Η Alpha Bank αποπλήρωσε εγγυήσεις και γύρισε σελίδα

Στρατηγική: Στα πρότυπα ευρωπαϊκών ομίλων η διαμόρφωση της κεφαλαιακής δομής
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 10:05
UPD:10:05
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με την αποπληρωμή των εγγυήσεων του ν. Αλογοσκούφη, η τράπεζα αποδεσμεύεται από τις σχετικές υποχρεώσεις, όπως ο διορισμός εκπροσώπου του Δημοσίου στο Δ.Σ.

Από την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Από τις δεσμεύσεις που συνόδευαν το πακέτο Αλογοσκούφη απαλλάχθηκε η Alpha Bank με την αποπληρωμή των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ. Η τράπεζα προχωρά σε κινήσεις σε όλα τα «μέτωπα», τόσο για την ενίσχυση της ρευστότητας όσο και στη διαχείριση προβληματικών δανείων, ενώ έχει δρομολογήσει πρωτοβουλία διαμόρφωσης της κεφαλαιακής δομής με βάση τα πρότυπα ευρωπαϊκών ομίλων. Η αποπληρωμή των εγγυήσεων του λεγόμενου νόμου Αλογοσκούφη ολοκληρώθηκε -είχαν ήδη περιοριστεί στα 300 εκατ. ευρώ- και αφού έχει προηγηθεί η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Πυλώνα Ι του ίδιου νόμου, η τράπεζα αποδεσμεύεται από τις σχετικές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων ο διορισμός εκπροσώπου του Δημοσίου στο διοικητικό της συμβούλιο.

Όσον αφορά τη ρευστότητα, η τράπεζα σταθερά μειώνει την εξάρτηση από το ευρωσύστημα -διαμορφώθηκε στα 16,4 δισ.ευρώ τον Μάιο- με τη συνδρομή των συναλλαγών repo και της απομόχλευσης. Τα repo στη διατραπεζική έχουν ενισχυθεί στο 1,4 δισ. ευρώ ήδη, σταδιακά βελτιώνοντας το προφίλ χρηματοδότησης και με μικρότερο κόστος από τον ELA.

Ομολογιακό 500 εκατ.

Προς ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και των εποπτικών κεφαλαίων, η διοίκηση της Alpha Bank αναμένεται να λάβει από τη γενική συνέλευση της 30ής Ιουνίου εξουσιοδότηση για να προχωρήσει εντός 12μηνου και όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους έως 500 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα θα είναι σε ετοιμότητα για να αξιοποιήσει την αποκατάσταση την πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η έκδοση αυτή θα δώσει επίσης την ευκαιρία στην Alpha Bank να διαμορφώσει μια κεφαλαιακή δομή ανάλογη με αυτή των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και σύμφωνη με το νέο εποπτικό πλαίσιο, και να διατηρήσει «μαξιλάρια» κεφαλαίων.

Τα προβληματικά δάνεια

H Αlpha Bank επιταχύνει παράλληλα τις πρωτοβουλίες διαχείρισης προβληματικών δανείων, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για το 2017 θα επιτευχθεί, παρά τις αστοχίες που είχε ο κλάδος στο πρώτο εξάμηνο εξαιτίας της αβεβαιότητας.  Όπως αναφέρθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, οι στόχοι όσον αφορά το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο κινούνται εντός των συμφωνηθέντων, σε αντίθεση με την λιανική όπου υπάρχει απόκλιση. Στη διάρκεια του έτους, θα αξιοποιηθούν τα νέα «εργαλεία», όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Η τράπεζα έχει μεταφέρει στην Cepal, την κοινή εταιρεία με την Centerbridge, δάνεια 500 εκατ. ευρώ, στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα έχουν εξασφαλίσεις, και ακόμη 3,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 12μηνου, ενώ η πρόθεση είναι να αυξηθούν περαιτέρω τα δάνεια που θα δοθούν για διαχείριση, με γνώμονα την επίδοση της εν λόγω πλατφόρμας. Η Pillartstone, η οποία έλαβε πρόσφατα άδεια, έχει αναλάβει τα δάνεια της Φαμάρ και βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τη Eurobank για το πρώτο «κύμα» επιχειρήσεων που θα αναλάβει η πλατφόρμα έως τα τέλη του μήνα.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης

Όσον αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Alpha Bank έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων, ειδικά δε την αποεπένδυση από διεθνείς δραστηριότητες με πιο πρόσφατη την πώληση της θυγατρικής στη Σερβία. Στο α' τρίμηνο και για τρίτο συνεχές τρίμηνο η Alpha Bank ήταν κερδοφόρος (48,1 εκατ. ευρώ), ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων προβλέψεων και της διατήρησης υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας. Τα δάνεια σε καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 111 εκατ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 123 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα