Οι διατάξεις για ΟΓΑ - ΕΚΑΣ, ΟΤΕ, ΑΤΕ, Ολυμπιακή

Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2006 16:26

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σ.ν. «Μεταβολές στη Φορολογία Εισοδήματος,

απλουστεύσεις στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων

και άλλες διατάξεις»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.Με τις διατάξεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού υλοποιείται στο ακέραιο η Κυβερνητική δέσμευση για διαμόρφωση της βασικής αγροτικής σύνταξης στο ύψος των 330 ευρώ μηνιαίως, από 227,75 ευρώ που είναι σήμερα.

Η αύξηση των 102,25 ευρώ παρέχεται σε δύο δόσεις, δηλαδή κατά 50 ευρώ από 1 Ιανουαρίου 2007 και κατά άλλα 52,25 ευρώ από 1ης Ιανουαρίου 2008. ΄Ετσι η αγροτική σύνταξη από 227,75 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί την 1 Ιανουαρίου 2007 σε 277,75 ευρώ και από 1 Ιανουαρίου 2008 και εφεξής σε 330 ευρώ.

2.Με τις προτεινόμενες διατάξεις της δευτέρας παραγράφου ρυθμίζονται θέματα που αφορούν α) την ένταξη του κλάδου σύνταξης του Ταμείου Συντάξεων και Πρόνοιας προσωπικού της ΑΤΕ (ΤΣΠ-ΑΤΕ) στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και β) την ένταξη του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρησης Μελών προσωπικού της ΑΤΕ (ΕΛΕΜ) στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Οι διατάξεις αυτές συμπληρώνουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και κρίνονται αναγκαίες για την διευθέτηση των υποχρεώσεων της ΑΤΕ μετά την εκπόνηση της ειδικής οικονομικής μελέτης για τον υπολογισμό του κόστους ένταξης των Φορέων Ασφάλισης της Τράπεζας στο νέο καθεστώς ασφάλισης, όπως προβλέπουν οι νόμοι 3029/2002 (ΦΕΚ Α 160) και 3371/2005 (ΦΕΚ Α 178).

3. Οι νέες ρυθμίσεις αποτελούν συνέχεια των προβλέψεων των άρθρων 17 παρ. 4 σε συνδυασμό με το άρθρο 14 παρ. 1 εδ.2, παρ. 2 και 3 του Ν. 3429/2005. Ειδικότερα, δεδομένης της από πολλών μηνών παρέλευσης της προθεσμίας που θέτει ο νόμος για την τροποποίηση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΤΕ χωρίς να καταστεί δυνατή η τροποποίησή του μέσω υπογραφής συλλογικής σύμβασης με την πιο αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση , αλλά και του γεγονότος ότι , όπως προκύπτει από τις δημοσιευθείσες οικονομικές καταστάσεις για τις χρήσεις 2004 και 2005 ο ΟΤΕ εμφάνισε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, οι νέες ρυθμίσεις αποβλέπουν, σε αντιστοιχία με τις γενικότερες ρυθμίσεις του Ν. 3429/2005, στην προσαρμογή των όρων εργασίας του προσωπικού του Ο.Τ.Ε. στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, και την άρση των δημιουργηθεισών στρεβλώσεων σε θέματα προσωπικού με την υιοθέτηση ιδίως για τους νεοπροσλαμβανόμενους ενός περιβάλλοντος εργασίας ανάλογου με αυτό της γενικότερης αγοράς εργασίας και αφετέρου με τον εξορθολογισμό των κανονισμών εργασίας για το σύνολο του προσωπικού.

Σκοπός των προτεινομένων ρυθμίσεων είναι η προστασία του δημόσιου, οικονομικού και κοινωνικού συμφέροντος που συνδέεται με την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών που επέβαλε στον Ο.Τ.Ε. μετά ιδίως το Ν. 2867/2000 να λειτουργεί σε έντονο περιβάλλον ανταγωνισμού.

Ανάλογη διατύπωση είχε περιληφθεί στο άρθρο τρίτο του ν. 2602/1998 (ΦΕΚ Α 83) για τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

4. Με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες ρυθμίστηκε με επάρκεια και θωρακίστηκε ο ζωτικής σημασίας τομέας των τηλεπικοινωνιών. Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται το ελάχιστο όριο συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του Ο.Τ.Ε.. Η ρύθμιση αυτή κινείται στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και της πολιτικής ενίσχυσης του ανταγωνισμού με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

5. Στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν συνομολογηθεί μεταξύ των εταιρειών ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ε., ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ Α.Ε.και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προβλέπεται η καταβολή στους αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης αποζημίωση αποχώρησης («εφάπαξ») σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2112/1920 περί αποζημίωσης απόλυσης .

Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτές τις συλλογικές συμβάσεις προβλέπεται σε περίπτωση λύσης της σύμβασης εργασίας λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων πλήρους συνταξιοδότησης η καταβολή του 80% της αποζημίωσης του 2112/1920.Ομοίως αντίστοιχοι όροι έχουν προβλεφθεί με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και για την περίπτωση της προαιρετικής αποχώρησης του προσωπικού σύμφωνα με ειδικότερες προϋποθέσεις.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε η απόφαση υπ’ αριθμ.20/2006 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία έκανε δεκτό ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας υπόκειται στους περιορισμούς του α.ν.173/1967 που θεσπίζουν ανώτατο όριο αποζημίωσης για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποχωρούν από την εργασία τους. Το ποσό αυτό σήμερα ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διατάξεις του α.ν. 173/1967 ως αναγκαστικού δικαίου υπερισχύουν των ευνοϊκότερων κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Δεδομένου ότι η ανωτέρω απόφαση επιβάλλει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος της καταβολής των αποζημιώσεων στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, δημιουργείται ένα ζήτημα σοβαρής διαφοροποίησης του ύψους των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων στο αποχωρούν υπό τους ανωτέρω όρους προσωπικό. Είναι ωστόσο εμφανές ότι οι εφαρμοζόμενοι μέχρι πρόσφατα από τις εν λόγω εταιρείες όροι των ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων, έχουν δημιουργήσει στο υφιστάμενο προσωπικό μια εύλογη προσδοκία ότι όταν αποχωρήσουν από την εργασία τους θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τους συναδέλφους τους οι οποίοι έχουν ήδη αποχωρήσει.

Η ματαίωση της προσδοκίας αυτής επιδρά και στην καθημερινή εργασιακή ζωή του προσωπικού αφού ανατρέπει αισθητά τον κοινωνικό και οικογενειακό προγραμματισμό τους.

Περαιτέρω, τα νέα αυτά δεδομένα στο ζήτημα του καθεστώτος αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης ή προαιρετικής αποχώρησης δημιουργούν σοβαρή τάση στο προσωπικό να αποφεύγει την αποχώρηση του με συνέπεια να δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια στις προσπάθειες των διοικήσεων των εταιρειών στα πλαίσια εξυγίανσης των εταιρειών αυτών και ανατρέπονται βασικές επιλογές της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι με δεδομένη την μακροχρόνια εφαρμογή του καθεστώτος αποζημίωσης (εφάπαξ) με βάση τους όρους των συλλογικών συμβάσεων, η δαπάνη είναι ήδη προϋπολογισμένη εκ μέρους των εταιρειών ως προς το υφιστάμενο προσωπικό και δεν πρόκειται να τις επιβαρύνει περαιτέρω.

Για τους ανωτέρω λόγους κρίνεται σκόπιμο για λόγους γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος να διατηρηθεί το ευνοϊκό καθεστώς αποζημίωσης λόγω συνταξιοδότησης ή πρόωρης αποχώρησης που προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το προσωπικό που έχει προσληφθεί μέχρι 31.12.2005 στις εταιρείες ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ε., ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε., και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ Α.Ε.

ΑΡΘΡΟ

1. Η προβλεπόμενη, από τις διατάξεις της παρ.8 του άρθρου 7 του ν.3232/2004 (ΦΕΚ Α 48), αναπροσαρμογή των ποσών των μηνιαίων βασικών συντάξεων του ΟΓΑ (ν.4169/1961) ορίζεται από 1ης Ιανουαρίου 2007 σε 50 ευρώ και από 1ης Ιανουαρίου 2008 σε 52,25 ευρώ.

2. Ο Κλάδος Σύνταξης του Ταμείου Συντάξεων και Προνοίας Προσωπικού ΑΤΕ εντάσσεται υποχρεωτικά στον κλάδο Σύνταξης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων – Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.) από 1.1.2007.

Τα ποσοστά των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου μειώνονται στα αντίστοιχα ισχύοντα στο Ι.Κ.Α.–Ε.Τ.Α.Μ., για μεν τους εργαζόμενους άμεσα από 1.1.2007, για δε τον εργοδότη σταδιακά και ισόποσα μέσα σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, αρχής γενομένης από 1.1.2007.

Πέρα των παραπάνω τακτικών ασφαλιστικών εισφορών η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. θα καταβάλλει στο Ι.Κ.Α.–Ε.Τ.Α.Μ ως έκτακτη εισφορά , στο πλαίσιο της διάταξης της παρ. 4 του άρθρου 46 του ν.2084/1992 (ΦΕΚ Α 165) για δεκαπέντε χρόνια το ποσό των 28,0 εκατ. Ευρώ, κάθε έτος, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της ένταξης. Η απόδοση του ποσού κάθε έτους θα γίνεται εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε έτους. Για τυχόν ελλείμματα πέραν των ανωτέρω εφαρμογή έχουν οι διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 4 του ν.3029/2002 (ΦΕΚ Α 160).

Για τα λοιπά θέματα που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις των παρ.3,4,5,6,7,8,9 και 10 του άρθρου 5 του ν.3029/2002.

Από 1.1.2007 οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του Ειδικού Λογαριασμού Επικούρισης Μελών Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας (Ε.Λ.Ε.Μ.) που έχει συσταθεί στο Ταμείο Υγείας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος υπάγονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (Ε.Τ.Α.Τ.). Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 62 του ν.3371/2005 (Φ.Ε.Κ. Α 178 )και οι διατάξεις του π.δ. 209/2006 (Φ.Ε.Κ. Α 209).

Η οικονομική επιβάρυνση του Ε.Τ.Α.Τ. και του Ε.Τ.Ε.Α.Μ. από την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3371/2005 και του παρόντος άρθρου καλύπτεται, πέραν των προβλεπομένων από τις καταστατικές διατάξεις του Ε.Λ.Ε.Μ. εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, από την καταβολή από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. του ποσού των 380 εκατ. Ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 280 εκατ. Ευρώ καταβάλλονται εντός του μηνός Ιανουαρίου 2007 και το υπόλοιπο ποσό των 100 εκατ. Ευρώ καταβάλλεται σε 10 ισόποσες ετήσιες δόσεις στην αρχή κάθε έτους.

Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Καταστατικού του Ε.Λ.Ε.Μ. εισφορά της Α.Τ.Ε. μειώνεται σταδιακά και ισόποσα από 9% σε 7,5% εντός τριών ετών, αρχής γενομένης από 1.1.2007.

Με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας καθορίζεται κάθε θέμα που προκύπτει από την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

3. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος εφαρμόζεται στο σύνολο του προσωπικού

του Ο.Τ.Ε. Α.Ε. ο Εσωτερικός Κανονισμός Προσωπικού της COSMOTE Α.Ε., ως ισχύει σήμερα, με την εξαίρεση των άρθρων 11, 12, 13, καταργουμένης κάθε αντίθετης διάταξης νόμου, όρου συλλογικής σύμβασης εργασίας ή επιχειρησιακής συλλογικής συμφωνίας, απόφασης της διοίκησης του ΟΤΕ ή εντεταλμένων οργάνων του και πρακτικής, οποιουδήποτε χαρακτήρα ή νομικής δεσμευτικότητας, που αφορούν σε θέματα εσωτερικού κανονισμού του προσωπικού του Ο.Τ.Ε. και αντίκεινται στις ρυθμίσεις του ως άνω Εσωτερικού Κανονισμού Προσωπικού της COSMOTE, με την επιφύλαξη των διατάξεων των επομένων εδαφίων.

Εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου: α) τα άρθρα 20 παρ. 1 ΙΙΙ ΙV, παρ. 2- 10 και τα Αρθρα 23-40 του καταργούμενου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού ΟΤΕ, που αφορούν στον πειθαρχικό έλεγχο του προσωπικού, β) οι υφιστάμενες ρυθμίσεις και όροι των επιχειρησιακών σ.σ.ε. που αφορούν στο μισθολογικό καθεστώς, εξαιρουμένων, για όσους πρόκειται να προσληφθούν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος, του χρονοεπιδόματος και όλων των λοιπών επιδομάτων, γ) τα άρθρα 5 , 7, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 42 46, 47 του καταργούμενου Γενικού Κανονισμού προσωπικού ΟΤΕ, μόνο για το προσωπικό που μέχρι την 14 Ιουλίου 2005 υπηρετούσε στον Ο.Τ.Ε. Α.Ε. ως Δόκιμο ή Μόνιμο.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Προσωπικού των προηγουμένων εδαφίων τροποποιείται περαιτέρω εν όλω ή έν μέρει, με επιχειρησιακή σ.σ.ε. σύμφωνα με τα άρθρα 3 παρ. 5 και 6 του ν. 1876/1990 (ΦΕΚ Α 27).

4. Οι διατάξεις του δευτέρου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 26 του ν. 2843/2000 (ΦΕΚ Α 219) και των παρ. 2 και 3 του άρθρου 7 του ν. 2257/1994 (ΦΕΚ Α 197) καταργούνται.

5. Στους εργαζόμενους των εταιρειών ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ε.,ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΛΟΪΑ Α.Ε., που έχουν προσληφθεί με σύμβαση αορίστου χρόνου μέχρι την 31.12.2005,κατά τη λύση της σύμβασης εργασίας τους λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων πλήρους συνταξιοδότησης ή όταν αποχωρούν με τους όρους περί προαιρετικής αποχώρησης δυνάμει των ισχυουσών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί να καταβάλλεται η αποζημίωση των ν.2112/1920 και ν.3198/1955 (ΦΕΚ Α 98) ή τυχόν συμφωνηθείσα ανώτερη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα