ΕΛΠΕ: Αύξηση 126% των καθαρών κερδών στο πεντάμηνο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εξ αναβολής ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Ομίλου
Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017 12:45
UPD:12:49
REUTERS/John Kolesidis

Του Κώστα Δεληγιάννη

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των ΕΛΠΕ, μετά τα ιστορικά ρεκόρ που πέτυχε στα οικονομικά του αποτελέσματα ο Όμιλος την περσινή περίοδο. Αυτό αποδεικνύουν τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ευστάθιος Τσοτσορός για το πρώτο πεντάμηνο της τρέχουσας χρονιάς, κατά την ομιλία του στη σημερινή εξ αναβολής ετήσια τακτική γενική συνέλευση.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Τσοτσορός, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς το πρώτο πεντάμηνο του 2017 τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 386 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 40,3%, τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν άνοδο 126% στα 156 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 10% και οι όγκοι πωλήσεων κατά 14%, αγγίζοντας τους συνολικά 4 εκατ. μετρικούς τόνους. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές παρουσίασαν άνοδο σχεδόν 13%, ενώ σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε το μερίδιο στην εγχώρια εμπορία που ξεπέρασε το 32%.

Στη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά την αναβολή που είχε ζητήσει στις 24 Μαΐου η εταιρεία Paneuropean του Ομίλου Λάτση, που κατέχει το 45,5%, εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Έτσι, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η διάθεση κερδών χρήσεως 2016 και η διανομή  μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Εκτός από την ανακοίνωση των στοιχείων για το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, κάνοντας τον διετή απολογισμό πεπραγμένων της παρούσας Διοίκησης, ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε εκτενώς στην υλοποίηση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθεροποίησης της περιόδου 2015-2017», μέσω του οποίου τα ΕΛΠΕ αντιμετώπισε  επιτυχώς τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, το κορυφαίο ζήτημα της ασφαλούς εργασίας της αποτελεσματικής εκμετάλλευσης των παραγωγικών εγκαταστάσεων μετά και το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015 στον Ασπρόπυργο, καθώς επίσης και τα οξυμένα χρηματοοικονομικά προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στον Όμιλο.

Γ. Στεργιούλης: Δεν θα αφήσουμε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη στην ενέργεια

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων για την οικονομική χρήση του προηγούμενου έτους, ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, σημείωσε πως η εταιρεία δεν θα αφήσει καμία ευκαιρία αναξιοποίητη στον κλάδο της ενέργειας. Επίσης, υποστήριξε πως η βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, είτε από την προμήθεια πρώτων υλών είτε από την κατεργασία, είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός κλάδος διύλισης.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος διύλισης αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, όπως το υψηλό ενεργειακό κόστος, η πρόσβαση σε πρώτες ύλες, η κανονιστική συμμόρφωση με Ε.Ε. (καπέλο 4 δολάρια το βαρέλι) και τα νέα προϊόντα χαμηλού θείου. Από τους πρώτους σε προϊόντα χαμηλού θείου (ναυτιλιακό καύσιμο).

«Σημαντικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας» χαρακτήρισε τα ΕΛΠΕ ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, γ.γ. του ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι η εταιρεία παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, με τις επιδόσεις της στον εξαγωγικό τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα