 34% του περιφερειακού ανωτάτου ορίου

Για να αποφεύγεται η τεχνητή υποδιαίρεση ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου σε «υπο-σχέδια» ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο πρέπει να θεωρείται ενιαίο, εφόσον η αρχική επένδυση γίνεται εκ μέρους μιας η περισσότερων επιχειρήσεων μέσα σε περίοδο τριών ετών και αποτελείται από πάγια περιουσιακά στοιχεία, συνδυαζόμενα κατά αδιαίρετο, από οικονομική άποψη, τρόπο.

- αποσαφηνίζεται ακόμη η δυνατότητα χορήγησης του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής και στα επενδυτικά σχέδια που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

- η διάταξη για τα επενδυτικά σχέδια της αλλοδαπής υπάρχει και στο ισχύον άρθρο.

ε. Με την παράγραφο 5 επέρχονται ορισμένες τροποποιήσεις στο άρθρο 5 του Ν. 3299/2004.

- Μειώνεται από 15% σε 5% το ποσοστό αναμόρφωσης του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

- Αντικαθίσταται η παράγραφος 6, η οποία, στο νέο περιεχόμενό της, προσδιορίζει την έναρξη πραγματοποίησης του επενδυτικού σχεδίου μετά τη χορήγηση από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές επιβεβαίωσης της επιλεξιμότητάς του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3299/2004.

Η σχετική ρύθμιση συσχετίζεται με την παράγραφο 5 του άρθρου 7, η οποία επίσης αντικαθίσταται και προβλέπει την άσκηση δικαιώματος του φορέα του επενδυτικού σχεδίου να αιτείται από τις υπηρεσίες εφαρμογής του επενδυτικού νόμου χορήγηση επιβεβαίωσης επιλεξιμότητας του επιχειρηματικού του σχεδίου, οι οποίες οφείλουν να το εξετάσουν εντός προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών.

Η ρύθμιση αυτή, η οποία εισάγεται για πρώτη φορά, στοχεύει να παράσχει το δικαίωμα στους φορείς των επιχειρηματικών σχεδίων να πραγματοποιήσουν έναρξη των σχεδιαζόμενων επενδυτικών δαπανών τους σε σύντομο χρόνο μετά την υποβολή του αιτήματος στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίοι διαφορετικά θα έπρεπε να αναμένουν την έκδοση της απόφασης υπαγωγής.

Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς των περιφερειακών ενισχύσεων και σε εναρμόνισή του και οι διατάξεις του Ν. 3299/2004 παρείχαν τη δυνατότητα υλοποίησης, με ευθύνη βέβαια του φορέα της επένδυσης, των περιλαμβανόμενων στην οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικών δαπανών μετά την κατάθεση της αίτησης υπαγωγής.

Στην αντίστοιχη νέα Κοινοτική νομοθεσία και προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η περιφερειακή ενίσχυση θα αποτελεί πραγματικό κίνητρο για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση δεν θα πραγματοποιούνταν στις ενισχυόμενες περιφέρειες, ορίζεται ότι η έναρξη εργασιών του επιχειρηματικού σχεδίου θα πρέπει να πραγματοποιείται μετά την έγγραφη επιβεβαίωση της αρμόδιας αρχής ότι το σχέδιο ικανοποιεί καταρχήν, υπό την αίρεση λεπτομερούς επαλήθευσης, τους όρους επιλεξιμότητας που έχουν τεθεί από το συγκεκριμένο καθεστώς ενισχύσεων.

Σε περίπτωση βέβαια που οι επενδυτικές εργασίες αρχίσουν πριν τη χορήγηση της επιβεβαίωσης επιλεξιμότητας ή πριν την έκδοση της απόφασης υπαγωγής εφόσον δεν καταστεί δυνατή η χορήγηση της επιβεβαίωσης επιλεξιμότητας, τότε ολόκληρο το επενδυτικό σχέδιο δεν θα μπορεί να υπαχθεί στις διατάξεις του Ν. 3299/2004.

- στις παραγράφους 23 και 24 διορθώνονται ορισμένες φραστικές ανακολουθίες και βελτιώνεται η προσαρμογή του κειμένου στα θέματα αδειοδοτήσεων των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.

- Περαιτέρω στην παράγραφο 26 προστίθεται περίπτωση στ.

Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων τους το κίνητρο της φορολογικής απαλλαγής δεν υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής στις υπηρεσίες εφαρμογής του Ν. 3299/2004 αλλά, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, καταθέτουν στην αρμόδια για τη φορολογία τους Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) αίτηση με την οποία ζητούν τον έλεγχο της πραγματοποιηθείσας παραγωγικής επένδυσης.

Για ορισμένα είδη επενδυτικών σχεδίων π.χ. ανάπτυξη λογισμικού, παραγωγή προϊόντων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας κ.λ.π., απαιτείται η έκδοση γνωμοδότησης ή χαρακτηρισμού από ειδικές Επιτροπές π.χ. Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Γενικής Γραμματείας Ανάπτυξης του Υπουργείου Ανάπτυξης κ.λ.π., ή Υπηρεσίες του Δημοσίου.

Στις περιπτώσεις αυτές οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις προβαίνουν με δική τους πρωτοβουλία στις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση των γνωμοδοτήσεων αυτών, ενώ οι συγκεκριμένες υπηρεσίες υποχρεούνται να εξυπηρετούν τους φορείς των επενδυτικών σχεδίων.

στ. Στην παράγραφο 6 προτείνονται διατάξεις που τροποποιούν, αντικαθιστούν ή συμπληρώνουν αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 7.

- Με την περίπτωση α, η οποία συνδυάζεται και με την αντικατάσταση της παραγράφου 21, προβλέπεται και η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 3299/2004, η οποία σταδιακά θα υποκαταστήσει τον υφιστάμενο τρόπο κατάθεσης των αιτημάτων, ενώ παράλληλα θα επεκταθεί και στην συνολική παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης και ελέγχου των επενδύσεων με στόχο την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την ταχύτερη διεκπεραίωση των αιτημάτων των επενδυτών,

- Στην περίπτωση β, αξιοποιείται, όπως αναφέρθηκε και στην ανωτέρω παράγραφο ε, η δυνατότητα χορήγησης επιβεβαίωσης επιλεξιμότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα του υπό εξέταση επενδυτικού σχεδίου, προκειμένου να παρασχεθεί η διευκόλυνση στον επιχειρηματικό φορέα να προβεί, με δική του βέβαια ευθύνη, στην έναρξη υλοποίησης των επενδυτικών δαπανών,

- Με την περίπτωση γ παρέχεται η ευχέρεια, κατά την έκδοση της κανονιστικής απόφασης καθορισμού κονδυλίων για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του Ν. 3299/2004, της κατανομής τους και κατά τομέα δραστηριότητας ή και ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων προκειμένου, σε σχέση με τις εκάστοτε συνθήκες της οικονομίας, να δίδεται μεγαλύτερη έμφαση σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή σε ορισμένες μορφές επιχειρήσεων π.χ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλπ.

- Με τις περιπτώσεις δ και ε θεσμοθετείται η συμμετοχή, άνευ ψήφου, στις συνεδριάσεις των Γνωμοδοτικών Επιτροπών του Υπουργείου Ανάπτυξης α) Νομικού Συμβούλου του ιδίου Υπουργείου και β) εκπροσώπου του Ε.Λ.Κ.Ε., σε περίπτωση εξέτασης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί σε αυτό.

- στην περίπτωση στ προβλέπεται ο περιορισμός των θεμάτων π.χ. τροποποιήσεις αποφάσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων, εγκρίσεις παρατάσεων, συγχωνεύσεις εταιρειών κ.λ.π., που για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασής τους προϋποτίθεται η γνωμοδότηση των αρμόδιων γνωμοδοτικών επιτροπών του Ν. 3299/2004, με στόχο την ταχύτερη αξιολόγησή τους επ΄ ωφελεία των φορέων των επενδυτικών σχεδίων.

- με την περίπτωση ζ αποσαφηνίζεται η έννοια της περίπτωσης ζ της παραγράφου 15 του άρθρου 7 του Ν. 3299/2004, ορίζοντας ότι δεν δύναται να συμμετέχουν σε συνεδριάσεις των Γνωμοδοτικών επιτροπών του Ν. 3299/2004 τα μέλη τους που συμμετέχουν ως σύμβουλοι ή ως φυσικά πρόσωπα στο εταιρικό ή μετοχικό κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχειρήσεων ή έχουν καταρτίσει ή έχουν αξιολογήσει ή ελέγξει αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων κατά την τελευταία πενταετία, όταν εξετάζονται θέματα των επιχειρήσεων αυτών ή θέματα άλλων επιχειρήσεων ιδίου ή παρόμοιου αντικειμένου.

ζ. Με την παράγραφο 7 αντικαθίστανται δύο διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 3299/2004.

- Με την πρώτη (αντικατάσταση της υποπ. iii της περίπτωσης α της παρ. 1) προβλέπεται αύξηση του ποσού της επιχορήγησης, σε ποσοστό 50% από 30% που ορίζεται στην καταργούμενη διάταξη, που δύναται να ζητήσει ο φορέας του εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου, πάντα με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής προσαυξημένης κατά 10%, παρέχεται το δικαίωμα χορήγησης σε περισσότερες της μιας δόσης αυτής και εισάγεται η ρύθμιση ότι σε περίπτωση εκταμίευσης του συνόλου του προβλεπόμενου ποσού (δηλαδή του 50% της ενίσχυσης) θα πραγματοποιείται ένας τελικός έλεγχος στη συγκεκριμένη επένδυση (καταργείται ουσιαστικά ο ενδιάμεσος έλεγχος για την καταβολή του 50% της α΄ δόσης της επιχορήγησης) για την διαπίστωση της ολοκλήρωσής της και την παροχή του υπολοίπου 50% της οριζόμενης επιχορήγησης.

- Με τη δεύτερη διάταξη αποτυπώνεται η υποχρέωση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια, να τηρεί, πέραν των οριζομένων από τις διατάξεις του Ν. 3299/2004 και τις αντίστοιχες διαδικασίες της Κοινοτικής νομοθεσίας για την καταβολή της επιχορήγησης.

η. Με την παράγραφο 8 :

- προστίθεται στο άρθρο 9 του Ν. 3299/2004 η δυνατότητα ενεργοποίησης ενός νέου ειδικού καθεστώτος ενισχύσεων που θα αναφέρεται σε νεοϊδρυθείσες μικρές επιχειρήσεις και θα προβλέπει την παροχή κινήτρων σε νέες επιχειρήσεις καθώς και σε εκείνες που διανύουν το πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους στις ενισχυόμενες περιφέρειες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη μορφή ενίσχυσης καθιερώνεται για πρώτη φορά στις υπάρχουσες κρατικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα καθώς και ότι για την εφαρμογή της δεν αρκεί απλή κοινοποίηση, αλλά απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προτείνεται η ενσωμάτωσή της στα Ειδικά καθεστώτα ενισχύσεων και η υλοποίησή της θα πραγματοποιείται με κοινή κανονιστική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Στο κείμενο της σχετικής διάταξης περιγράφονται τα στοιχεία που ρυθμίζονται με την έκδοση της προβλεπόμενης Υπουργικής απόφασης π.χ. είδη ενισχυόμενων δαπανών, και προσδιορίζονται τα όρια π.χ. ανώτατα ποσά χορηγούμενων ενισχύσεων, ύψος έντασης κινήτρου με συνάρτηση με τις Περιφέρειες εφαρμογής, εντός των οποίων θα διαμορφώνονται τα παρεχόμενα κίνητρα, τα οποία σημειώνεται ότι δύναται να λειτουργούν σωρευτικά με τις ενισχύσεις που προβλέπονται στις λοιπές διατάξεις του νόμου 3299/2004 και αφορούν επενδυτικές δαπάνες.

- προτείνεται η διαγραφή του εδαφίου β της παραγράφου 3 του άρθρου 9 το περιεχόμενο του οποίου είχε καταργηθεί με τον ν. 2971/2001.

θ. Με την παράγραφο 9 καταργείται η υποπερίπτωση α της περίπτωση Β της παραγράφου 1 του άρθρου 10 που προέβλεπε την υποχρέωση υποβολής αίτησης και την έκδοση εγκριτικής απόφασης της Διοίκησης για τις μεταβιβάσεις μετοχών των ενισχυόμενων με τα κίνητρα του Ν. 3299/2004 επιχειρηματικών φορέων δεδομένου ότι στη σημερινή εποχή η αλλαγή της εταιρικής σύνθεσης των επιχειρήσεων αποτελεί συνήθη πρακτική, η δε επιβολή μιας χρονοβόρας συχνά διοικητικής διαδικασίας μπορεί να λειτουργεί ανασταλτικά στην επιχειρηματική ζωή.

Παράλληλα προστίθεται εδάφιο στην περίπτωση Δ της παραγράφου 2 βάσει του οποίου ο φορέας του εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου οφείλει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία κάθε αλλαγή της εταιρικής του σύνθεσης, ενώ αν διαπιστωθεί κατά την ολοκλήρωση της επένδυσης ότι η ενισχυθείσα εταιρεία έπαυσε να είναι μικρή ή μεσαία επιχείρηση τότε θα αφαιρείται το επιπλέον ποσοστό που της εγκρίθηκε με την απόφαση υπαγωγής, λόγω της ιδιότητάς της αυτής.

ι. Με την παράγραφο 10 αντικαθίσταται η περίπτωση ζ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του νόμου 3299/2004, ώστε να συμπεριλαμβάνει ρύθμιση για την διατήρηση σε ισχύ της κανονιστικής απόφασης που καθόριζε το είδος και την έκταση των έργων για τον ολοκληρωμένης μορφής εκσυγχρονισμό των τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (κάμπινγκ), η οποία εκ παραδρομής δεν είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό κείμενο του Ν. 3299/2004, με συνέπεια να έχουν υποβληθεί ορισμένα επενδυτικά σχέδια στις Περιφερειακές υπηρεσίες και να μην είναι δυνατή η αξιολόγησή τους.

Η αναδρομικότητα που προτείνεται για τη διάταξη αυτή έχει το σκοπό να δοθεί η δυνατότητα εξέτασης των λιγοστών αυτών επενδυτικών σχεδίων.

- Επίσης διορθώνονται ορισμένα φραστικά σφάλματα διατάξεων του άρθρου 12.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σ.ν. «Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος, απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλες διατάξεις και άλλες διατάξεις»

¶ρθρο

Τροποποίηση διατάξεων του Ν. 3299/2004

1. Στο άρθρο 1 του Ν. 3299/2004 (ΦΕΚ Α 261) προστίθενται παράγραφοι 4 και 5 ως εξής:

«4. Το καθεστώς περιφερειακών ενισχύσεων του παρόντος νόμου είναι σύμφωνο με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1628/2006 της Επιτροπής της 24ης Οκτωβρίου 2006 για την εφαρμογή των άρθρων 87 και 88 της Συνθήκης στις εθνικές επενδυτικές ενισχύσεις περιφερειακού χαρακτήρα.

5. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υποβάλλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Με απόφαση του ίδιου Υπουργού εξειδικεύονται ως εθνικό καθεστώς ο παραπάνω εγκεκριμένος Χάρτης καθώς και οι κατευθυντήριες Γραμμές και οι Κανονισμοί σχετικά με τις Κρατικές Ενισχύσεις Περιφερειακού χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:

«Διαίρεση της Επικράτειας. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, η Επικράτεια κατανέμεται σε τρεις περιοχές ως εξής :

Περιοχή Α΄. Περιλαμβάνει τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης πλην των Βιομηχανικών Επιχειρηματικών Περιοχών (Β.Ε.ΠΕ) και των νησιών των Νομών αυτών που εντάσσονται στην Περιοχή Β΄.

Περιοχή Β. Περιλαμβάνει τους Νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων), τους Νομούς της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου (Κυκλάδων, Δωδεκανήσου), τους Νομούς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου), τους Νομούς της Περιφέρειας Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων), τους Νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας), τους Νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς) καθώς και τους Νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος (Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας).

Περιοχή Γ. Περιλαμβάνει τους Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου), τους Νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου (¶ρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας), τους Νομούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (Λέσβου, Χίου, Σάμου), τους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Λακωνίας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας) καθώς και τους Νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας)».

3. α. Η υποπερίπτωση (xi) της περίπτωσης ε της παραγράφου 1 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως ακολούθως :

« xi) Επενδυτικά σχέδια υλοποίησης ολοκληρωμένου πολυετούς (2-5 ετών) επιχειρηματικού σχεδίου φορέων (για τους οποίους έχει παρέλθει πενταετία από τη σύστασή τους) των μεγάλων και μεσαίων μεταποιητικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων ελάχιστου συνολικού κόστους 3.000.000 ΕΥΡΩ και επιχειρήσεων ανάπτυξης λογισμικού ελάχιστου συνολικού κόστους 1.500.000 ευρώ, και Επενδυτικά σχέδια υλοποίησης ολοκληρωμένου πολυετούς (2-5 ετών) επιχειρηματικού σχεδίου φορέων (για τους οποίους έχει παρέλθει τριετία από τη σύστασή τους) των μικρών και πολύ μικρών μεταποιητικών και μεταλλευτικών επιχειρήσεων ελάχιστου συνολικού κόστους 1.500.000 ευρώ και επιχειρήσεων ανάπτυξης λογισμικού ελάχιστου συνολικού κόστους 1.500.000 ευρώ που περιλαμβάνουν τον τεχνολογικό, διοικητικό, οργανωτικό και επιχειρησιακό εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη, καθώς και τις αναγκαίες ενέργειες κατάρτισης των εργαζομένων, με ένα η περισσότερους από τους επόμενους στόχους:

• Ενίσχυση της ανταγωνιστικής τους θέσης στη διεθνή αγορά,

• Παραγωγή και προώθηση Επώνυμων Προϊόντων ή και Υπηρεσιών.

• Καθετοποίηση παραγωγής, ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων προϊόντων, υπηρεσιών ή συμπληρωματικών προϊόντων και υπηρεσιών.

• Παραγωγή προϊόντων ή και παροχή υπηρεσιών σημαντικά ή τελείως διαφοροποιημένων των υφιστάμενων βασικών προϊόντων ή υπηρεσιών της επιχείρησης.

• Μεταφορά παραγωγικών - ερευνητικών δραστηριοτήτων από το εξωτερικό στην Ελληνική Επικράτεια.

• Παραγωγή προϊόντων ή και παροχή υπηρεσιών από τη σύμπραξη μη ομοειδών επιχειρήσεων (κατά προτίμηση από διαφορετικούς κλάδους) με στόχο την παραγωγή, σημαντικά ή τελείως διαφοροποιημένων των υφιστάμενων, προϊόντων ή υπηρεσιών των επιχειρήσεων αυτών. – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5.»

β. Το τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης ε της παραγράφου 1 του άρθρου 3 αριθμείται ως περίπτωση στ΄ και αντικαθίσταται ως εξής:

«στ. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού ορίζονται προδιαγραφές, όροι και προϋποθέσεις για την εξειδίκευση επενδυτικών σχεδίων των περιπτώσεων (α) έως (ε).».

γ. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 3 προστίθενται περιπτώσεις ε και στ ως εξής:

«ε. ενισχύσεις σε επενδυτικά σχέδια που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία και για λογαριασμό του Δημοσίου από ιδιώτη βάσει σχετικής συμβάσεως εκτελέσεως έργου, παραχώρησης ή παροχής υπηρεσιών.

στ. ενισχύσεις σε φορείς επενδυτικών σχεδίων για τους οποίους εκκρεμεί εντολή ανάκτησης ενισχύσεων κατόπιν προηγούμενης απόφασης της Επιτροπής με την οποία οι ενισχύσεις κηρύσσονται παράνομες και ασυμβίβαστες με την Κοινή Αγορά».

δ. Η υποπερίπτωση ii της περίπτωσης α της παραγράφου 5 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής :

«ii. την αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μια παραγωγική μονάδα και υπό την προϋπόθεση ότι:

● η μονάδα αυτή έχει παύσει την λειτουργία της,

● αποκτάται από ανεξάρτητο επενδυτή,

● η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς,

● αφαιρούνται ενισχύσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί πριν την αγορά».

ε. Στην περίπτωση α της παραγράφου 5 του άρθρου 3 προστίθεται υποπερίπτωση xxiv :

«xxiv. αγορά γηπέδων, έως 10% της ενισχυόμενης δαπάνης της επένδυσης, αποκλειστικά για μικρές επιχειρήσεις».

στ. Στην περίπτωση γ της παραγράφου 5 του άρθρου 3, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 25 του Ν. 3470/2006 (ΦΕΚ Α 132), αντικαθίσταται η φράση «σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το οκτώ τοις εκατό (8%) του κόστους του επενδυτικού σχεδίου» με τη φράση «σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) του κόστους του επενδυτικού σχεδίου».

ζ. Η περίπτωση θ της παραγράφου 6 του άρθρου 3 καταργείται.

η. Στο άρθρο 3 προστίθεται παράγραφος 7 με το ακόλουθο περιεχόμενο:

«7. Περιεχόμενο Επενδυτικών Σχεδίων.

Τα επενδυτικά σχέδια που περιλαμβάνονται στο άρθρο αυτό, πλην αυτών που διέπονται από άλλον του υπ’ αριθμ. 1628/2006 ειδικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να αφορούν

- την δημιουργία νέας μονάδας,

- την επέκταση υπάρχουσας μονάδας,

- τη διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας προς νέα, πρόσθετα προϊόντα,

- τη θεμελιώδη αλλαγή στη συνολική παραγωγική διαδικασία υπάρχουσας μονάδας.

Επενδυτικά σχέδια δεν ενισχύονται εφόσον δεν ικανοποιούν μία τουλάχιστον από τις ως άνω προϋποθέσεις».

4. Το άρθρο 4 αντικαθίσταται ως εξής :

«1. α. Παρεχόμενες Ενισχύσεις. Για τα επενδυτικά σχέδια της παραγράφου 1 του άρθρου 3 παρέχονται κατά περιοχή και κατηγορία οι ακόλουθες ενισχύσεις:

Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού στην κατηγορία 1 περιλαμβάνονται οι κατηγορίες 3, 4 και 5 της κατάταξης των επενδυτικών σχεδίων του άρθρου 3 παρ. 1 και στην κατηγορία 2 περιλαμβάνονται οι αντίστοιχες κατηγορίες 1 και 2.

Επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης

Περιοχή Α΄

- Κατηγορία 1 - 20%

- Κατηγορία 2 - 15%

Περιοχή Β΄

- Κατηγορία 1 – 30%

- Κατηγορία 2 - 25%

Περιοχή Γ΄

- Κατηγορία 1 - 40%

- Κατηγορία 2 - 35%

Ή εναλλακτικά

Φορολογική απαλλαγή

Περιοχή Α΄

- Κατηγορία 1 - 60%

- Κατηγορία 2 - 50%

Περιοχή Β΄

- Κατηγορία 1 – 100%

- Κατηγορία 2 - 100%

Περιοχή Γ΄

- Κατηγορία 1 - 100%

- Κατηγορία 2 - 100%

β. Οι παρεχόμενες ενισχύσεις της περίπτωσης α, αναγόμενες σε ακαθάριστο Ισοδύναμο Επιχορήγησης, δεν επιτρέπεται να υπερβούν τα ποσοστά του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

γ. Στις μεσαίες επιχειρήσεις παρέχεται επιπλέον ποσοστό ενίσχυσης έως δέκα τοις εκατό (10%).

δ. Στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις παρέχεται επιπλέον ποσοστό ενίσχυσης έως είκοσι τοις εκατό (20%).

2. α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης καθορίζονται τα επιπλέον ποσοστά ενίσχυσης των περιπτώσεων γ και δ της προηγούμενης παραγράφου για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε Περιφέρειες, Νομούς ή τμήματα αυτών, ανά είδος επενδυτικού σχεδίου, βάσει των κριτηρίων του κατά κεφαλή Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Α.Ε.Π.), του ποσοστού ανεργίας και της γεωγραφικής θέσης των αντίστοιχων περιοχών.

β. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να μετατάσσονται κατηγορίας τα επενδυτικά σχέδια της παραγράφου 1 του άρθρου 3.

3. Ενισχύσεις μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

α. Για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού ως «Μεγάλο επενδυτικό σχέδιο» νοείται επένδυση της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του παρόντος, με ενισχυόμενες δαπάνες άνω των πενήντα (50) εκατομμυρίων ευρώ, υπολογιζόμενες με τις τιμές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που ισχύουν κατά τον χρόνο χορήγησης της ενίσχυσης.

β. Για τον υπολογισμό του συνολικού ποσού των ενισχυόμενων δαπανών θα λαμβάνεται υπόψη η υλοποίηση για περίοδο τριών ετών, σε μία εγκατάσταση, εκ μέρους μιας ή περισσότερων επιχειρήσεων, πάγιων περιουσιακών στοιχείων συνδυαζόμενων κατά αδιαίρετο από οικονομική άποψη τρόπο.

γ. Στα επενδυτικά σχέδια της παραγράφου αυτής δεν παρέχονται οι προσαυξήσεις των ποσοστών ενίσχυσης που χορηγούνται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

δ. Για επενδυτικά σχέδια που υπερβαίνουν τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ το ανώτατο χορηγούμενο ποσό ενίσχυσης προσδιορίζεται ως εξής:

i. για το τμήμα μέχρι πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ παρέχεται το 100% του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου περιφερειακής ενίσχυσης,

ii. για το τμήμα που υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ έως εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ παρέχεται το 50% του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου περιφερειακής ενίσχυσης,

iii. για το τμήμα που υπερβαίνει τα εκατό εκατομμύρια (100.000.000) ευρώ παρέχεται το 34% του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου περιφερειακής ενίσχυσης.

4. Οι ανωτέρω ενισχύσεις δεν σωρεύονται με οποιαδήποτε άλλη κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 87 παρ. 1 της Συνθήκης ή με οποιαδήποτε άλλη κοινοτική ή εθνική χρηματοδότηση, σε σχέση με τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, εάν η εν λόγω σώρευση θα είχε ως αποτέλεσμα η ένταση της ενίσχυσης να υπερβεί την ένταση της ενίσχυσης που προβλέπει ο κανονισμός.

5. Για τα επενδυτικά σχέδια της υποπερίπτωσης (ix) της περίπτωσης (δ) και των υποπεριπτώσεων (vi), (vii), (viii), (ix), (x) και (xi) της περίπτωσης (ε) της παραγράφου 1 του άρθρου 3 παρέχεται η ενίσχυση της επιχορήγησης ή της φορολογικής απαλλαγής.

6. Για τα επενδυτικά σχέδια των περιπτώσεων α΄ και β΄ της παρ. 3 του άρθρου 3, που πραγματοποιούνται στην αλλοδαπή παρέχεται μόνο η ενίσχυση της επιχορήγησης, το ποσοστό της οποίας ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία.»

5. α. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«Με την απόφαση πιστοποίησης της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας, είναι δυνατόν, μετά από αίτηση του επενδυτή, να αναμορφωθεί το ενισχυόμενο κόστος αυτής, το οποίο σε περίπτωση αύξησης δεν δύναται να υπερβεί το πέντε τοις εκατό (5%) αυτού που έχει εγκριθεί.»

β. H παράγραφος 6 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«6.α. Η έναρξη της υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων γίνεται μετά την δημοσίευση της απόφασης υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος νόμου. Ως έναρξη νοείται είτε η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών είτε η πρώτη βέβαιη ανάληψη δέσμευσης για παραγγελία εξοπλισμού, εκτός των προκαταρκτικών μελετών σκοπιμότητας.

β. Έναρξη πραγματοποίησης του επενδυτικού σχεδίου πριν τη δημοσίευση της απόφασης υπαγωγής δύναται να γίνει, με αποκλειστική ευθύνη του επενδυτή, μόνο εφόσον του χορηγηθεί επιβεβαίωση επιλεξιμότητας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.

γ. Η εφαρμογή του επενδυτικού σχεδίου χωρίς την πλήρωση των προϋποθέσεων των περιπτώσεων α και β της παραγράφου αυτής επιφέρει απόρριψη του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου».

γ. Στο τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 23 του άρθρου 5 αντικαθίσταται η λέξη «εγκατάστασης» με την λέξη «παραγωγής»

δ. Ο τίτλος της παραγράφου 24 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«24. Προϋποθέσεις, περιορισμοί και όροι για την εφαρμογή των ενισχύσεων σε επενδύσεις εξόρυξης και θραύσης αδρανών υλικών και βιομηχανικών ορυκτών της υποπερίπτωσης (i) της περίπτωσης (α) της παραγράφου 1 του άρθρου 3».

ε. Στην παράγραφο 26 του άρθρου 5 προστίθεται περίπτωση στ΄ ως εξής:

«στ. Οι φορείς επενδύσεων που επιλέγουν την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής υποχρεούνται, όπου απαιτείται, να εφοδιαστούν, με ιδία πρωτοβουλία, με τις αναγκαίες γνωμοδοτήσεις, χαρακτηρισμούς ή εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων τους, από τις Ειδικές Επιτροπές ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

Eπίσης υποχρεούνται στην υποβολή Δήλωσης Φορολογικής Απαλλαγής (Δ.Φ.Α.)

6. α. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 προστίθεται περίπτωση γ ως εξής:

«γ. Οι ανωτέρω αιτήσεις υποβάλλονται και ηλεκτρονικά».

β. Μετά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 7 προστίθενται τα ακόλουθα εδάφια:

«Με την υποβολή της αίτησης υπαγωγής και των απαιτούμενων δικαιολογητικών προς τις αρμόδιες προς την εξέτασή της αρμόδιες υπηρεσίες ή φορείς ο φορέας της επένδυσης δύναται να ζητήσει την χορήγηση επιβεβαίωσης επιλεξιμότητας προκειμένου να προχωρήσει σε έναρξη υλοποίησης της επένδυσης. Εντός προθεσμίας πέντε εργασίμων (5) ημερών το αίτημά του αυτό εξετάζεται από την Υπηρεσία, η οποία προβαίνει σε τυπικό έλεγχο του υποβληθέντος φακέλου και εφόσον αυτός περιέχει τα δικαιολογητικά των παραγράφων 3 και 4 του παρόντος άρθρου δίδεται έγγραφη επιβεβαίωση προς τον αιτούντα ότι το επιχειρηματικό σχέδιο που υποβλήθηκε ικανοποιεί καταρχήν τους όρους επιλεξιμότητας που τίθενται από τον νόμο. Η παραπάνω επιβεβαίωση δεν συνεπάγεται και την τελική υπαγωγή του επιχειρηματικού σχεδίου, η οποία θα κριθεί μετά την αξιολόγηση αυτού σύμφωνα με τις διατάξεις των επομένων παραγράφων του παρόντος άρθρου. Μετά την χορήγηση της επιβεβαίωσης επιλεξιμότητας δύναται να αρχίσει η πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών με αποκλειστική ευθύνη του επενδυτή, δεδομένου ότι αυτή δεν δεσμεύει την κρίση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ούτε την απόφαση της Διοίκησης σχετικά με την υπαγωγή ή μη της επένδυσης στις διατάξεις του νόμου.

Το μετά την παραπάνω προσθήκη έβδομο εδάφιο της ίδιας παραγράφου αντικαθίσταται ως εξής:

«Κατά την εξέταση της αίτησης υπαγωγής οι υπηρεσίες ή οι φορείς δύνανται, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο, να αποστέλλουν με απόδειξη στο φορέα της επένδυσης ή τον αντίκλητό του, έγγραφο με το οποίο ζητείται η προσκόμιση τυχόν πρόσθετων στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και η παροχή περαιτέρω διευκρινήσεων, προς υποβοήθηση του έργου της αξιολόγησης της αίτησης υπαγωγής.»

γ. Η περίπτωση α της παραγράφου 13 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών που εκδίδεται κάθε Ιανουάριο και με την επιφύλαξη της επόμενης περίπτωσης και των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 9, καθορίζεται το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων, επιδοτήσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης και του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους που εγκρίνεται ετησίως και κατανέμεται μεταξύ των αρμοδίων φορέων υπαγωγής της παραπάνω παραγράφου 11.

Με την ίδια απόφαση καθορίζεται και το συνολικό ποσό ενισχύσεων των επιχειρηματικών σχεδίων διάσωσης και αναδιάρθρωσης του άρθρου 9.

Επίσης, με την ίδια απόφαση είναι δυνατό να κατανέμεται το ως άνω ποσό, κατά τομέα δραστηριότητας και ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είναι δυνατό με όμοιες αποφάσεις να αναπροσαρμόζει κατά τη διάρκεια του έτους το παραπάνω ποσό.

Με όμοια απόφαση καθορίζεται το συνολικό ποσό των επιχορηγήσεων που εγκρίνεται ετησίως για κάθε κράτος προκειμένου για τις επενδύσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3».

δ. Το δεύτερο εδάφιο της υποπερίπτωσης (i) της περίπτωσης β της παραγράφου 15 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής:

«Μέλη της Επιτροπής είναι ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας ως Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ο προϊστάμενος της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης ή Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύο εμπειρογνώμονες αναγνωρισμένου κύρους σε θέματα βιομηχανικών επενδύσεων, ένας εκπρόσωπος του Σ.Ε.Β., ένας εκπρόσωπος της Γ.Σ.Ε.Ε. και ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής παρίσταται ως μέλος άνευ ψήφου και Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης ή Πάρεδρος του ιδίου Υπουργείου. Όταν η Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή εξετάζει επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο Ε.Λ.Κ.Ε., στη σύνθεσή της παρίσταται και εκπρόσωπος αυτού, ως μέλος άνευ ψήφου.»

ε. Το δεύτερο εδάφιο της υποπερίπτωσης (ii) της περίπτωσης β της παραγράφου 15 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής:

«Μέλη της Επιτροπής είναι ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας ως Πρόεδρος, δύο προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων ή αρμόδιων Διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύο εμπειρογνώμονες αναγνωρισμένου κύρους σε ζητήματα βιομηχανικών επενδύσεων, ένας εκπρόσωπος του Σ.Ε.Β. και ένας της Γ.Σ.Ε.Ε. Στις συνεδριάσεις της επιτροπής παρίσταται ως μέλος άνευ ψήφου και Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης ή Πάρεδρος του ιδίου Υπουργείου. Όταν η Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή εξετάζει επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο Ε.Λ.Κ.Ε., στη σύνθεσή της παρίσταται και εκπρόσωπος αυτού, ως μέλος άνευ ψήφου.»

στ. Η περίπτωση δ της παραγράφου 15 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής:

«δ. Οι καθοριζόμενες πιο πάνω γνωμοδοτικές επιτροπές γνωμοδοτούν επίσης επί αιτημάτων ολοκλήρωσης και πιστοποίησης έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας επενδύσεων, αιτημάτων παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης για λόγους ανώτερης βίας καθώς και για την ανάκληση αποφάσεων υπαγωγής και επιστροφής ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί και αφορούν σε επενδυτικά σχέδια για την υπαγωγή των οποίων γνωμοδότησαν κατά περίπτωση, ως και για θέματα επενδύσεων που έχουν υπαχθεί σε προγενέστερους επενδυτικούς νόμους, εφόσον οι σχετικοί φάκελοι των επενδύσεων αυτών είναι της αρμοδιότητας των κατά περίπτωση αντίστοιχων υπηρεσιών ή φορέων και τηρούνται σε αυτούς».

ζ. Η περίπτωση ζ της παραγράφου 15 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής:

«ζ. Δεν μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των παραπάνω γνωμοδοτικών επιτροπών τα μέλη, σύμβουλοι ή φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στο εταιρικό ή μετοχικό κεφάλαιο ή στη διοίκηση επιχειρήσεων ή έχουν καταρτίσει ή συμμετάσχει στην κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων ή έχουν αξιολογήσει ή ελέγξει αιτήσεις υπαγωγής, κατά την τελευταία πενταετία, που έχουν υπαχθεί στους Νόμους 3299/2004 και 2601/1998 ή έχουν υποβάλει αίτηση για να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος, εφόσον στις συνεδριάσεις αυτές εξετάζονται θέματα των επιχειρήσεων αυτών ή θέματα άλλων επιχειρήσεων ίδιου ή συναφούς αντικειμένου».

η. Η παράγραφος 21 του άρθρου 7 αντικαθίσταται ως εξής :

«21. Σύστημα υποβολής, αξιολόγησης και παρακολούθησης

Για την υποστήριξη των διαδικασιών ηλεκτρονικής υποβολής των αιτημάτων των επενδυτών που αφορούν τις ενισχύσεις επιχορήγησης ή/και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης ή επιδότησης του κόστους της δημιουργουμένης απασχόλησης και των δηλώσεων που αφορούν την ενίσχυση της φορολογικής απαλλαγής καθώς και των διαδικασιών αξιολόγησης, παρακολούθησης και ελέγχου των επενδύσεων προβλέπεται η λειτουργία πληροφοριακού συστήματος εγκατεστημένου στους κατά τόπους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

Οι επενδυτές και οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες υποχρεούνται να καταχωρούν στο Πληροφοριακό Σύστημα τις απαραίτητες πληροφορίες που σχετίζονται με την εφαρμογή του παρόντος Νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος και προσδιορίζονται τα στοιχεία που καταχωρούνται, ο χρόνος υποβολής τους, οι υποχρεώσεις των φορέων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.»

7. α. Η υποπερίπτωση iii της περίπτωσης α της παραγράφου 1 του άρθρου 8 αντικαθίσταται ως εξής:

«iii. Παρέχεται η δυνατότητα προκαταβολής που συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της προβλεπόμενης στη σχετική απόφαση υπαγωγής της επένδυσης επιχορήγησης, με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής προσαυξημένης κατά 10% από τράπεζα που είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα. Η ανωτέρω προκαταβολή αποτελεί μέρος της συνολικά καταβαλλόμενης επιχορήγησης. Σε περίπτωση χορήγησης του συνόλου της προκαταβολής δεν εφαρμόζεται η ανωτέρω υποπερίπτωση i».

β. Τα τρία πρώτα εδάφια της παραγράφου 7 του άρθρου 8 αντικαθίστανται ως εξής:

«Οι επιχορηγήσεις επενδύσεων, οι επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, οι επιχορηγήσεις του μισθολογικού κόστους της απασχόλησης καταβάλλονται με βάση τις διατάξεις του παρόντος και καλύπτονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων στον οποίο εγγράφεται η σχετική προβλεπόμενη δαπάνη για κάθε οικονομικό έτος ή/και από Κοινοτικά κονδύλια.

Στην περίπτωση της συγχρηματοδότησης επένδυσης ή της χρηματοδότησης αυτής αποκλειστικά από Κοινοτικά κονδύλια γνωστοποιείται αυτό στον φορέα της επένδυσης, ο οποίος οφείλει να τηρεί τις οριζόμενες από την Κοινοτική νομοθεσία διαδικαστικές προϋποθέσεις καταβολής της επιχορήγησης.

Οι παραπάνω ενισχύσεις που καταβάλλονται με βάση τις διατάξεις του παρόντος απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου ή δικαίωμα, καθώς και από κάθε άλλη επιβάρυνση σε όφελος του Δημοσίου ή τρίτου.».

8. α. Το εδάφιο β της παραγράφου 3 του άρθρου 9 διαγράφεται.

β. Στο ίδιο άρθρο προστίθεται παράγραφος 4 με το εξής περιεχόμενο:

«4. Ίδρυση μικρών επιχειρήσεων.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, κατόπιν προηγούμενης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύεται η δημιουργία πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων καθώς και η υλοποίηση δαπανών των επιχειρήσεων αυτών που έχουν ιδρυθεί κατά την τελευταία πενταετία.

Οι παρεχόμενες ενισχύσεις της παραγράφου αυτής δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ για κάθε πολύ μικρή ή μικρή επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη στις περιφέρειες της υποπερίπτωσης i της περίπτωσης β της παρούσας παραγράφου και του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ στις περιφέρειες της υποπερίπτωσης ii της ιδίας περίπτωσης.

Το ετήσιο ποσό των χορηγούμενων ενισχύσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 33% των συνολικών ποσών ενίσχυσης σε κάθε επιχείρηση.

Με την ίδια απόφαση ορίζονται :

α. δαπάνες που μπορεί να αφορούν είτε

i. υπηρεσίες νομικές, διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης είτε και

ii. δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά τα πρώτα πέντε έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και αναφέρονται σε

– τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης και μερίσματα των χρησιμοποιούμενων ιδίων κεφαλαίων, με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς,

– έξοδα μίσθωσης εγκαταστάσεων/εξοπλισμού παραγωγής.

– δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, οι φόροι (εκτός του Φ.Π.Α. και των εταιρικών φόρων) και οι διοικητικές επιβαρύνσεις.

– αποσβέσεις, έξοδα χρηματοδοτικής μίσθωσης εγκαταστάσεων/ εξοπλισμού παραγωγής, καθώς και έξοδα μισθοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι για τις συναφείς επενδύσεις ή μέτρα δημιουργίας θέσεων εργασίας και πρόσληψης δεν έχουν δοθεί άλλου είδους ενισχύσεις.

β. Τα ποσοστά ενίσχυσης που δεν δύναται να υπερβαίνουν

i. στις περιφέρειες του άρθρου 87 παρ. 3 στοιχείο α της συνθήκης Ε.Ε. το 35% των ενισχυόμενων δαπανών που πραγματοποιούνται κατά τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και το 25% κατά τα δύο επόμενα έτη.

ii. στις περιφέρειες του άρθρου 87 παρ. 3 στοιχείο γ της συνθήκης Ε.Ε. το 25% των ενισχυόμενων δαπανών που πραγματοποιούνται κατά τα τρία πρώτα έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και το 15% κατά τα δύο επόμενα έτη.

Τα παρεχόμενα ποσοστά της υποπερίπτωσης i είναι δυνατόν να προσαυξάνονται κατά 5%

- στις περιφέρειες που το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. είναι μικρότερο του 60% του μέσου όρου των 25 Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

- στα μικρά νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων.

γ. Με την ίδια απόφαση δύναται να καθορίζονται περιοχές της Επικράτειας στις οποίες θα παρέχονται οι ενισχύσεις της παραγράφου αυτής, τομείς στους οποίους θα δραστηριοποιούνται οι ενισχυόμενες επιχειρήσεις, η διάρκεια του καθεστώτος, το είδος και τα ποσοστά των χορηγούμενων ενισχύσεων, το σύνολο ή μέρος των οριζόμενων στην περίπτωση α΄ δαπανών, οι αναγκαίες παρεκκλίσεις από τις ρυθμίσεις των λοιπών διατάξεων του παρόντος νόμου που αφορούν την νομική μορφή των επιχειρήσεων, το ελάχιστο κόστος ενισχυόμενου επενδυτικού σχεδίου, την ιδία συμμετοχή, τον τρόπο και τα κριτήρια αξιολόγησης, την διαδικασία παροχής των ενισχύσεων, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια θα συμβάλλει στην εφαρμογή της μορφής αυτής χορήγησης κινήτρων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις».

9. α. Η υποπερίπτωση α της περίπτωσης Β της παραγράφου 1 του άρθρου 10 καταργείται.

β. Στην περίπτωση Δ της παραγράφου 2 προστίθεται εδάφιο :

«Κάθε αλλαγή της εταιρικής σύνθεσης του φορέα της επένδυσης οφείλει να γνωστοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία.

Εάν διαπιστωθεί κατά την ολοκλήρωση της επένδυσης ότι λόγω αλλαγής της εταιρικής σύνθεσης ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου έπαυσε να είναι μεσαία ή μικρή επιχείρηση αφαιρείται από την ενίσχυση το αντίστοιχο ποσοστό που όριζε η απόφαση υπαγωγής λόγω αυτής της ιδιότητας».

10. α. Η περίπτωση ζ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 αντικαθίσταται ως εξής:

«ζ. Μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης στην παράγραφο 18 του άρθρου 5 κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του είδους και της έκτασης των έργων ολοκληρωμένης μορφής εκσυγχρονισμού α) ξενοδοχειακής μονάδας ή β) των τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (campings) διατηρούνται σε ισχύ και εφαρμόζονται για τον παρόντα νόμο αα) η κανονιστική απόφαση 43965/30-11-1994 που έχει εκδοθεί κατ' εφαρμογή της περίπτωσης λβ΄ της παρ. 1 του άρθρου 2 του κωδικοποιημένου Νόμου 1892/1990 και διατηρήθηκε σε ισχύ σύμφωνα με τη μεταβατική διάταξη της περίπτωσης ε΄ της παρ. 2 του άρθρου 14 του Ν. 2601/1998, όπως ίσχυε και ββ) η υπ΄ αριθμ. 58692/5-8-1998 κανονιστική απόφαση που είχε εκδοθεί σύμφωνα με το εδάφιο β της παραγράφου 20 του άρθρου 6 του Ν. 2601/98, αντιστοίχως.

Η παραπάνω απόφαση της υποπερίπτωσης ββ της περίπτωσης αυτής έχει εφαρμογή και για τα επενδυτικά σχέδια τουριστικών οργανωμένων κατασκηνώσεων (campings) που έχουν υποβληθεί έως την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων στις διατάξεις του Ν. 3299/2004».

β. i. Στην περίπτωση στ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 αντί της αναφοράς στην παράγραφο 16 του άρθρου 6 του ν. 2601/1998 νοείται αναφορά στην παράγραφο 18 του παραπάνω άρθρου.

ii. Στις περιπτώσεις ιγ και ιδ της παραγράφου 2 του άρθρου 12, όπου γίνεται αναφορά στο άρθρο 8 του παρόντος νόμου νοείται αναφορά στο άρθρο 7 του ιδίου νόμου.

i. Στην περίπτωση κ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 αντικαθίσταται η φράση «περίπτωση β΄ της παραγράφου 1» με τη φράση «περίπτωση α΄ της παραγράφου 4.»

11. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου αυτού αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2007.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα