Anglo Αmerican: Eνεκρίθη ορυχείο νικελίου 1,2 δισ. δολ. στη Βραζιλία

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 09:39

ΕΝΕΚΡΙΘΗ από το διοικητικό συμβούλιο της Anglo American Plc, της δεύτερης μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο από πλευράς πωλήσεων, το ορυχείο νικελίου αξίας 1,2 δισ. δολ. στη Βραζιλία, καθώς η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή μετάλλων που χρησιμοποιούνται από την αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας.

Η επένδυση είναι το πιο πρόσφατο βήμα της στρατηγικής που ανακοίνωσε η εταιρεία στις 26 Οκτωβρίου του 2005, βάσει του οποίου πουλά τα στοιχεία χρυσού, διαχωρίζει το σκέλος χάρτου και επενδύει σε μέταλλα όπως χαλκός και νικέλιο για να ανταγωνιστεί τις ομοειδείς της, όπως την BHP Billiton Ltd. και τη Rio Tinto Group. Και ενώ η BHP είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής νικελίου στον κόσμο, η Anglo δεν συγκαταλέγεται καν στις 10 μεγαλύτερες, ενώ υστερεί σε χαλκό και σιδηρομετάλλευμα.

Η Anglo θέλει να εκμεταλλεύεται τα ίδια εμπορεύματα φυσικής παραγωγής με την BHP και τη Rio, επειδή οι τιμές των μετάλλων που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανίας έχουν αυξηθεί ταχύτερα από τις αντίστοιχες των πολύτιμων μετάλλων. Φέτος ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο 22% ενώ το νικέλιο σημείωσε υπερδιπλάσια άνοδο.

Το ορυχείο, γνωστό ως Barro Alto, θα παράγει ετησίως κατά μέσον όρο 36.000 μετρικούς τόνους νικελίου, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ανοξείδωτου ατσαλιού, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Λονδίνο. Η παραγωγή στο ορυχείο θα αρχίσει το 2010.

Το ορυχείο θα συνεισφέρει σημαντικά στον διπλασιασμό της παραγωγής νικελίου του ομίλου, σε περίπου 90.000 τόνους ετησίως έως το 2011, επεσήμανε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Tony Trahar στην ανακοίνωση. Ηδη έχει γίνει η εξόρυξη κάποιων ποσοτήτων νικελίου.

Τα κοιτάσματα βρέθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960, περίπου 170 χλμ. βορειοδυτικά της Μπραζίλια. Η Anglo τα αγόρασε το 2002 προς 35 δισ. δολ., σύμφωνα με την ίδια. Περιέχουν 116,2 εκατ. τόνους μεταλλεύματος, με μέσον όρο 1,54% νικέλιο.

Οι μετοχές της Anglo υποχώρησαν 35 πένες, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στις 2.440 πένες η μία στο Λονδίνο. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 26%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να φθάνει τα 36,6 δισ. λίρες (71,8 δισ. δολ.).

Το νικέλιο για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, σημείωσε απώλειες 1,5% χθες, φθάνοντας στα 33.750 δολ. ο τόνος. Στις 5 Δεκεμβρίου, το μέταλλο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 19 ετών και στα 34.501 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα