Μεξικό: Μείωση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο

Από τα φρούτα και τα λαχανικά
Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 10:26

ΜΕΙΩΘΗΚΕ τον Νοέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός του Μεξικό, αποτέλεσμα της υποχώρησης των τιμών της ντομάτας και των φρούτων, των αβοκάντο και των πορτοκαλιών, θέτοντας τέλος στην επί τρεις μήνες δυναμική τους που ώθησαν τον δείκτη πάνω από τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,1% το δωδεκάμηνο έως και τον Νοέμβριο από 4,3% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,52% από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,44% τον Οκτώβριο.

Η υποχώρηση του πληθωρισμού στο Μεξικό αυξάνει τις εικασίες ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το 7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Gray Newman, επικεφαλής οικονομικών της Morgan Stanley στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 15 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, η Κεντρική Τράπεζα του Μεξικό, θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης των μελών της.

Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,29% τον Νοέμβριο, μετά την άνοδό του κατά 0,27% τον Οκτώβριο. Η αύξηση ήταν υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Στις 31 Οκτωβρίου, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Guillermo Ortiz, είπε ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί κατά πάσα πιθανότητα στο 4,5% τον Νοέμβριο και μετά θα υποχωρήσει μεταξύ του 2% και 4% που είναι ο στόχος της τράπεζας, περί τα τέλη του έτους.

Η απόδοση των ομολόγων του Μεξικό σε πέσο, που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2024, υποχώρησε στο 7,63%, από 10,02% που ήταν στις 20 Ιουνίου. Ο δείκτης Bolsa του Χρηματιστηρίου της χώρας, σημείωσε άνοδο 23,46 μονάδες, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στις 25.639,31 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα